KÜLTÜR VE TURİZM İL MÜDÜRLÜĞÜ

Madde no:990

Bakanlık Kocaeli İl Birimi

Cumhurbaşkanlığı Teşkilatı Hakkında 1 Nolu Cumhurbaşkanlığı Kararnamesi 296. maddesine dayanarak Kültür ve Turizm Bakanlığı, valiliklere ve merkeze bağlı taşra teşkilatı kurulabilme yetkisine dayanarak il ve ilçe düzeyindeki görevlerini planlamak, yönetmek, denetlemek, geliştirmek ve değerlendirmek üzere “İl Kültür ve Turizm Müdürlükleri” kurulmuştur. İl Müdürlükleri ve Bakanlık merkez teşkilatına doğrudan bağlı olan birimler arasındaki koordinasyonu ve İl Müdürlükleri’ne bağlı birimlerin faaliyetlerinin yürütülmesi sağlamaktadır. Taşra teşkilatı olan İl Kültür ve Turizm Müdürlükleri kısaca; idari hiyerarşisi altında hizmetlerini yürütmekte olan bağlı birimlerin faaliyetlerinin amacına uygun ve verimli şekilde yürütülmesini sağlayan yönetim ve denetim mercidir. Ayrıca Bakanlığımız merkez teşkilatına doğrudan bağlı olan birimler arasında Bakanlıkça verilen koordinasyon görevlerini yürütmektedir. Teşkilat yapısı açısından İl Kültür ve Turizm Müdürlükleri, hizmetin özellikleri göz önünde bulundurularak şubeler ve şubelere bağlı ihtisas şefliklerinden meydana gelmektedir. Genel olarak İl Müdürlüğü: “Kültür İşleri”, “Turizm İşleri”, “İdari ve Mali İşler” ile “Galeri ve Kültür Merkezleri İşleri” şube müdürlükleri ve bu şubelere bağlı şefliklerinden oluşmaktadır. Bu hizmet bölümlerinin sayısı ihtiyaca göre artırılabilmekte, azaltılabilmekte veya birleştirilebilmektedir.

Kocaeli İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü, 1988 yılında Hacı Ömer Sabancı Vakfı tarafından yaptırılıp Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın kullanımına tahsis edilen Sabancı Kültür Merkezi’nde hizmet vermektedir. Sabancı Kültür Merkezi’nde, Kocaeli İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü ile birlikte bağlı birimlerinden İl Halk Kütüphanesi Müdürlüğü, Kültür Merkezi hizmet vermektedir. Bina içerisinde 606 seyirci kapasitesine sahip tiyatro ve konferans salonu, 300 m2 fuaye ve sergi salonu, 60 kişilik tam donanımlı çok amaçlı salonu, 5 adet sanatçı dinlenme odası bulunmaktadır. Tiyatro ve konferans salonu yıl boyunca kültürel ve sanatsal etkinliğine ev sahipliği yapmakta, fuaye ve sergi salonunda ise sanatsal etkinlikler yapılmakta ve tam donanımlı çok amaçlı salonunda farklı kültürel/sanatsal etkinlik ve çalışmalar yapılmaktadır. Müdürlük internet ortamında ilimizde tanınan tarih, kültür, sanat, spor dalı alanlarda, sanatçı, bilim adamı ve yazarlarla söyleşileri programları düzenlemektedir. Müdürlüğe bağlı 88 kişilik “Türk Müziği Korosu”, 40 kişilik “Türk Halk Müziği Korosu”, 85 kişilik “Çoksesli Çocuk Korosu” ve 27 kişilik “Çok Sesli Gençlik Korosu” yıl boyunca çalışmalarını sürdürmekte ve konserler vermektedir. Sabancı Kültür Merkezi dışında, İl Halk Kütüphanesi Müdürlüğü salonlarında ve Müze Müdürlüğü salonunda ülkemizde tanınanmış sanatçılar ve edebiyatçılarla sanat/edebiyat söyleşileri ve imza günleri etkinlikleri ile Tarihi Gar Binası’nda bulunan Güzel Sanatlar Galerisinde sergiler düzenlenmektedir.

İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü ve bağlı birimlerinde farklı disiplinlerden; Arkeolog, Restoratör, Müze Araştırmacısı, Mimar, Kütüphaneci, Arşivci, Folklor Araştırmacısı, Avukat, Araştırmacı, Uzman, Mütercim ve Enformasyon Memuru gibi alanlarda görev yapan elemanlar bulunmaktadır.

İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü, kültür faaliyetleri ve hizmetlerinin yaygınlaştırılması ve geliştirilmesiyle ilgili araştırma ve planlama yapmak, kültür ve turizm alanlarında konferans, sergi, panel, kurs vb. etkinlikler düzenlenmek; İl’de kültür ve turizm bilincinin geliştirilmesi için gerekli çalışmaları yapmak, bu amaçla ilgili kamu kurum ve kuruluşları, meslek ve sivil toplum örgütleri, özel sektör ve üniversitelerle işbirliği sağlamak, kalkınma planları ve yıllık programları da dikkate alarak bölgenin turizm imkânlarını değerlendirmek; Turizm konusunda ili tanıtmak yerli ve yabancı turistlere yönelik çalışmalarla cazip bir kent haline getirmek, kamu kurum ve kuruluşları ile sektör personelinin kültür ve turizm konularında eğitilmesini planlamak ve gerçekleştirmek; Klasik, çağdaş ve geleneksel sanat alanlarını takip ederek il içindeki sanat faaliyetlerinin milli kültür ve çağdaş anlayışa uygun olarak yürütülmesi ve yayılmasına yönelik faaliyetleri desteklemek, gerçekleştirilmek; Halk kültürünün, halk edebiyatı ve tiyatrosu, gelenek, görenek ve inançları, halk müziği ve oyunları, sanatları, mutfağı, giyim, kuşam, süsleme ve benzeri bütün dalları ile güzel sanatlar alanında araştırma, derleme, inceleme ve envanter çalışmaları dahil diğer tüm bilimsel çalışmalar yapmak; Yerel yönetimlerin, derneklerin, vakıfların ve özel tiyatroların düzenlemiş oldukları kültürel etkinliklere katkıda bulunmak ve katkısı olan diğer kurum ve kuruluşlar arasında koordinasyonu sağlamak; İl ile ilgili gerçekleştirilmek istenen belgesel nitelikli film ve benzeri sanatsal faaliyetlere yardımcı olmak: Kütüphane müdürlükleri tarafından yürütülen, vatandaşların kütüphanelerden yararlanması için gerekli tedbirlerin alınması ve uygulanması, yeni kültür eserleri verilmesinin teşvik edilmesi, okuma alışkanlığının kazandırılması ve yaygınlaştırılması gibi faaliyetleri izlemek, denetlemek; Müze müdürlükleri tarafından yürütülen; tarihi ve arkeolojik değerlerin güvenliği ve korunması, kültür varlıkları kaçakçılığının önlenmesi, izinsiz define arama ve kaçak kazıların yapılmaması için gerekli tedbirlerin alınması, ruhsatlı Taşınır Kültür Varlığı Ticarethaneleri ile Koleksiyonerlerin faaliyetlerinin denetlenmek gibi başlıca görevlere sahiptir.

Kocaeli İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü’ne bağlı on iki kütüphane bulunmaktadır: Sabancı Kültür Merkezinde yer alan Kocaeli İl Halk Kütüphanesi, Çayırova İlçe Halk Kütüphanesi, Derince M. Kılıçdoğan İlçe Halk Kütüphanesi, Gebze İlçe Halk Kütüphanesi, Gölcük İlçe Halk Kütüphanesi, Nazmi Oğuz Çocuk Kütüphanesi (İzmit), Zübeyde Hanım Halk Kütüphanesi (İzmit), Kandıra Prof. Turan Güneş İlçe Halk Kütüphanesi, Karamürsel İlçe Halk Kütüphanesi, Köseköy Nazım Demirci Halk Kütüphanesi (Kartepe), Suadiye Halk Kütüphanesi (Kartepe), Körfez İlçe Halk Kütüphanesi’. Kocaeli İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü’ne bağlı üç müze ise: “Kocaeli Arkeoloji ve Etnografya Müzesi”, “Av Köşkü (Kasr-ı Hümayun) Müzesi”, “Atatürk ve Redif (Etnoloji) Müzesi”dir.

Fatih TAŞDELEN