KUZU YAYLASI

Madde no:987

Kartepe Kuzu Yayla Tabiat Parkı

Hem Kocaeli ilinin hem de Kartepe ilçesinin doğal yaşam, yaz ve kış turizmiyle ünlü bir yaylasıdır, aynı zamanda bir tabiat parkıdır. İlçeye de adını veren ve Kocaeli’nin en yüksek zirvesi olan Kartepe’nin (1.602 m) doğu eteğinde 1350-1400 metre yükseltide, İzmit Körfezi’ni ve Sapanca Gölü’nü görür bir konumdadır. Eskiden belde/belediye olan şimdiki Derbent ve Maşukiye Mahalleleri ile eskiden köy olan Sultaniye Mahallesi sınırları içinde kalan Kuzu Yayla Tabiat Parkı; ilçe merkezine 25 km, il merkezine (İzmit) 35 km, Adapazarı’na 55 km ve İstanbul Boğazı’na (Harem) 130 km uzaklıktadır.

Kuzu Yayla Tabiat Parkı, 11.07.2011 tarih ve 903 sayılı Bakanlar Kurulu Kararı ile 1.100 dönüme yaklaşan (109,7 hektar) bir alanda yatay bir istikamette uzanmaktadır. Tarım ve Orman Bakanlığı’na bağlı bulunan Tabiat Parkı’nın büyük bir kısmı yapılan planlamada Hassas Koruma Bölgesi olarak az bir kısmı Kontrollü Kullanım Bölgesi olarak, işaretlenmiştir. Sapanca Gölü’nün içme ve kullanma suyunun Uzun Mesafeli Koruma Alanı içerisinde Kuzu Yayla Tabiat Parkı da yer almaktadır. Ayrıca Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın sorumluluk alanında bulunan 1.271 hektarlık Kocaeli Kartepe Kültür ve Turizm Koruma ve Gelişim Bölgesi alanına dahildir; bu alanın 347 hektarı Orman ve Su İşleri Bakanlık Makamının 03.08.1989 gün ve 461 sayılı oluru ile Kartepe Turizm A.Ş. lehine 49 yıllığına kullanım izni verilmiştir ki Kuzu Yaylası’nın önemli bir bölümü bu kiralama alanı kapsamındadır.

Günübirlik kullanım alanı yaklaşık 1100-1200 kişilik olan Kuzu Yayla Tabiat Parkı içerisinde beton piknik masaları, giriş kontrol binası, büfe, çocuk parkı, kır kahvesi/lokantası ve mescit gibi hizmet üniteleri mevcuttur. Ayrıyeten çadır ve karavan için uygun yerler bulunmaktadır. Kartepe Kayak Merkezi yani turistik tesisler ile otel ve restoranlar da birkaç kilometrelik mesafededir. Zengin bitki örtüsüyle, düzlük ve ağaçlık alanlarıyla, tertemiz havasıyla, buz gibi sularıyla, panoramik manzarasıyla, deniz seviyesindeki yerleşim yerlerine göre 5 ilâ 10 derecelik ısı farkıyla ve dinlendirici sessizliğiyle doğa yürüyüşleri için ideal parkurlardandır.

Kuzu Yayla Tabiat Parkı’ında kayın, kestane, gürgen, macar ve karadeniz meşesi, dişbudak, dişbudak yapraklı kanatlı ceviz, kafkas göknarı, akçaağaç, karaçam ve sarıçam, çınar gibi ağaç türlerine sıklıkla rastlanır. Ayrıca sakız ağacı, şimşir, kocayemiş ve orman gülü gibi çalı türü orman bitkileri yaygınlık gösterir. Flora (bitey/ bitkey) olarak eğrelti, defne, orman sarmaşığı, ayı üzümü ve böğürtlen türü çeşitliliğine sahiptir. Doğal yaşam kategorisinde de Kuzu Yaylası atmaca, alacakarga, tarla kuşu ve bülbül gibi kuşlara yanı sıra çakal, tilki, tavşan, köstebek gibi hayvanlara ev sahipliği yapmaktadır. Anfibi ve sürüngen türlerinin haricinde Samanlı Dağları’nda görülebilen boz ayı, yaban domuzu gibi iri hayvanlara rastgelinebilir. Hemen yakınındaki Geyikalan Tepesi de doğaya salınmış geyiklerle zenginleştirilmiştir.

Son yıllarda Kocaeli’nin en önemli turizm bölgesi, Türkiye’nin de önemli kış merkezlerinden biri haline gelen Kartepe’ye ulaşım bağlantılarının güçlendirilmesi ve turizm sektöründe çeşitliliğin sağlanarak faaliyetlerin artırılması amacıyla Kocaeli Büyükşehir Belediyesi ile Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı işbirliğinde Derbent Mahallesi Hikmetiye mevkiinden başlayarak Kuzu Yayla Tabiat Parkı’nda son bulacak olan 4,7 km’lik bir teleferik projesi planlanmıştır. Türkiye’nin ilk yerli ve milli teleferik hattı olması beklenen Kartepe Teleferik Projesi’nin 2023’te tamamlanması bekleniyor. Hizmete geçtiğinde 10’ar kişilik 70 kabin ile 14 dakikada 1.100 metre tırmanılabilecek ve saatte1.500 kişi bu hizmetten istifade edebilecek.

KAYNAKÇA

Kartepe Belediyesi Plan ve Proje Müdürlüğü, Kocaeli İli, Kartepe İlçesi, Kuzuyayla Tabiat Parkı Teleferik Hattı ve İstasyon Alanına İlişkin 1/25000, 1/5000 Ölçekli Nazım İmar Planı ile 1/1000 Ölçekli Uygulama İmar Planı Açıklama Raporu, 2018, s. 2, 15-20, “Kuzu Yaylası” (http://www.kartepe.gov.tr); “Kuzu Yaylası / Kocaeli” (http://enginrotalar.com); “Kuzuyayla Tabiat Parkı” (http://kocaeli.ormansu.gov.tr); “Kuzuyayla Tabiat Parkı” (http://kuzuyayla.tabiat.gov.tr)

Süleyman PEKİN