Ayrıca bakınız ilgili maddeler
Mustafa Dede Türbesi
Martılar Mahallesi’ne bağlı Karayakuplu Köyü’nde bulunmaktadır. Yerel halk anlatısına göre türbede yatan zatın adı Mustafa’dır. Bu nedenle Mustafa Dede Türbesi olarak bilinmektedir. İnşa tarihine dair herhangi bir bilgi yoktur. Kocaeli şehrinin Körfez ilçesinde bulunan üstü örtülü iki türbeden biridir. Türbe etrafında hazire bulunmaktadır. Türbenin orijinal inşa ve planına dair herhangi bir fikre sahip değiliz. Güncel vaziyeti gereği kare plan ve ahşap tavandır. 2019-2020 yıllarında Körfez Belediyesi tarafından onarıma tabi tutulmuştur.
Ali Hocalar Türbesi
Yapı, Körfez ilçesine bağlı Ali Hocalar Köyü’nde bulunmaktadır. Yerel halk anlatısı türbenin yakın zamanda yeniden yapıldığı ve yapının inşa edildiği yerde eskiden taş malzeme, ahşap çatılı bir yapı bulunduğunu söylemektedir. Güncel plan vaziyeti ise dikdörtgen planlı ve ahşap çatılıdır.
Kurt Baba/Dede Türbesi
Körfez ilçesinin Sipahiler Köyü’nün Demirciler Mahallesi’nde bulunmaktadır. Yapının inşa hakkında herhangi bir bilgi yoktur. Türbede yatan zat hakkında herhangi bir bilgi yoktur. Kurt Dede Türbesi 20192020 yılları arasında Körfez Belediyesi tarafından onarım görmüş ve güncel vaziyetini kazanmıştır.
Yayla Türbesi
Körfez’in Yukarı Hereke Mahallesi’nde bulunmaktadır. Körfez Belediyesi’nin 2018 yılında yaptığı çalışma ile ziyarete açılmıştır. Yapı inşa tarihi ve türbede yatan kişi hakkında herhangi bir bilgi yoktur.
Tufan Dede Türbesi
Körfez Yukarı Hereke Mahallesi’nde bulunmaktadır. Ayak ve baş taşları da olsa da bu taşlarda herhangi bir yazı bulunmamaktadır.
Şemseddin Köyü Sofa Dede Mezarlığı
Körfez ilçesinin Şemseddin Köyü’nde bulunmaktadır. 18. yüzyıl ile 19. yüzyıl arasında Ekşizade ailesinin çoğunluğunu oluşturduğu 20 tane mezar taşı bulunmaktadır.
Belen Mezarlığı
Körfez ilçesinin İlimtepe mevkisinde kalmaktadır.
19. yüzyıl dönemine tarihlenen dört tane mezar taşı bulunmaktadır.
KAYNAKÇA
Ahmet Nezih Galitekin, Tarihte Kocaeli Körfez İlçesi, Körfez Belediyesi Kültür Yayınları, Kocaeli, 2014.
Burak DEMİR