Salı ve Cum Günleri Çıkan Yerel Sabah Gazetesi
19 Ağustos 1966 yılının Cuma günü neşredilmeye başlanmıştır. Salı ve cuma günleri çıkarılan gazetenin satış fiyatı 15 kuruştu. Gazetenin sahibi Şükrü Özdemir, Yazı İşleri Mesul Müdürü Gülseren Özdemir’di. Körfez gazetesinin çıkış amaçları “Çıkarken” başlıklı yazıda şu şekilde belirtilmiştir; “Hızla gelişen bir bölgenin sakinleriyiz. Çeşitli sanayi kollarının kümelendiği çevremizde emek ve sermaye hareketlerinin tetkikatında görülen aksaklıkların ortaya dökülmesi, amme hizmeti gören kuruluşlarımız da vaki aksak yönlerin su yüzüne çıkarılması, hülasa cemiyet düzeninin de bir sürü rahatsızlık ve huzursuzluk unsuru olan dert ve şikâyet konularının dile getirilmesi sosyal bünyenin beslenmesi bakımından bir zarurettir. İşte bu zaruretler icabı olarak Körfez neşir hayatına girmiş bulunuyor. Böyle bir vazifeye atılırken vazifemizin ağırlığını müdrikiz. Her sahada görüş ve düşünüşlerimiz sübjektiften uzak, objektife yakın olacak. Görüşlerimizi aksettirirken belki hataya düşeceğiz, tenkitlerimizin dozu belki ağır olabilir. Gazetemizin sütunları okur ve düşünürlerimize daima açık tutulacaktır. Memleket meselelerine ait her türlü fikir gazetemizden umumi efkâra aksettirebilir. Siyasi görüş ve kanaatlerin yayınlanması sadece gazetemiz mesullerine aittir. Gençlik teşekkülleri, cemiyet ve kuruluşların dert ve şikâyetleri ile devamlı olarak meşgul olunacak, bunlarla ilgili hareket ve faaliyetler daima sütunlarımızın iştigal mevzuu olacaktır. Kulüplerimizin ve gençlerimizin sportif hareketleri her zaman umumi efkâra duyurulacaktır. Bu duyguların ışığı altında hizmete girerken halkımızın alakasını çekebilirsek bizim için büyük bir kıvanç membaı olacaktır.” Körfez gazetesi Hacı Halil Mahallesi İstanbul Caddesi No: 20 Gebze/Kocaeli adresinden yönetilmekteydi. Körfez gazetesi ilk çıktığı zamanlarda salı ve cuma günleri yayınlanırken 1 Ocak 1975 Çarşamba 9. yılı 1599 sayısında “Günlük Sabah Gazetesi” olarak yayınlanmaya başlanmıştır. Bu sayıdan itibaren gazete fiyatı 40 kuruştan satışa çıkarılmıştır. 1975’te yazı işleri müdürü Avukat İlker Özdemir oldu. İkame yeri Hacı Halil Mahallesinden, Ankara Asfaltı No: 22 Gebze/ Kocaeli adresine taşındı. Gazetenin dizgisi ve baskısı gazetenin kendi matbaası olan “Özdemir” matbaasında yapılmaya başlandı.
Körfez gazetesi 3 sene boyunca ilk sayılarını salı ve cuma günleri olmak üzere haftada iki gün yayınlarken daha sonraki yıllarda gazeteyi günlük çıkarmaya karar verdiler.
Dört sayfadan oluşan gazetenin içeriği yıllar içerisinde değişmiştir. İlk sayfa Gebze’den haberlere ayrılmıştır. Haberler dışında farklı isimler tarafından, farklı konularda başyazılar kaleme alınmıştır. İbrahim Tok eğitim ve kültüre, Veteriner Hekim İbrahim Büyükçoban hayvan hastalıklarına, İlter Özdemir de hukuk üzerine makaleler yazmıştır. Nadiren gazete sahibi Şükrü Özdemir özellikle ilçedeki sorunlara dikkati çeken yazılar kaleme almıştır. 1971 yılında Gebze Ziraat Teknisyeni Yardımcısı Süleyman Tunaer “Ziraatçi Gözüyle” başlığı altında çiftçilere zirai konular hakkında uyarılarda bulunmak, yeni ziraat tekniklerini öğretmek ve Çiftçi ve Ziraat Teşkilatı ile iş birliği sağlamak amacıyla yeni bir köşeye başlamıştır. Bahri Noyan tarafından kaleme alınan “Kanuniden Günümüze Kadar Kıbrıs Meselesi” yine ilk sayfada birkaç sayı boyunca yer alan bir yazı dizisi olmuştur. Orhan Tahsin Başak ise Gebze gençliğinin sorunlarına dair makalelerinin yanı sıra yaptığı röportajlar ile bu sayfada yer almıştır. 1972’de Gebze Lisesi müdürlüğünde bulunan Şecaaddin Oğuz, eğitime ve ilçenin kültürel gelişimine yönelik yazılar yazmıştır.
İkinci sayfada “Şehir ve Dünya Haberleri” başlığı altında kısa haberler verilmiştir. İbrahim Tok’un hazırladığı “Mizah” köşesinde fıkralar veya mizahi şiirler yer almıştır. Yine aynı sayfada “Faydalı Bilgiler” başlığı altında özellikle kadın okuyuculara yönelik pratik kısa bilgiler verilmiştir. Ekim 1971’de İlter Özdemir tarafından “Mustafa Kemal’e Karşı Çıkan ve İzmit’te Linç Edilen Dahiliye Nazırı ve Gazeteci Ali Kemal” adlı yazı dizisi yayımlanmıştır. Ardından bu sayfada yazı dizilerine devam edilmiş ve Samet Ağaoğlu’nun Yassıada yargılamalarına dair anılarını anlattığı kitabı “Marmarada Bir Ada” tefrika edilmiştir.
Üçüncü sayfada Erdoğan Köseören’in derlediği “Edebiyat Köşesi” bulunmaktadır. Okuyuculardan gelen şiir ve öykülerin yanı sıra “Genç Kalemler” başlığı altında ünlü yazarların hayat ve edebi üsluplarına yönelik makaleler de gönderilmiştir. Bu sayfada Ali Fuat Başgil’in İsviçre’de Fransızca yazdığı, avukatları M. Ali Sebük ve İ. Hakkı Akın tarafından çevrilen “27 Mayıs İhtilali ve Sebepleri” adlı yazı dizisi aktarılmıştır. 1973 yılında “İlkokullar Köşesi” yayımlanmaya başlamış ve bu köşede öğrencilerin kaleminden şiirler ve hikâyeler verilmiştir.
Dördüncü sayfa spora ayrılmıştır. Daha çok yerel spor haberlerine ağırlık verilmiştir. Bazı sayılarda Gebze Gençlik Kulübü futbolcuları adına Metin Aral “Spor Düşünceleri” köşesinde yazmıştır. 3074 sayı yayımlanan gazetenin son sayısı 6 Mart 1981 tarihlidir. 6 Mart 1981 yılına kadar yayınlanan Körfez gazetesi ekonomik ve İlter Özdemir’in mesleğinin üzerine yoğunlaşması dolayısıyla kapatıldı.
KAYNAKÇA
Körfez gazetesi; http://kocaeliyerelbasin.blogspot.com/2015/03/av-ilter-ozdemir-ile-korfez-gazetesi.html; Bahar Çimen, Kocaeli Basın Tarihi (1847-2017), Bülent Ecevit Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Tarih Anabilim Dalı Yüksek Lisans Tezi, Zonguldak 2017.
Meryem ORAKÇI