Milletvekili
1897 (1313) tarihinde Kocaeli’nin Karamürsel kazasında dünyaya gelmiştir. Babası Alay Emini Salim Bey ve annesi Raşit kızı Kadriye Hanım’dır. İlk, orta ve lise öğrenimini İzmit’te yapan Ali Sedat Bey, Birinci Dünya Savaşı yıllarında ihtiyat subayı olarak silah altına alınmıştır. Askerlik görevini tamamladıktan sonra İstanbul Üniversitesi Hukuk Mektebi’ne kayıt yaptırmıştır. Hukuk Mektebi’nden mezun olduktan sonra çalışmakta olduğu İstanbul Gümrük İdaresi’nden istifa ederek ayrılmış ve Adalet Bakanlığı’na girmiştir. 1928-1929 yılları arasında Adalet Bakanlığı bünyesinde Ödemiş, Bursa ve Mudanya Adliyelerinde hâkim olarak görev yapmıştır. 1931 yılında hâkimlik görevinden istifa eden Ali Sedat Pek, bir süre serbest avukatlık yapmıştır. 1934 tarihinde kabul edilen Soyadı Kanunu çerçevesinde ailesi “Pek” soyadını almıştır. Sedat Pek, Kocaeli Vilâyet Umumi Meclis Azası, İzmit Belediye Meclisi Azası, Kocaeli Barosu Başkanı, İzmit Halkevi Başkanı, Kocaeli Orman Avukatı ve Kocaeli Tekel Başmüdürlüğü Avukatı olarak çok çeşitli birimlerde görev yapmıştır.
Türkiye Cumhuriyeti Devleti’nin son tek partili Milletvekili Genel Seçimleri 28 Şubat 1943 tarihinde yapılmıştır. Bu seçim döneminde Kocaeli Barosu ve İzmit Halkevi Başkanlığını yaparken Cumhuriyet Halk Partisi tarafından milletvekilliğine aday gösterilmiştir. Adı geçen seçimde İzmit kazasından 148, Adapazarı kazasından 213, Kandıra kazasından 123, Geyve kazasından 82, Hendek kazasından 64, Karamürsel kazasından 54, Gebze kazasından 43, Karasu kazasından 44 ve Gölcük kazasından 44 oy alan Ali Sedat Pek, toplamda 815 oyla CHP Kocaeli milletvekili olarak parlamentoya girmeye hak kazanmıştır. Ali Sedat Pek, 8 Mart 1943-14 Haziran 1946 tarihleri arasında Türkiye Büyük Millet Meclisi’nin VII. Yasama Döneminde Kocaeli Milletvekili olarak görev yapmıştır.
Türkiye Cumhuriyeti’nin ilk çok partili milletvekili genel seçimi ise 21 Temmuz 1946 tarihinde yapılmıştır. Açık oy, gizli sayım ve çoğunluk sistemi esasına göre yapılan bu seçimde Türkiye Büyük Millet Meclisi’nin 8. Yasama Dönemi milletvekilleri belirlenmiştir. Bu seçimde de Cumhuriyet Halk Partisi’nden Kocaeli Milletvekili olarak aday gösterilen Ali Sedat Pek, seçim bölgesinden yeterli oyu alarak parlamentoya girmeyi başarmıştır. Sedat Pek, 21 Temmuz 1946-22 Mayıs 1950 tarihleri arasında milletvekilliğinin yanı sıra TBMM Başkanlık Divanı Kâtip Üyesi olarak Türkiye Büyük Millet Meclisi’nde görev yapmıştır. Milletvekilliği süresince Kocaeli’nin pek çok sorununu Meclis’e taşıyan ve çözüm yolları arayan Sedat Pek, 14 Mayıs 1950 seçimleriyle iktidara gelen Demokrat Parti döneminde aktif siyasetten çekilmiştir. Evli/çocuksuz olan ve bir süre serbest avukatlık yapan Sedat Pek, 60 yaşlarında iken 9 Mayıs 1957’de vefat etmiştir.
KAYNAKÇA
TBMM Albümü (1920-2010), 1. Cilt, 2. B., TBMM Genel Sekreterliği Basın ve Halkla İlişkiler Müdürlüğü, Ankara, 2010, s. 409, 484; Türkiye Büyük Millet Meclisi Arşivi, “Kocaeli Mebusu Sedat Pek”, TBMM Mebusları İçin Tercümeihal, Devre VII; Türkiye Büyük Millet Meclisi Arşivi, “Sedat Pek’in Kocaeli Vilayeti Mebusluğuna Seçildiğine Dair Mazbata”, 28 Şubat 1943.
Necdet AYSAL