KOSGEB KOCAELİ DOĞU VE BATI MÜDÜRLÜKLERİ

Madde no:966

Türkiye’deki ekonomik ve sosyal ihtiyaçların karşılanmasında küçük ve orta ölçekli işletmelerin payını ve etkinliğini artırmak, rekabet güçlerini ve düzeylerini yükseltmek, sanayide entegrasyonu ekonomik gelişmelere uygun biçimde gerçekleştirmek amacıyla, Küçük ve Orta Ölçekli İşletmeleri Geliştirme ve Destekleme İdaresi Başkanlığı kurulmuştur. 12.4.1990 tarihinde kurulan kuruluşun kısa adı KOSGEB’dir. KOSGEB’in temelleri, Küçük Sanayi Yayım Hizmetlerinin Geliştirilmesi “KÜSGET” ile Sınai Eğitim ve Geliştirme Merkezi “SEGEM” projeleri kapsamında atılmıştır.

Türkiye Cumhuriyeti hükümeti ile Birleşmiş Milletler Sınai Kalkınma Teşkilatı arasındaki milletlerarası antlaşma çerçevesinde 1973 yılında Gaziantep’te pilot proje niteliğinde, Sanayi ve Ticaret Bakanlığı bünyesinde kurulan KÜSGEM, küçük ölçekli sanayi işletmelerine ortak kolaylık atölyeleri ile hizmet vermeye başlamıştır. Bu çalışmalar daha sonraki yıllarda genel değerlendirmeye tabi tutularak 17 Haziran 1983 tarih ve 83/6744 sayılı Bakanlar Kurulu Kararı ile onaylanan “Küçük Sanayi Yayım Hizmetlerinin Geliştirilmesi”ne dair milletlerarası antlaşmaya göre KÜSGET Genel Müdürlüğü faaliyete başlamıştır.

KÜSGET, Küçük ve Orta Ölçekli İşletmeleri Geliştirme Merkezleri ile teknik danışmanlık hizmetleri vermiştir. Modern işletmecilik ilkelerini bu işletmelerde uygulamaya koyan KÜSGET, dünya standartlarında kalite bilincinin yerleşmesi ve yaygınlaştırılması, teknolojik üretim seviyesinin yükseltilmesi, istihdam kapasitesinin artırılması yolunda çalışmalarda bulunarak, çağdaş yönetim becerilerinin kazandırılması için teknik altyapının kuvvetlendirilmesine ilişkin hizmetleri gerçekleştirmiştir.

Bakanlar Kurulu’nun 10 Kasım 1978 tarih ve 7/16728 sayılı kararı ile onaylanıp yürürlüğe giren “Sınai Eğitim Hizmetlerinin Verilmesi”ne dair milletlerarası antlaşmaya göre SEGEM Genel Müdürlüğü faaliyete başlamıştır.

SEGEM, KOBİ’lerin eğitim ihtiyacını karşılamak üzere çok sayıda eğitim programı düzenledi. Eğitim faktörünün öneminden hareketle, küçük ve orta ölçekli işletme çalışanlarının ve yöneticilerinin, hayat boyu eğitim anlayışını yaygınlaştırmak amacıyla hizmet vermiştir.

KÜSGET ve SEGEM’in proje anlaşmaları çerçevesinde gerçekleştirmeye çalıştığı bu hizmetlerin süreli olması, yurt düzeyinde duyulan ihtiyacı yeterince karşılayamaması vb. nedenlerle, iki kuruluşun bir çatı altında birleşerek daha kapsamlı, ülke genelinde sürekli ve yaygın hizmetler verebilecek bir yapıya kavuşturulması amacıyla, 3624 sayılı “Küçük ve Orta Ölçekli Sanayi Geliştirme ve Destekleme İdaresi Başkanlığı (KOSGEB) Kurulması Hakkında Kanun” hazırlanarak 20 Nisan 1990 tarih ve 20498 sayılı Resmî Gazete’de yayımlanmıştır.

1990 yılında 3624 sayılı Kanun ile kurulmuş olan KOSGEB, bu tarihten 2009 yılına kadar imalat sanayi KOBİ’lerine hizmet ve destekler verdi. Ancak, ülkemizde imalat sanayi sektörü dışındaki sektörlerin ekonomik katma değer üretme ve istihdam yaratma potansiyelinin artması ve imalat sanayi dışındaki sektörlerdeki KOBİ’lerden gelen talepler, KOSGEB’in hedef kitlesini tüm KOBİ’leri kapsayacak şekilde genişletmesi gerekliliğini gündeme getirmiştir.

Bu doğrultuda “3624 sayılı KOSGEB Kuruluş Kanunu’nda Değişiklik Yapılmasına Dair 5891 sayılı Kanun”un 5 Mayıs 2009 tarih ve 27219 sayılı Resmî Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe girmesiyle, hizmet ve ticaret sektörlerindeki KOBİ’ler de KOSGEB hedef kitlesine dâhil edilerek KOSGEB ülkemizin KOBİ’lerinden sorumlu ulusal kuruluşu olma niteliğine kavuşmuştur.

2017 yılına gelindiğinde ise KOSGEB, teknolojik alanlar ve yerli üretim başta olmak üzere sanayi sektöründe faaliyet gösteren işletmelerin desteklenmesine ağırlık vermeye başlamıştır. Bugün KOBİ’lerin yerli ve milli imkânlarla teknolojik odaklı üretim yapabilmeleri için gerekli desteği vermeye devam etmektedir. Bu çerçevede 81 ilde bulunan müdürlüklerden birisi olan Kocaeli KOSGEB Müdürlüğü Doğu ve Batı olmak üzere iki kısımdır. Kocaeli ve Gebze’de iki ayrı şubesi bulunan KOSGEB’de uzun zamandır yetki ve konum açısından karışıklığa sebep olan isimlendirme KOSGEB Batı Müdürlüğü ve KOSGEB Doğu Müdürlüğü olarak 2019 yılı Eylül ayında değiştirildi. Bu değişikliğe göre Gebze’de bulunan müdürlük KOSGEB Batı Müdürlüğü olarak isimlendirildi.

KOSGEB Kocaeli Doğu Müdürlüğü, Mehmet Ali Paşa Mah. Adnan Menderes Bulvarı’nda bulunan binasında hizmet vermektedir. KOSGEB Kocaeli Batı Müdürlüğü de Çayırova TOSB Otomotiv Yan Sanayi İhtisas Org. San. Bölgesi’nde hizmet vermektedir. Bir sanayi ve ticaret bölgesi olan Kocaeli’de KOSGEB, bütün iş alanlarında, sosyolojik ve ekonomik sahalarda sanayi entegrasyonunu sağlamak için yoğun bir çalışma içerisindedir ve her sahada destek programları yürütmektedir. Kocaeli KOSGEB bünyesinde yer alan kurullar, onun çalışma sahalarını da açıkça göstermektedir; Arge-İnovasyon & End. Uygulama Kurulu, Teknoyatırım Kurulu, İleri Girişimcilik Kurulu, KOBİGEL-KOBİ Gelişim Destek Programı Kurulu, Yeni Girişimcilik Kurulu, Yurt Dışı Pazar Destek Programı Kurulu.

KAYNAKÇA

https://www.kosgeb.gov.tr/Content/Upload/Dosya/Yonetmelikler/KOSGEB_Kurulu%C5%9F_Kanunu.pdf; https://www.kosgeb.gov.tr/site/tr/genel/detay/7903/tarihce

Harun ÇOBAN