KOCAELİ YÜKSEKÖĞRENİM DERNEĞİ ÇOK SESLİ KOROSU

Madde no:958

İzmit’te İlk Çok Sesli Koro

Kocaeli Yüksek Öğrenim Derneği (KYÖD)’ün kuruluşu 1947’lerin İzmit’inde bir avuç yükseköğrenim gencinin dayanışma ruhuyla Yüksek Tahsil Talebe Derneği adıyla gerçekleşir ve kent halkının her kesimiyle kaynaşarak destek görür. Kurucuları Orhan Demirağcı (Başkan), Nihat Türel, Kemal Koç, Behçet Turantepe ve Necmi Onur’dur. Üçüncü başkanı Ali Namık Şener döneminde adı Kocaeli Yüksek Tahsil Talebe ve İzmit Lisesi’nden Yetişenler Derneği’ne dönüştürülür. Derneğin bu dönemde merkezi Halkevi binasındadır ve İzmit Belediyesi ile Özel İdare’den yardım aldığı gibi, SEKA da salon tahsisi yapar. Ancak 12 Mart 1971 muhtırası ve onun getirdiği kısıtlamalarla dernek zorunlu olarak kapatılır. 1974 yılında Cemal Badem’in girişimiyle bir araya gelen 60’lı yılların mezun gençleri aralarına halen okumakta olan öğrencileri de alarak 1975 yılında KYÖD’ü tekrar kurarlar. Ancak 12 Eylül 1980 darbesinin yasaları bütün sivil toplum kuruluşları gibi KYÖD’e de hayat hakkı tanımaz. Cemal Badem yine bulabildiği herkesi KYÖD’ün yeniden hayata geçirilmesi için göreve davet eder ve 13 Ocak 1993 tarihinde KYÖD üçüncü kez mezunlar derneği olarak tekrar kurulur. (Ulugün, 2019, s. 1397-1398) Ara kapanma dönemleri olsa da KYÖD her dönem sanatsal ve kültürel faaliyetlerin içinde yer alır.

1994-95 sezonunda koro şefi olarak müzik öğretmeni Feridun Aslan yönetiminde 21 kişilik KYÖD üyeleri eşleri ve çocuklarıyla kurulan KYÖD Korosu, 1996-97 sezonunda 43 kişiye ulaşır. Koron amatör ruhla çok profesyonel bir iş yapar. KYÖD Korosu, yılda bir kez dernek lokalinde sahne alır, 1998 yılında Kocaeli Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi Müzik bölümüne bir piyano kazandırmak amaçlı konser verir, İstanbul ve Amasya’da davet üzerine il dışı konserler de yapar. Ayrıca özel günlerde KYÖD baloları, Yaşlılar Haftası, Turizm Haftası, çeşitli destek gecelerinde de konser vermektedir. Önceleri “Kilise Korosu”na benzetilen ve yorumlanan koro, Kocaeli kentine çoksesli müziğin en doğal enstrüman olan insan sesiyle yapıldığında ortaya çıkan ürünü göstermesi açısından profesyonel anlamda bir ilk oluşturur.

Konserler klasik müzik alanında canlı bir müzik yaşantısı oluşmasını sağlar. O dönemde KYÖD çoksesli müzik korosunun şefliğini yapan Feridun Aslan’ın bestelediği bir KYÖD Marşı da mevcuttur. (Erdal, 2019, s. 372-377) KYÖD, düzenlediği konserler ile evrensel müzik adına Kocaeli kentine ve civar kentlere konserleriyle örnekler sunmakta ve kentin müzik yaşamını canlandırmaktadır. Bunu yaparken kente kendi kültürü ile özümsemesini istediği çağdaş müzik örneklerini icra eder ve gönüllülük esasıyla müzisyen katılımcılarını bünyesine alır. Gerek KYÖD bünyesinde, gerek diğer resmi kurum ve özel sektöre ilişkin görev aldığı her alanda çoksesli müziği tanıtmak ve eğitimini vermek için yoğun çabalar gösteren Feridun Aslan, Kocaeli kenti için müziğin yaygınlaşması ve sevilmesi adına büyük uğraşlar verir. Gençlik yıllarında da çeşitli müzik gruplarında yer alan Feridun Aslan Kocaeli Üniversitesi Devlet Konservatuvarı’ndan emekli olur, müzik yaşamını özel sektörde sürdürerek, çeşitli müzik etkinlikleri düzenleyerek, kent kültürüne katkıda bulunmaya, çoksesli korolar çalıştırmaya ve bireysel konserler düzenlemeye devam etmekte, kentin müzik yaşamının canlı kalmasına çaba göstermektedir. (Erdal, 2019, s. 372-377)

KAYNAKÇA

Feyzullah Yavuz Ulugün, “KYÖD Kocaeli Yüksek Öğrenim Derneği Üzerine (1948-1998)”, Uluslararası Orhan Gazi ve Kocaeli Tarihi–Kültürü Sempozyumu Bildirileri, Editörler: Haluk Selvi, İbrahim Şirin, M. Bilal Çelik, Ali Yeşildal, Resül Narin, Kocaeli Büyükşehir Belediyesi Yayını, Bilnet Matbaacılık ve Yayıncılık A.Ş, Kocaeli, 2019, s. 1397-1446 (http://kocaelitarihisempozyumu.com/orhangazi.html); Gülşen Erdal, Osmanlıdan Günümüze Kulaktaki Tınılar: Kocaeli’de Müzik Kültürü, Cinius Yayınları, İstanbul, 2019; https:// kyod.org/tarihce/63.

Gülşen ERDAL