Derbent/Kartepe’de Kültür Mirası
Kocaeli Üniversitesi Derbent Yerleşkesi’nin bahçesinde 926 yaşında, 310 cm çapında, “Doğu Çınarı” cinsi 23.07.2008 tarihinde tescillenmiş olan bir çınar ağacı bulunmaktadır. Yerleşke, Kartepe ilçesi Büyükderbent beldesinde, Kocaeli merkeze 17,6 km, Kartepe ilçe merkezine 13 km, Maşukiye’ye 7,3 km mesafede bir konumda yer almaktadır.
2012 yılında ağacın hastalanması nedeniyle tedavisi için, yerleşkede bulunan Turizm İşletmeciliği ve Otelcilik Yüksekokulu Müdürlüğü (bugün ki turizm Fakültesi) tarafından Kocaeli Büyükşehir Belediyesi’ne başvuruda bulunulmuştur. Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Kurulu ve ilgili kurumlarla yapılan görüşmeler sonucunda, ağacın tedavisi için süreç başlatılmıştır. 16.02.2014 tarihinde tamamlanan tedavi sürecinde, ağacın yaş ve özelliklerine ilişkin çalışmalar sonucunda, 926 yaşında olduğu belirlenmiştir. Ağacın tedavisini Kocaeli Büyükşehir Belediyesi üstlenmiş, ağacın çevre düzenlemesine 2014 yılının TÜRSAB 7 Göller Bölgesel Yürütme Kurulu Başkanı Kadir Genç katkı sağlamıştır.
Kültür mirası statüsünde olan çınar ağacı “Ağaç Koruyucu Sistemlerde Yenilik” tekniği ile Orman Yüksek Mühendisi Teoman Varol tarafından tedavi edilmiştir. Tedavinin amacı, “çınarın sağlıklı olarak yaşamını sağlamak”, “çevreye uyum sağlayan görünüş güzelliği kazandırmak”, “hastalıklara ve böceklere karşı bağışıklığını korumak” olmak üzere üç temele dayandırılarak kayıt altına alınmıştır.
Ağaç, tarihi anıt çınar olarak “Kocaeli Üniversitesi Turizm İşletmeciliği ve Otelcilik Yüksekokulu Anıt Çınarı” ismiyle tescillenmiştir. Tarihi anıt çınar ağacı, yerleşkenin bahçesinde geniş bir alanın ortasında olup, üniversite mezuniyet törenleri, öğrenci şenlikleri, bahar şenlikleri, yerleşkede bulunan Kocaeli Üniversitesi’ne bağlı Kartepe Park Otel’in yemek, düğün, etkinlik gibi faaliyetlerine ihtişamlı görüntüsüyle görsel şölen sunmakta, öğrencilerin gün içerisinde gölgesinde dinlendikleri “Koca Çınar” deyiminin adeta hayat bulmuş göstergesi olarak ziyaretçilerini beklemektedir.
KAYNAKÇA
https://www.cagdaskocaeli.com.tr/haber/4602893/bin-yillik-cinar-tanitildi; Erişim Tarihi: 07.07.2021; http://auzefkitap.istanbul. edu.tr/kitap/kulturelmiras_ao/kmkorunmasi.pdf; Erişim Tarihi: 09.09.2021; Ö. Köroğlu, H.U. Yıldırım, & C. Avcıkurt, “Kültürel Miras Kavramına İlişkin Algıların Metafor Analizi Yoluyla İncelenmesi”, Turizm Akademik Dergisi, 01 (2018) 98-113; http://bhi. kocaeli.edu.tr/nisan40.15.htm; Erişim Tarihi: 22.07.2021; https:// www.kartepeparkotel.com.tr/; Erişim Tarihi: 20.09.2021.
Bilsen BİLGİLİ