Kültür Evi kavramını; halka açık, toplumun hizmetinde olan, toplum gelişimi için çalışan, insanlığın somut ve soyut kültürel mirasını koruyan, tanıtan, öğreten, sürekli ve geçici olarak sergileyen, kamuya açık kâr amacı gütmeyen daimî kuruluş olarak tanımlayabiliriz. Kültür evleri evrensel kültürün bir parçası, bilgi ve deneyimin yayılması için de bir sistem olarak görülmelidir.
Türkiye’de toplumun kültür-sanat hayatına katılım ile yeni bilgi ve deneyimler edinme konusunda sınırlı bir çaba içinde olduğu söylenebilir. Özellikle son yıllarda devletin kültür ve sanat alanına yaptığı yatırım ve teşviklerin artarak devam ettiği görülmektedir. Bilhassa yerel yönetimler ile üniversiteler arasında yapılacak olan iş birliği ile kültür ve sanatımızın doğru bir şekilde gelecek nesillere aktarılması ve yaşatılması sağlanmış olacaktır.
Kocaeli Büyükşehir Belediyesi ile Kocaeli Üniversitesi arasında yapılan protokolle SEKA parkta eski kâğıt fabrikasının lojmanlarından biri restore edilerek Kocaeli Üniversitesi’ne devredilmiş olup, burada üniversitedeki akademisyenler tarafından verilen seminer ve kurslarla kültür ve sanat anlamında önemli hizmetler verilmektedir. Kocaeli Büyükşehir Belediyesi ile Kocaeli Üniversitesi arasında yapılan bu iş birliği örnek alınarak tüm şehirlerde uygulanmalıdır.
Kültür varlıklarının restore edilip, Türkiye turizmine ve kültürüne kazandırılmasına, ayrıca işlevsel hale getirilip, sürdürülebilir koruma sağlanmasına en güzel örneklerden biri olan “Kocaeli Üniversitesi Rektörlüğü Kültür Evi” 2015 yılından beri Kocaeli Üniversitesi öğrencilerine ve Kocaeli halkına ücretsiz hizmet vermektedir. Bunun yanı sıra Kocaeli’nin sosyal ve kültürel dokusuna da büyük katkı sağlamaktadır.
Kültür evleri, kültürel mirasın yaşatıldığı önemli yerlerdendir. Kültürel miras, bir toplumun üyelerine ortak geçmişlerini anlatan, aralarındaki dayanışma ve birlik duygularını güçlendiren bir hazinedir. Kocaeli Üniversitesi Rektörlüğü Kültür Evi de bu anlayışla hizmet vermektedir. Kimliğimizle, kültürümüzle, tarihimizle ve sanatımızla ilgili somut ve soyut değerlerin akademik disiplin içerisinde öğretildiği “Kocaeli Üniversitesi Rektörlüğü Kültür Evi” Kocaeli’ne kazandırılmış önemli kültür ve sanat merkezlerinden biri haline gelmiştir.
Günümüz dünyasında ve özellikle ülkemizde kültür, sanat ve medeniyet alanında yapılacak çalışmaların değeri her geçen gün daha da artmakla birlikte, 21. yüzyılda insanların bilgiye daha çabuk ve kolay ulaşmalarının yanı sıra büyük bir bilgi kirliliğiyle karşı karşıya kaldıkları görülmektedir. Kocaeli Büyükşehir Belediyesi ve Kocaeli Üniversitesi bu anlamda önemli bir işbirliği yaparak kadim bir geçmişe sahip olan kültür ve sanatımızın doğru bir şekilde gelecek nesillere aktarılmasına öncülük etmektedirler. Özellikle Türk İslam Sanatları (hat, tezhip, minyatür, ebru), Türk Musikisi (ney, bağlama) gibi kültürümüzü yansıtan sanat kursları açılmış olup, alanında uzman ve akademisyen hocalar tarafından eğitimler verilmektedir. Kültür evinde, söz konusu kursların yanı sıra Osmanlıca, Arapça, Farsça dil kursları ve seminerlerle Kocaeli halkına hizmet verilmektedir. “Kocaeli Üniversitesi Rektörlüğü Kültür Evi” böylece bilhassa örgün eğitim fırsatlarından yararlanamayan, meslek sahibi olmak isteyen bireylerin eğitim gereksinimlerini karşılayarak, eğitimin yaşam boyu devam ettiği algısını güçlendirmektedir.
Kocaeli Üniversitesi ile Kocaeli Büyükşehir Belediyesi arasında yapılan bu işbirliği tüm üniversite ve şehirler tarafından örnek alınmalıdır. Kocaeli Üniversitesi Rektörlüğü Kültür Evi, hizmete açıldığı 2015 yılından beri çok çeşitli kurs ve seminerler dışında, özellikle yurt dışından üniversiteye kongre ve ziyaret amaçlı gelen akademisyenlerin ziyaret ettiği, Türk kültür ve sanatımızın tanıtıldığı önemli bir merkez olarak öne çıkmaktadır. Kültür Evi, SEKA Park’ta deniz ve doğa ile iç içe olup, şehir merkezine yürüme mesafesindedir.
KAYNAKÇA
Zülfikar Bayraktar, “Şehircilik Ve Kimlik Bağlamında Somut Olmayan Kültürel Mirasın Yeri Ve Önemi”, Kafkas Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi, Sayı 27, Kars 2021, ss. 57-68; Gizem Özgürel, Kadir Baysal, “Sanat Turizmi Açısından Müze Evler: Zeki Müren Sanat Müzesi Örneği”, Journal Of Social And Humanities Sciences Research,Sayı 5/31, 2018, ss. 4727-4741; İstanbul Kültür Sanat Vakfı, “Kültür-Sanatta Katılımcı Yaklaşımlar”, İstanbul 2017,ss. 1-95; Zeynep Gül Ünal, “Kültürel Mirasın Korunması”, İsmep Rehber Kitaplar, İstanbul 2014, s. 1-71.
Yıldırım KARADENİZ