KOCAELİ TİCARET ODASI

Madde no:947

Kocaeli’deki Mesleki Yapılanmalardan Biri

İzmit Ticaret ve Sanayi Odası’nın kuruluş tarihi hakkında kesin bir bilgi olmamakla birlikte eldeki bir takım veriler İzmit Ticaret ve Sanayi Odasının tarihinin 1890’lara kadar gittiğini göstermektedir. İzmit, Geyve, Gebze, Kandıra, Karamürsel ve Gölcük ilçeleri 1941 yılında İzmit Ticaret ve Sanayi Odası’na kayıtlı idi. O tarihlerde, İzmit’te 402, Geyve’de 140, Gebze’de 127, Kandıra’da 104, Karamürsel’de 73 ve Gölcük’te 45 tüccar, esnaf ve zanaatkar kayıtlı olarak görülmektedir. Yine kayıtlara göre odanın ilk resmî belgesini 1945 yılında verdiği görülmektedir.

Mesleki faaliyetlerin tek bir koldan yürütüldüğü dönemde uzun süre İzmit Ticaret ve Sanayi Odası olarak varlığını sürdüren oda, ilerleyen zamanlarda kendi içinde bölünmeye giderek bunun sonucunda İzmit Ticaret Odası adını alarak İzmit, Derince, Gölcük, Karamürsel ve Kandıra ilçelerindeki üyelere hizmet sunmuştur. Türkiye’nin en köklü sivil toplum kuruluşları arasında sayılan İzmit Ticaret Odası 1998’de Gebze Ticaret ve Sanayi Odası’nın, 1989’da Kocaeli Sanayi Odası’nın ve 1999’da Körfez Ticaret Odası’nın kurulmasıyla tekrar bölünmüştür.

İzmit Ticaret Odası, 2008 yılında meclis kararıyla isim değişikliğine giderek Kocaeli Ticaret Odası ismini almış ve güzümüzde de bu isimle varlığını sürdürerek üyelerine hizmet vermeye devam etmektedir. Zamanla yerel yönetimlerde değişimler meydana gelmiş ve bununla beraber ilçe sayılarındaki artış, Kocaeli Ticaret Odası’nın yetkinlik alanını genişletmiştir. Karamürsel, Gölcük, Başiskele, İzmit, Kartepe, Kandıra, Derince ilçelerine hizmet sunn Kocaeli Ticaret Odası il geneline yayılan bir organizasyon halini almıştır.

Türkiye’deki tüm odalar gibi İzmit Ticaret Odası’nın organizasyon yapısı ve organları da 5174 sayılı kanunun 13. maddesi çerçevesinde düzenlenmiş, bu organların kuruluşları, sorumlulukları, görev ve yetkileri ayrıntılı bir şekilde belirlenmiştir. Buna göre odanın başlıca organlarını, “meslek komiteleri”, “meclis”, “yönetim kurulu” ve “disiplin kurulu” oluşturmaktadır.

Kocaeli de geçmişte sanayi alanındaki hızlı ve düzensiz büyüme şimdilerde organize sanayi bölgelerinin kurulmasını gerektirmiştir. Kocaeli’de 2021 tarihi itibariyle 13 organize sanayi bölgesi bulunmaktadır.

Kocaeli Ticaret Odası tüm bu organize sanayi bölgelerindeki ticareti ve gelişmeleri yakından inceleyerek Kocaeli ilinde bulunan çoğu insana istihdam sağlamaktadır. Kocaeli dış ticaret bakımından da ülkemizde büyük öneme sahiptir. Gerek ulaşım bakımından olsun gerek ülkenin en kalabalık ve ticaret anlamında geniş alanı olan İstanbul ve Anadolu ile arasındaki köprü görevinden olsun hem dış ticaret hem de ülke içindeki ticarette büyük öneme sahiptir. Bu nedenle il dışarıdan çok fazla göç almakta ve ticaret durumundaki gelişmeleri Kocaeli Ticaret Odası yakından takip etmek durumunda kalmaktadır. İthalat konusunda önemli bir yere sahip olan Kocaeli’nin bu denli ithalatta başarılı olmasının sebebi imalat ve sanayi ağırlıklı olan üretimin hammadde ihtiyaçlarının yurtdışından sağlanmasıdır.

Kocaeli sanayi kenti olarak bilinse de kültür ve sanat alanlarında da oldukça gelişmiş bir ildir. Kocaeli halkının tiyatro ve diğer sanat dallarına olan ilgileri Kocaeli Ticaret Odası gibi kurumların halkın bu ihtiyaçlarını karşılamak adına kültür ve sanata daha fazla yatırım yapmasına neden olmuştur. Bu kurumlar Kocaeli bölge ekonomisinin yanı sıra kültür ve sanat alanlarında da katkıda bulunmaktadırlar. Kocaeli Ticaret Odası bölgede kurulacak her türlü yeni firmayı yakından takip ederek ortak çalışma alanları oluşturmak ve bölge ekonomisine katkı sağlamak adına çalışmalarını detaylı bir şekilde yürütmektedir.

Kocaeli Ticaret Odası dış ticaret ile ilgilendiği kadar bölge içerisindeki iç ticaret ile de ilgilenmektedir. Tüm bu gelişmeleri yakından takip etmesi nedeniyle oda içerisinde iç ticaret birimi oluşturulmuştur. Bu birimin görevleri oda içerisindeki bilirkişi raporlarını hazırlamak ve bu bilirkişilerin tespitini yapmaktır. Oda içerisinde mali açıdan aksaklık yaşanmaması adına piyasa araştırması yapar. Dış kurumlar ile olan yazışmaları yapan bu birim fatura onay işlemlerini de yürütmektedir. Oda içerisinde iki tane sicil birimi bulunmaktadır. Bunlardan ilki ticaret sicil servisidir. Ticaret sicil servisi gerçek ve tüzel kişi tacirlerin tescile karşı olan kusurlarının tescillerini yapar. Yapılan tescillerle veya değişikliklerle ilgili kayıtları tutar ve saklanmasını sağlar. Kocaeli Ticaret Odasına bağlı bulunan üyelerin talepleri doğrultusunda hazırlanan veya onaylanan belge ve dokümanları düzenler. Bu kayıtlar üyelerin ve üçüncü kişilerin haberdar olmasını sağlar. Sicil servisinin görevleri ise şu şekildedir. Üye kayıtlarını yapan bu birim kaydettiği üyelerin her türlü belge işi ile ilgilenir. Oda binasına giriş çıkışlardaki üye kartlarının çıkarılmasını sağlar ve üyelerin yapmış olduğu değişiklikleri izleyerek ve kontrol ederek zamanında güncelleme sağlar. Bir ticaret odası olarak ticaret sicil gazetesinin tüm işlemlerinin yapılması için bu birime ihtiyaç vardır.

Kalan diğer 3 birim ise özel kalem, bilgi işlem ve basın yayındır. Özel kalem birimi yönetim kurulu başkanlığı ve genel sekreterlik makamlarının haftalık veya günlük çalışmasını hazırlar ve organize eder. Diğer yandan bu çalışmadaki evrakların hazırlanmasına ve zabıtların oluşturulması, arşivlerin korunması durumunu kontrol eder. Bilgi işlem ise elektronik olarak oda içerisindeki elektronik haberleşme ve reklam kanallarının hepsinin kontrolünü sağlar. Basın yayın birimi Kocaeli Ticaret Odası’nın yapmış olduğu etkinliklerden fotoğraf çekimi ve bu fotoğrafların web sistemine girişini kontrol eder. Kurumun organizasyonlarını ve yaptığı tüm etkinlikleri haber yapmak ve yerel basın servisini sağlamak bu birimin işidir.

Kocaeli Ticaret Odası faaliyetlerinde ilke olarak önemli bazı etik değerler belirlemiştir. Bu değerler şunlardır:

Kalite: Üyelerimize ve tüm paydaşlarımıza her dönem ve her koşulda gelişen kalite ve hızda hizmet sunmayı hedefleriz.

Yenilikçilik: Değişen koşullara hızla adepte olup, yenlikleri takip eder ve daima güncelliğimizi koruruz

Dürüstlük: Tüm İş süreçlerimizde ve ilişkilerimizde doğruluk ve dürüstlük temel önceliklerimizdendir.

Hukuka Saygı: Tüm faaliyetlerimizde, ulusal ve evrensel hukuk kurallarına saygılı davranırız.

Katılımcılık: Odanın faaliyetlerine başta üyelerimiz olmak üzere tüm paydaşlarımızın aktif şekilde katılmasını teşvik ederiz

Tarafsızlık: Her türlü siyasi görüş ve ideolojiden arınmış şekilde üyelerimizin, toplumun ve ülkemizin yararını gözeterek tüm faaliyetlerimizde herkese eşit mesafede dururuz.

Şeffaflık: Tüm faaliyetlerimizin sebep ve sonuçlarını üyelerimizin bilgisine sunarız.

Hesap Verilebilirlik: Yaptığımız tüm işlerde ve yer aldığımız tüm projelerde, paydaşlarımıza hesap verebilmeyi taahhüt ederiz

Ulaşılabilirlik: Sunduğumuz tüm hizmetlere tüm üyelerimizin hızla ulaşabilmesini sağlarız.

Toplumsal Duyarlılık: Tüm faaliyetlerimizi toplumun her kesimine karşı sorumluluğumuzun bilincinde ve sürdürülebilir ekonomik ve sosyal kalkınmayı sağlamaya odaklanarak gerçekleştiririz.

Kocaeli Ticaret Odası, yüzyılı aşkın tecrübesi ile tüm paydaşlarını ekonomik ve sosyal kalkınma hedefine odaklayarak yeniliklere açık hizmetler üretmek, yaptığı ticari analizleri hızlı, sürdürülebilir hizmet anlayışıyla birleştirerek, ilgili mevzuat çerçevesinde üyelerin ticaret hacmini arttırıcı ve destekleyici faaliyetler gerçekleştirmek için çalışmaktadır. Kocaeli Ticaret Odası, ürettiği yenilikçi proje ve hizmetler ile sinerji yaratıp, kentin sosyokültürel ve ekonomik anlamda en güçlü aktörü konumuna gelerek, uluslararası piyasalarda rekabet edebilir bir üye profili oluşturmayı hedefleyen, Kocaeli’nin gelişmesinde önemli bir kurumdur.

KAYNAKÇA

Kocaeli Ticaret Odası, versitesi_roportaj_ve_dunya_gazetesi_metin.pdf. e. t.: 04.05.2021;Kocaeli Ticaret Odası (2019), http://koto.org.tr/oda-hakkinda, e. t.: 30.04.2021, KOTO, Kocaeli Ticaret Odası Stratejik Plan (2019-2022), Kocaeli Ticaret Odası, Kocaeli, 2018; Metin Özkaral. Büyükşehir Belediyeleri ve Sosyal Hizmet: Kocaeli Büyükşehir Belediyesi Üzerine Bir İnceleme, İnsan ve Toplum Bilimleri Araştırma. 2019.

Muhsin HALİS