İhracata yönelik yatırım ve üretimi teşvik etmek, doğrudan yabancı yatırımları ve teknoloji girişini hızlandırmak, işletmeleri ihracata yönlendirmek ve uluslararası ticareti geliştirmek amacıyla 2000 yılında 817.000 metrekarelik alanda kurulmuştur. Serbest bölge, kurulmuş olduğu ülkenin siyasi sınırları içerisinde olmakla birlikte gümrük hattı dışında sayılan, sınai ve ticari faaliyetler için daha geniş teşviklerin tanındığı ve fiziki olarak ülkenin diğer kısımlarından ayrılmış alanlardır. Ülkede geçerli ticari, mali ve ekonomik alanlara yönelik hukuki ve idari düzenlemeler bu bölgelerde uygulanmaz veya kısmen uygulanır.
Kocaeli Serbest Bölge Müdürlüğü de yerli ve yabancı firmalara mali, ticari, altyapı, konum ve sosyal bazı avantajlar sunmaktadır. Mali Avantajları: Faaliyet gösteren yerli ve yabancı işletmeler üretim faaliyetlerinden doğan kazançları üzerinden, Avrupa Birliği’ne tam üyeliğimizin gerçekleştiği tarihe kadar kurumlar vergisi veya gelir vergisinden, KDV, gümrük vergisi ve KKDF gibi gümrükle ilgili vergi ve gerekliliklerden, ürettiği ürünlerin en az %85’ini yurt dışı ülkelere satan üretim ruhsatı sahibi firmalar çalışanları için ödedikleri maaşları üzerindeki gelir vergisinden muaf tutulmuşlardır. Alım-satım, stok değerleme ve muhasebeleştirme konvertibl dövizlerle yapıldığı için kullanıcılar enflasyondan olumsuz etkilenmezler. Yerli ve yabancı tüm serbest bölge kullanıcıları, bölgede elde ettikleri kârlarını Türkiye’ye ve/veya yurtdışına izne tabii olmadan transfer edebilirler. Serbest Bölge’de sağlanan bu teşvik ve avantajlardan yerli ve yabancı bütün firmalar eşit olarak yararlanmaktadır.
Ticari avantajlar, Serbest Bölge’de ihracat fiyatına mal satın alabilme imkânı bulunmaktadır. Bölgedeki şirketler yabancı ülkelere, diğer serbest bölgelere ve Türkiye’ye Serbest Bölge faturası düzenleyerek satış yapabilmekte ve aynı zamanda sınırsız ve süresiz stoklama yapabilmektedirler. Minimum bürokratik işlemlere tabidirler. Kullanıcılar bölgeyi bir re-export üssü olarak kullanabilmektedirler. Yabancı ve yerli sermayeye eşit haklar sunulmaktadır.
Kocaeli Serbest Bölgesi altyapı avantajları ise firmalara hazır altyapı sunmasıdır. Altyapı özellikleri şunlardır; temiz şu şebekesi, doğalgaz, enerji dağıtım şebekesi, merkez şalt sistemleri, trafo üniteleri, yangın söndürme suyu ve hidrantları, yol ve çevre aydınlatması, kanalizasyon şebekesi, yağmur suyu drenajları, telefon ve İnternet hatları, metro ethernet, fiber optik hat, data hatları ve uydu iletişim imkanlarıdır.
Coğrafi konum avantajı olarak ise Kocaeli Serbest Bölgesi deniz kıyısındadır ve önemli hava, deniz ve karayollarına uzaklığı şöyledir: Autopart Limanı’na 300 m, Limaş Limanı’na 1 km, tren istasyonuna 7 km, Sabiha Gökçen Uluslararası Havaalanı’na 60 km, İstanbul’a 100 km, İstanbul-Ankara otoyoluna 16 km mesafededir. Bu da bölgeyi önemli bir ticari lokasyon yapmaktadır. Sosyal avantajları ise kendi içerisinde 24 saat açık ilk yardım ve ayaktan tedavi uygulamaları için inşa edilmiş bir sağlık merkezine sahiptir. Serbest Bölge tarafından konularında uzman çevre mühendisi ve iş güvenliği personeli atanarak çevre ve çalışanlara ilgili denetlemeler gerçekleştirilmektedir. Serbest Bölge, üyelerine elektrik, su, telefon vb. altyapı için tüm bakım ve onarım hizmetlerinin yanı sıra yükleme ve boşaltma, ekipman kiralama, atık toplama ve çevre koruma gibi diğer hizmetleri de sunmaktadır. Ayrıca yemek ve catering hizmetleri de sunulmaktadır. Modern teknoloji altyapısı ile donatılmış 1500 m² taban alanı ile günlük yemek hizmeti 7.500 kişi kapasitelidir. Kocaeli Serbest Bölgesi, bölge ticaret hacminin artırılmasını ve kalifiye iş gücü yaratılmasını amaçlamaktadır. Bu amaçları doğrultusunda kullanıcı firmaların ihtiyaçları doğrultusunda gerekli değerlendirmeleri yaparak hizmet sürekliliği sağlamakta, kalifiye iş gücü yetiştirmeye yönelik mesleki eğitim faaliyetleri düzenlemektedir. Donatım iskelesi yapmak suretiyle kullanıcı firmaların bölge dışından sağladığı bir takım donatım hizmetlerinin bölge içinde gerçekleşmesine imkân sağlamaktadır. Âtıl alanların üretim faaliyetlerine sokularak bölge ticaret hacmini artırmaktadır. Kalite yönetim sistemini güncelleyerek sürekli geliştirmeye çalışmakta, çalışanlarının süreç yönetimlerine katılmasını sağlayarak, çalışan memnuniyeti ve sorumluluğunu artırmaya çalışmaktadır. Kurum içi ve kurum dışı tüm paydaşlarla etkin iletişim ve koordinasyon sağlamayı hedeflemektedir. Bölge faaliyetlerinin yasal mevzuat ve kanun hükümlerine uygun şekilde işleyişini sağlamakta, bölgedeki işlem hacminin yükseltilmesi ve ihracat kalemlerinin artırılması konusunda kullanıcı firmalarla ortak projeler yürütmektedir. Yerli ve yabancı yatırımcıları bölgeye kazandırarak yatırım çeşitliliği, iş hacmi ve istihdam artışını sağlamaktadır. Yasal sorumluluklar çerçevesinde güvenli, huzurlu, çevreye duyarlı bir iş ortamı oluşturmayı hedeflemekte, bölgedeki sanayi ve ekonominin, uluslararası rekabet gücünün arttırılmasına destek vererek ülke kalkınmasına katkıda bulunmaktadır.
Kocaeli Serbest Bölgesi, Sepetlipınar, Başiskele/ Kocaeli adresinde faaliyet sürdürmektedir.
KAYNAKÇA
Harun ÇOBAN