Prof. Dr./Radyolog
1926 yılında İzmit’te dünyaya gelmiştir. Babası İzmitli tütün tüccarı İsmail Şener (Kara İsmail), annesi Saniye Hanım’dır. İzmit Lisesi’nden mezun olduktan sonra tıp eğitimini İstanbul Üniversitesi, İstanbul Tıp Fakültesi’nde tamamlamıştır. İzmitli Sümer Özdoğan ile hayatını birleştiren Dr. Ali Namık Şener’in Sibel, Selma, Serap ve İsmail adında dört çocuğu vardır.
1950 yılında, daha sonra “Kocaeli Yüksek Öğrenim Derneği (KYÖD)” adını alacak olan “Kocaeli Yüksek Tahsil Talebe ve İzmit Lisesinden Yetişenler” Derneği’nin 3. dönem başkanlığını yapmıştır. Derneğin kurucularından olan Prof. Dr. Behcet Tınaztepe ile yolları daha sonra Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi’nde tekrar kesişmiş, uzun yıllar bu fakültede öğretim üyeliği yapmışlardır.
1954 yılında Başiskele Askeri Torpido Fabrikası hekimi olan Dr. Abdullah Köseoğlu milletvekili adayı olunca yerine Dr. Ali Namık Şener geçmiştir. Dr. Şener 1958 yılında Amerika’ya gitmiş ve Alman asıllı Amerikalı Dr. Kuntze’nin de desteği ile 1959-1963 yılları arasında Amerika’da röntgen ihtisası yapmıştır. 1956 yılında Prof. Dr. Abdullah Kenanoğlu tarafından kurulan Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi Radyoloji Anabilim Dalı’nın ilk öğretim üyelerinden biri olmuş ve 1963 yılında göreve başlamıştır. Prof. Dr. Ali Namık Şener 1966 yılında Erzurum Atatürk Üniversitesi Radyoloji Anabilim Dalı’nı kurmuş ve geliştirmiştir.
Adı daha sonra Hacettepe Üniversitesi Radyasyon Onkolojisi Anabilim Dalı olacak olan, Radyoterapi Bölümü 1970 yılında Doç. Dr. Mustafa Sipahi tarafından Radyoloji Anabilim Dalı’na bağlı olarak kurulmuştur. 1974 yılında Dr. Sipahi’nin yaşamını kaybetmesi üzerine Radyoterapi Bölümü, Amerika Birleşik Devletleri’nde Radyodiagnostik eğitiminin yanı sıra, bir yıl Radyoterapi eğitimi almış olan Prof. Dr. Ali Namık Şener tarafından yönetilmiştir. Hacettepe Onkoloji Araştırma Enstitüsü, Tıbbi Onkoloji Bölümünden Prof. Dr. Dinçer Fırat başkanlığında 1978 yılında kurulmuştur. İlk kurucuları Prof. Dr. Namık Çevik (Çocuk Onkolojisi), Patolog Prof. Dr. Turan Kutkam (Temel Onkoloji) ve Prof. Dr. Ali Namık Şener (Radyoterapi) idi.
Prof. Dr. Ali Namık Şener, 1979’da Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi’nden emekli olmuştur. Memleketi İzmit’e dönüp Gölcük’ün İhsaniye köyüne yerleşen Şener, uzun yıllar İzmit’te röntgen mütehassısı olarak çalışmıştır. İzmit’te muayenehane açan ilk profesör hekim Ali Namık Şener’dir. Öğrenmeyi ve öğretmeyi kendisine hedef edinmiş vatansever bir hekim olan Prof. Dr. Ali Namık Şener 1994-2000 yılları arasında Kocaeli Üniversitesi Tıp Fakültesi Radyoloji Anabilim Dalı’nda gönüllü olarak tıp öğrencileri ve uzmanlık öğrencilerine bilgi ve deneyimlerini aktarmıştır. Prof. Dr. Ali Namık Şener, tedavi amacıyla gittiği ABD’de 2010’da vefat etmiştir. Cenazesi memleketine getirilerek Bağçeşme’de aile kabristanında defnedilmiştir. 14 Mart 2011 günü Tıp Bayramı nedeniyle Kocaeli Üniversitesi Tıp Fakültesi ve Kocaeli Tabip Odası tarafından düzenlenen törende Prof. Dr. Ali Namık Şener için özel bir anma töreni yapılmıştır.
KAYNAKÇA
Atatürk Üniversitesi, Sağlık Araştırma ve Uygulama Merkezi, Radyoloji Anabilim Dalı, Birimin Tarihçesi, https://atauni.edu.tr/tr/ radyoloji-ad; Demirhan Erdemir, Ayşegül, İbrahim Başağaoğlu. Radyolojide Tarihi Gelişmeler ve Tıp Etiği Sorunları, İstanbul 2011; Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi, Emekli Öğretim Üyelerimiz, http://www.tip.hacettepe.edu.tr/ekler/php/emekli.php; İsmet Çiğit, https://www.ozgurkocaeli.com.tr/haber/4381266; Fatih Özçelik, “İzmit’in Sosyokültürel Hayatına Hicivli Bir Bakış: Pişmaniye Dergisi 1949-1972”, Uluslararası Gazi Süleyman Paşa ve Kocaeli Tarihi Sempozyumu -III, c: III, Kocaeli 2017, s. 2049-2067; Radyasyon Onkolojisi Tarihçesi. Türk Radyasyon Onkolojisi Derneği. https:// www.trod.org.tr/hakkimizda.php?id=127#s16; T.C. Sağlık Bakanlığı, Halk Sağlığı Genel Müdürlüğü, Kanser Dairesi Başkanlığı. 2012 Yılı Onkoloji Hizmet Ödülü. Prof. Dr. Dinçer FIRAT, https:// hsgm.saglik.gov.tr/tr/kanser-onkoloji-odulleri; F. Yavuz Ulugün, “KYÖD – Kocaeli Yüksek Öğrenim Derneği Üzerine (1948-1998)”, Uluslararası Orhan Gazi ve Kocaeli Tarihi-Kültürü Sempozyumu –V, c: 3, Kocaeli 2019, s. 1397-1446.
Arzu Serpil ARSLAN