Kocaeli’de Bir Kuruluş
Kent konseyleri kent yaşamında, kent vizyonunun ve hemşehrilik bilincinin geliştirilmesi, kentin hak ve hukukunun korunması, sürdürülebilir kalkınma, çevreye duyarlılık, sosyal yardımlaşma ve dayanışma, saydamlık, hesap sorma ve hesap verme, katılım, yönetişim ve yerinden yönetim ilkelerini hayata geçirmeye çalışan kuruluşlardır. “Kentine Sahip Çıkma” , “Aktif Katılım” ve “Çözüme Ortaklık” ilkeleri bütünlüğünde, kentleri sürdürülebilir bir geleceğe taşıyan Kent Konseyleri; kadın, gençlik, engelli, çocuk, emekli meclisleri ve çeşitli çalışma gruplarıyla; belediyeler ve diğer yerel paydaşlarla kentler için ortak aklın oluşturulması adına önemli bir şemsiye vazifesi görmektedir. 08 Ekim 2006 tarihli, 26313 sayılı Resmî Gazete’de yayınlanan yasa gereğince, 2008 yılında ilk Genel Kurul’unu gerçekleştiren Kocaeli Kent Konseyi, yönetişim alanında kente farklı bir boyut kazandırmayı hedeflemiştir.
Bu bağlamda Kocaeli Kent Konseyi, sivil toplum ve diğer paydaşların yerel karar alma süreçlerine katılımı konusunda öncülük etmektedir. Kadınların karar alma süreçlerine katılımının teşviki, toplumsal cinsiyet bakış açısının değiştirilmesi, gençlerin kapasitelerini geliştirmeleri ve her alanda karar alma süreçlerine dahil olmaları, bedensel ve zihinsel engelli vatandaşların toplumsal hayata katılımının sağlanması, yoksul ve dezavantajlı kesimlerin seslerini duyurmaları ve bunun gibi daha birçok sosyal sorumluluk projelerinde imzası bulunan Kocaeli Kent Konseyi, kenti ve dolayısıyla ülkemizi, vatandaşlar için daha yaşanabilir hale getirmeyi kendine misyon edinmiştir. Ortak aklın, kentin gelişimi ve kalkınmasındaki önemine inanan Kocaeli Kent Konseyi, bünyesinde barındırdığı, kentin dinamiklerinden oluşan Genel Kurulu, Genel Kurul tarafından Yürütme Kurulu üyeleri, Başkanı, Genel Sekreteri, gönüllü vatandaşlarımızdan oluşan meclis ve çalışma grupları ve bu grupların kolaylaştırıcılığını üstlenen ofis çalışanlarıyla Kocaeli’nin “marka kent” özelliğinde bir dünya kenti olması konusunda çalışmalarına devam etmektedir. Yaşadığı kent için bir fikri olanların ortak zemini olmayı gaye edinmiştir.
Bünyesinde; gençlik, proje kulübü, gazetecilik, edebiyat kulübü, sinema ve televizyon, yerel yönetim, tanıtım ve sosyal medya, tiyatro, AB ve dış ilişkiler, siyaset bilimi, bilim ve teknoloji, kariyer ve kişisel gelişim kulübü, insan hakları ve hukuk, araştırma ve geliştirme, eğitim ve öğrenci sorunları, gençli ve spor, bilgisayar yazılım ve teknolojileri, kent sosyolojisi, arkeoloji, sivil toplum, ekonomi, felsefe ve sağlık, emekli, engelli, kadın meclislerini barındırmaktadır. Ayrıca, afet ve kriz yönetimi, stratejik planlama, tarihi kültürel miras, çevre çalışma grubu, tarım ve hayvancılık, tüketici haklarını koruma, Avrupa Birliği, doğa ve hayvan hakları, askıda burs, Türk dünyası ve akraba topluluklar, turizm, kentlilik bilinci, kültür sanat, sağlık, sigara ve madde bağımlılığı, spor, göç ve mültecilik, halk oyunları, uluslararası öğrenciler çalışma gruplarıyla sorunlara ortak çözüm üretmeye çalışmaktadır. 2011 yılında Türkiye Kent Konseyleri Dönem Başkanlığı’nı yürütmüş olan Kocaeli Kent Konseyi, uyguladığı projelerle alanında örnek gösterilmektedir.
KAYNAKÇA
https://kocaelikentkonseyi.org/
Ali YEŞİLDAL