KOCAELİ FUARI

Madde no:918

Kocaeli Sanayi Sergisi, Kocaeli Sanayi Fuarı

İzmit Ticaret ve Sanayi Odası’na kayıtlı sanayi kuruluşlarının ürünlerini sergilemek amacı ile 1966 yılında Kocaeli Sanayi Sergisi adıyla yapılan organizasyon bugünkü Kocaeli Sanayi Fuarı’nın temelini oluşturmuştur. İzmit Kapalı Spor Salonu içinde ve çevresinde İzmit Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu tarafından organize edilen serginin ilgi görmesi üzerine, 1967 yılında aynı sergi bu kez İzmit Belediyesi tarafından organize edilmiş ancak yeterli ilgiyi görmemiştir. 1969 yılında, İzmit Ticaret ve Sanayi Odası ile İzmit Belediyesi ortak bir protokol yaparak sergiyi bugünkü fuar sahasında her yıl tekrarlamak üzere açmaya karar vermişlerdir. Dönemin İzmit Belediye Başkanı Leyla Atakan’ın öncülüğünde, o yıllarda bataklık ve çamur olan bu alanda hızlı bir çalışma yapılmış, 35 bin metrekarelik yer doldurularak İzmit’in kurtuluş günü 28 Haziran’da törenle açılmıştır.

1970 yılında Kocaeli Sanayi Sergisi’nin alanı yeni dolgu çalışmaları ile genişletilerek 80 bin metrekareye çıkartıldı ve daha fazla sayıda sanayi kuruluşunun katılımı ve ürünlerini sergilemesi olanağı sağlandı. Fuar, katılım ve alan açısından sağladığı gelişmeyle birlikte 1971 yılında “Marmara-Trakya Bölgesi Kocaeli Sanayi Fuarı” adını aldı. 1972 yılında ise, kapılarını tüm sanayi ve ticari kuruluşlarına açan fuar, 435 kuruluşu bünyesine alarak “Kocaeli Milli Sanayi Fuarı”na dönüştü.

Fuar, bir yandan sanayi ürünlerini sergileyip onlara pazar imkânı yaratırken, bir yandan da düzenlenen çeşitli etkinliklerle şehrin eğlence ihtiyacına cevap vermiştir. Yalnızca şehir halkının değil çevre bölgelerde yaşayanların da takip ettiği fuara olan ilgi gün geçtikçe artmıştır. Öyle ki, 1980 yılında izdihamların önlenmesi için, yeni giriş kapıları ve turnikeler yapılmıştır.

Fuarın genel amacı; sanayi ürünlerinin ve teknolojik gelişmelerin sergilenmesi, ürünlere pazar olanakları yaratılmasıdır. Bu doğrultuda, 1984-1985 yıllarından itibaren eğlence etkinlikleri sınırlandırılmış, panayır durumuna düşen uzun süreli genel fuarlar yerine ilk defa ihtisas fuarı olarak organize edilmiştir. Bu dönemde ve takip eden yıllarda iş yaşamının gereksinimlerine ağırlık verilmiş, düzenlenen teknik toplantı, panel ve seminerlerin sayısı çoğaltılmıştır. Kocaeli Sanayi Fuarı, İzmit Ticaret ve Sanayi Odası’nın bir yan kuruluşu olması nedeniyle, tüccar ve sanayicilere en kısa sürede iş görüşmelerinde bulunma, toplantı yapma ve fabrikaların gezilerek ilgi çeken ürünleri yerinde görebilme imkânı sağlamıştır.

1990’lı yıllarda Kültür ve Sanat Fuarı kimliğini de kazanan Kocaeli Fuarı, halkın eğlence ve dinlence ihtiyaçlarına cevap verecek şekilde yeniden organize edilmiştir. Havai fişek gösterileri eşliğinde düzenlenen konserler, kültür-sanat etkinlikleri ve lunapark çarkının ışıltısı Kocaeli Sanayi Fuarı’nı bütünleyen unsurlardı.

1994 yılında fuarın içinde, Leyla Atakan Kültür Merkezi’nin arkasında kalan 4,5 dönümlük alan tamamen yeşillendirilerek belirli noktalara 30 ayrı ticari birim inşa edilmeye başlanmıştır. Yeşillendirilen alanda iki kafeterya, bir anfi tiyatro bir de havuz yer almıştır. Aynı zamanda fuar müdürlüğünün yeni binası Şekip Davaz tarafından çizilmiş ve temeli İnci Pastanesi ve Şeker Fabrikası reyonu arasında 250 metrekarelik alana atılmıştır. Dolgu alanın hemen her yıl genişletilmesiyle, 2020 yılı itibariyle, Kocaeli Fuarı 400.000 metrekarelik alana ulaşmıştır. Fuarın 4 adet yaya giriş kapısı, 1 adet araç giriş kapısı vardır. Fuar alanında 2 adet küçük süs havuzu, 1 adet büyük süs havuzu, 3 adet umumi tuvalet, 1 adet mescit, 1 adet cami bulunmaktadır.

Kentin, çok uzun yıllar alametifarikası, yaz aylarının en hareketli ve canlı mekânı olagelen Kocaeli Fuarı, siyasi iklim ve eğlence anlayışının değişmesi ile zamanla cazibesini yitirmiştir. Fuar alanında yer alan bar ve gazino gibi eğlence mekânları kapatılmış, düğün salonu ve lunapark hizmeti devam etmiştir.

KAYNAKÇA

Yusuf Bilgisu, Fuar İşletmeciliği ve Kocaeli Sanayi Fuarı, Yıldız Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü, Basılmamış Yüksek Lisans Tezi, İstanbul 1986, s. 67-68; Adnan Filiz (Fuar Müdürü), Kocaeli Sanayi Fuarı, 28 Haziran-5 Temmuz, 1987; Kocaeli gazetesi, 23 Ağustos 1980; 18 Nisan 1994, 2 Şubat 1994; Özgür Kocaeli,

10 Temmuz 2016; Kocaeli gazetesi, https://www.kocaeligazetesi.com.tr/foto/4348911/kocaeli-fuari, 15 Mayıs 2020; Fotolar: Adnan Filiz Arşivi’nden akt; “Kocaeli Fuarı”, Kocaeli gazetesi, 15 Mayıs 2020, https://www.kocaeligazetesi.com.tr/foto/4348911/ kocaeli-fuari.

Gülten MADENDAĞ