Kocaeli Büyükşehir Belediyesi Kültür Sanat ve Konservatuvar şube müdürlüğü bünyesinde faaliyet gösteren konservatuvar geleceğin sanatçılarının yetiştiği, Türkiye’nin önemli sanat merkezlerinden biridir. 1989 yılında dönemin kültür müdürü Şahin Ecevit tarafından kurulan, Türk halk müziği ve Türk sanat müziği bölümleriyle eğitime başlayan konservatuvarda bugüne kadar sayısız genç yetenek eğitim görmüş ve gelecek planlarını buradan yönlendirmiştir. Konservatuvarda eğitim veren eğitmenlerin büyük bir kısmı devlet üniversiteleri ve özel üniversitelerde akademisyen olarak görev yapan yetkin kişilerdir. Büyükşehir konservatuarında eğitim bölümlerine göre 2 ile 4 yıl arasında sürmektedir. Konservatuvara her yıl belirlenen kontenjanda özel yetenek sınavı ile öğrenci alınmaktadır. Özel yetenek sınavında, müzik branşı sınavlarında adayların müzik duyum yetenekleri üzerinde durulmakta, bale branşında fiziksel uygunluk, esneklik, hareket algısı ve müzikal duruşa bakılmakta, güzel sanatlar bölümlerinin sınavlarında, verilen kompozisyonun kâğıt üzerine kara kalem ile aktarımı istenmekte, geleneksel sanatlar sınavında ise bir ya da üç parçadan oluşan objelerin kağıt üzerine kara kalem aktarımına bakılmaktadır. Bu sınav komisyonlarında Büyükşehir Belediye Konservatuvarı eğitmenlerinin yanı sıra Türkiye’nin çeşitli üniversitelerinde görev yapan ve alanlarında uzman akademisyenler görev almaktadır.
Kocaeli Büyükşehir Belediyesi Konservatuvarı’nda, Batı Müziği Bölümü’nde (18-29 yaş aralığındakilere “ses eğitimi”, 7-9 yaş arası “piyano”, 9-18 yaş için “elektro gitar”, 9-14 yaş arası “klasik gitar”, 8-16 yaş arası “keman”, 9-26 için “klarnet”, 10-30 yaş arası “Çello”, 9-26 yaş arası “flüt” sanat dalında), Türk Sanat Müziği Bölümü’nde (18-29 yaş arası “ses eğitimi”, 15-51 yaş arası “keman”, “ud”, “ney”, “kanun” ve “klasik kemençe” sanat dallarında), Türk Halk Müziği, Bölümü’nde (18-29 yaş arası “ses eğitimi” , 10-31 yaş arası “Bağlama” sanat dalında) ve Türk Din Musikisi Bölümü’nde 3 yıllık sanat eğitimi verilmektedir. Ayrıca Güzel Sanatlar Bölümü’nde (9-16 yaş arası “çocuk resim” 2 yıl, 17-56 yaş arası “yetişkin resim”, “seramik” ve “çini” gibi sanat dallarında 3 yıl), 17-56 yaş arası Geleneksel Sanatlar Bölümü’nde (“hat” dalında 4 yıl, “tezhip”, “minyatür”, “katı” ve “ebru” gibi sanat dallarında 3 yıl) ve Bale Bölümü’nde 5-8 yaş arası için 4 yıllık olmak üzere toplamda konservatuvarın 7 ayrı bölümünde ve 27 sanat dalında sanat eğitimi verilmektedir. Halen sanat eğitimine devam etmekte olan dört yüzü aşkın öğrenci mevcuttur.
KAYNAKÇA
Gülşen Erdal, Osmanlıdan Günümüze Kulaktaki Tınılar: Kocaeli’de Müzik Kültürü, Cinius Yayınları, İstanbul, 2019; https://www.kocaeli.bel.tr/tr/main/news/haberler/3/konservatuvar-yetenek-sinavlari-yapildi/39096
Gülşen ERDAL