İzmit Musiki Derneği’nin Kurucularından ve Koro Şeflerinden
1910 yılında, Selanik’te doğdu, 4-5 yaşlarında iken ailesi ile birlikte İzmit’e geldi. İlk ve orta öğrenimini İzmit’te tamamladı. Sinema oyuncusu Hulusi Kentmen ile çocukluk arkadaşı olduğunu, ilkokul sıralarında süpürge koçanlarını öğüterek ekmek yaptıklarını, takunya ustası babasının ona yaptığı tahta bir sandaletin (takunya) çok ilgi çektiğini ve birçok arkadaşının sırayla giydiğini, anılarında anlatır. Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ü trenle İzmit Garı’na geldiği zaman çok yakından gördüğü, hatta anlatımlarında, “O çakmak bakışlarını çok net ve yakından gördüm” dediği de onu tanıyan herkes tarafından duyulan en önemli anılarından birisidir. Okul ve askerlik döneminden sonra, Tartı ve Ayar memuru olarak, İzmit Belediyesi’nde göreve başlamış ve “41 sene 4 ay 4 gün” hizmetinden sonra emekli olmuştur.
1963 yılında, Eczacı Albay Mesut Özütemiz’in kızı Nevin Hanım’la dünya evine girmiş ve 1964 yılında Fügen isimli bir kız çocukları dünyaya gelmiştir. Kendisinin musiki sevgisi, ilgisi ve yeteneği sebebiyle, kızı Fügen Hanım’ın da lise eğitiminden sonra, İstanbul Teknik Üniversitesi Türk Musikisi Devlet Konservatuarı’nda eğitim almasını istemiş ve bu isteği gerçekleşmiş, Fügen Hanım da aynı okulun Temel Bilimler Bölümü’nü bitirmiştir.
Ali Demirören, İzmit’te genellikle Ali Koç diye tanınır. Resmi ismi olmasa bile, Ali Koç, sıklıkla kullanılmıştır. Sesinin güzelliği, zaman zaman gazelhanlık ve hafızlık gibi görevleri ifa etmesi, ramazan ayları boyunca, evinde teravih kıldırması, müezzinlik yapması etrafı tarafından da bilinen ve her ortamda anlatılan bir özelliğidir.
Musikiye olan tutkunluğu, onu dönemin ünlü hocalarından ders almaya, meşk etmeye yöneltti. İstanbul Radyosu’nda Münir Nurettin Selçuk, Vecihe Daryal gibi isimlerle, musiki konusunda çalışmalar yapmıştır. 5 Mayıs 1947 tarihinde 10 arkadaşıyla birlikte, İzmit Musiki Cemiyeti’ni kurdu ve uzun yıllar gerek hocalık, şeflik ve gerekse başkanlık görevlerinde bulundu. İzmit Musiki Cemiyeti’nde 06.09.1961 01.02.1978 ve 22.01.1979 20.01.1980 tarihleri arasında olmak üzere toplam 18 yıl başkanlık yaptı.
Ali Koç’un musikiye olan ilgisi, aile bireyleri tarafından da devam ettirilmektedir. Kızı Fügen Hanım, uzun yıllar müzik öğretmeni olarak görev yapmış ve emekli olmuştur. Damadı Ertuğrul Karabulut, İzmit Halk Eğitimi Merkezi Türk Halk Müziği korosunun uzun yıllar hocalık-şeflik görevini yapmış, İzmit Belediye Konservatuarı’nın kuruluşunda bulunmuş ve TRT Ankara Radyosu’nda 30 yılı aşkın süre görev yaptıktan sonra emekli olmuştur. Büyük torunu Yiğit Karabulut, Ankara Üniversitesi Devlet Konservatuvarı’ndan mezun olmuş ve şu anda akademisyen olarak görev yapmakta ve doktorasını tamamlamak üzeredir. Küçük torunu Efe Karabulut, birçok çalgıyı ustaca icra etmekte, Arkeoloji Bölümü’nde okuduğu halde, müzikle yoğun bir şekilde ilgilenmektedir.
Ali Demirören, ileri yaşına rağmen, sağlıklı, dinamik ve hareketli yapısını yıllarca muhafaza etmiş, en büyük özelliği çocukla çocuk, büyükle büyük olmasından ötürü, şen şakrak, hayatı ve yaşamayı seven, insanlara sevgiyle yaklaşan ve bulunduğu her ortama pozitif enerji dağıtan bir kişiliğe sahipti. 89 yaşında yakalandığı amansız hastalık sebebiyle, 9 Temmuz 1999 günü ebediyete intikal etmiştir.
KAYNAKÇA
Hakan Bağcı, “Ali Koç Demirören’in Damadı Ertuğrul Karabulut ile Ali Koç Demirören Hakkında Röportaj”, Kocaeli 25.09.2021; Bülent Ekinci, “Büyükşehir Musiki Derneği 70 yaşında”, Kocaeli gazetesi Kültür-Sanat Bölümü, Kocaeli 15.05.2017, Erişim tarihi: 02.10.2021, https://www.kocaeligazetesi.com.tr/yazdir/1391590.
Hakan BAĞCI