KERTİL TEKKE ÇEŞMESİ

Madde no:890

Kaynak Çeşme

Veli Ahmet Mahallesi Hacı Kasım Sokağı’nda yer alan çeşme, doğal ve kültürel varlıkları koruma envanter kayıtlarına göre ada 349, parsel 2’dedir. Dikdörtgen bir alan üzerine inşa edilen haznesi ile bütün hâlde olan çeşme, duvar çeşmeleri grubundadır. İlk yapıldığı süreçte kabayonu taş malzemeden inşa edildiği, 1999 depreminin ardından da yenileme geçirerek, düzgün kesme taş malzemeyle düzenlendiği eski fotoğraflardan anlaşılmaktadır. Defineciler tarafından devamlı tahrip edilmesi sebebi ile 2011 yılında mermerle kaplanmıştır. Bu uygulama ile oldukça hantal ve yapay bir görünüm almış, asli hâlini kaybetmiştir.

3,14 m genişlik, 4,10 m uzunluk ve 3,10 m yüksekliktedir. Çeşme cephesi iki köşede birbirinden farklı genişliklere sahip köşe kuleleri ile desteklenmiştir. Devşirme olduğu anlaşılan ve ters yerleştirilen ayna taşında içeriği anlaşılmayan yazılar vardır. Tepe noktasındaki friz, taç görevi görmüştür. Hazne içinde hava dolaşımını sağlamak için örtü seviyesine yakın noktada kırık kemerli pencere açıklığına yer verilmiştir.

Çeşmenin önünde 2,30 m uzunluğunda ve 1,12 m. genişliğinde, 45 cm derinliğinde tekne formlu yalak vardır. Kaynaklarda devşirme olduğu belirtilen unsurun dönemi anlaşılmamaktadır. Günümüzde işlevini sürdürmektedir.

KAYNAKÇA

Ahmed Nezih Galitekin, Kocaeli Su Medeniyeti Tarihinden Sayfalar, İSU Genel Müdürlüğü Kültür Yayınları, İstanbul 2015, s. 284; Engin Ürkmez, İzmit’te Türk Eserleri, Kocaeli Büyükşehir Belediyesi Kültür Yayınları, Kocaeli 2007, s. 248, 249; Figen Ölmez, Kocaeli Çeşmeleri, Gazi Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Yüksek Lisans Tezi, Ankara 2012, s. 57-60.

Ela TAŞ