Vali, Cumhurbaşkanlığı Genel Sekreteri
23 Nisan 1940 tarihinde Diyarbakır’ın Lice ilçesinde dünyaya gelmiştir. İlk ve ortaöğreniminin ardından Ankara Gazi Lisesi Fen Bölümü’ne kaydolmuş ve buradan 1957 yılında iyi derece ile mezun olmuştur. Ankara Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi’ni kazanan Nehrozoğlu, 1961 yılında mezun olduktan sonra yabancı bir şirketin Mersin şubesinde tercüman olarak çalışmıştır. 1962 yılında İçel maiyet memurluğuna tayin olmuş ve ardından Mersin’in Gülnar ve Erdemli ilçelerinde kaymakam vekilliği görevlerinde stajını tamamlamıştır. Kaymakamlık kursunu da tamamlamasının ardından 1964 yılında Sivas’ın İmranlı ilçesine kaymakam olarak tayin olmuştur. 1965 yılı Ekim ayında askerlik vazifesine başlayan Nehrozoğlu, iki yıllık askerliğinin ardından yedek teğmen rütbesiyle Ekim 1967’de terhis olmuştur. 18 Ekim 1967’de Eskişehir’in Seyitgazi ilçesine kaymakam olarak atanmış ve daha sonra çeşitli ilçelerde kaymakamlık görevini sürdürmüştür.
Nehrozoğlu, Türkiye ve Ortadoğu Amme İdaresi Enstitüsü’nde kamu yönetimi alanında lisansüstü çalışma yapmış ve kamu yönetimi uzmanlık programını tamamlamıştır. Daha sonra İngiltere’nin Leeds Üniversitesi’nde kalkınma idaresi alanında lisansüstü çalışma yapmıştır. 1978 yılında Konya vali yardımcılığı görevine atanan Nehrozoğlu, 1981 yılında ilk valilik görevi olan Muğla valiliğine tayin olmuştur. Muğla’daki görevi sırasında şehirde çevre ve kültür mirası konusunda çalışmalar yürütmüştür. Görevi süresince halk tarafından çok sevilen Nehrozoğlu, 1984 yılında merkez valisi olarak atandığında Muğlalılar “Valimizi Geri İsteriz” kampanyası başlatmıştır. 1984-1989 yılları arasında merkez valisi olarak görev yapmıştır. 1989-1992 yılları arasında özel sektörde yöneticilik yapan Nehrozoğlu, bu süreçte Sosyaldemokrat Halkçı Parti başkanı Erdal İnönü’nün danışmanlığını da sürdürmüştür.
Nehrozoğlu, 24 Şubat 1992 tarihinde Kocaeli valisi olarak tayin olmuş ve bu görevini 15 Nisan 1996 tarihine kadar sürdürmüştür. Valiliği sırasında, İzmit Körfezi’ni canlandırmaya ve şehirdeki hava kirliliğini ortadan kaldırmaya yönelik projelere imza atmıştır. Bozulan şehir dokusu ile de ilgilenen Nehrozoğlu, İzmit Evlerini Yaşatma Projesi kapsamında sokakları sağlıklı hâle getirme çalışmaları gerçekleştirmiştir. Valilik görevi sona erdiğinde kendisine Kocaeli Üniversitesi tarafından onursal doktora verilmiştir. Nehrozoğlu, 8 Nisan 1996’da Amasya valiliğine atanmış ve 15 Nisan’da Kocaeli’den ayrılarak Amasya’daki görevine başlamıştır. Buradaki görevi sırasında 1996 yılında Amasya Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Vakfı’nın kurulmasına ve Amasya’nın zengin kültür mirasının ön plana çıkarılmasına öncülük etmiştir. Başlattığı Yeşilırmak Havza Geliştirme Projesi’yle bölgede tarım, orman, çevre, ekonomi ve sosyal kalkınma konularında çalışmalar yapılmıştır. Yaklaşık iki yıllık görev süresinin ardından 14 Ağustos 1998 tarihinde İzmir valiliğine naklen tayin olmuştur. 30 Mayıs 2000 tarihine kadar bu görevini sürdüren Nehrozoğlu, bu süreçte organize sanayi bölgelerine önem vererek çevre dostu sanayileşmeye odaklanmış ve termal KAYNAKLARı geliştirerek şehrin turizmine katkıda bulunmuştur. Başarılı hizmetleri ve sivil toplum kuruluşları ile kurduğu diyalog sayesinde İzmirlilerin sevgisini kazanan Nehrozoğlu, 8 yıllık eğitim, sağlık hizmetleri, kültür ve sanat etkinlikleri, yol yapımı konularında da farklı projelere imza atmıştır. Ayrıca Bilim Merkezi, Dünya Gençlik ve Özürlüler Merkezi, 9 Eylül Üniversitesi Teknoparkı gibi konularda pek çok projenin de mimarlarından olmuştur.
Nehrozoğlu, 26 Mayıs 2000 tarihinde Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer tarafından cumhurbaşkanlığı genel sekreterliğine atanmıştır. 30 Mayıs’ta İzmir Valiliği’nden ayrılarak bu görevine başlamış ve 4 Eylül 2007 tarihine kadar devam etmiştir. Cumhurbaşkanı Sezer, iddialı projeleri gerçekleştirmek için uğraşan ve kamu yönetimi konusunda uzman olarak nitelendirilen Nehrozoğlu’nu bu göreve layık görmüştür. Görevi sırasında kamu harcamalarında tasarruf sağlanabilmesi için yoğun çaba sarf etmiştir. Genel sekreterlik görevinden sonra emekliye ayrılan Nehrozoğlu, özellikle valilik sürecinde yaptığı başarılı çalışmalar nedeniyle çeşitli kuruluşlardan da çevre, kültürel, kültürel mirasın korunması, özürlü dostu ödülleri almıştır. Görev yaptığı yerlerde üstün hizmetlerinden dolayı ismi caddelere, parklara, kütüphanelere ve bir okula verilmiştir. Türk İdareciler Derneği, Türk Bilişim Vakfı, Mülkiyeliler Birliği üyesi olan Nehrozoğlu, sakin görünümü, sadeliği, tasarrufa önem vermesi ve gösterişten hoşlanmaması ile tanınmaktadır. Evli ve iki çocuk babası olan Nehrozoğlu, 2009 yılında kurulan Mardin Eğitim Vakfı’nın yönetim kurulu başkanlığı görevini sürdürmektedir.
KAYNAKÇA
“Kemal Nehrozoğlu”, Biyografya Beta, https://www.biyografya. com/biyografi/19285, Son Erişim Tarihi: 23.02.2022; “Liyakatı Esas Aldı”, Milliyet, 28 Mayıs 2000; “Köşk’e Sürpriz Sekreter”, Milliyet, 27 Mayıs 2000; T.C. Cumhurbaşkanlığı Devlet Arşivleri Başkanlığı Cumhuriyet Arşivi, 30-18-1-2/ 841-820-4, 8 Nisan 1996; “Nehrozoğlu İzmir Valisi Oldu”, Milliyet, 7 Ağustos 1998; “İzmir’den Yükseldiler”, Milliyet, 17 Haziran 2009; “Nehrozoğlu Sezer’in Genel Sekreteri”, NTV MSNBC, 26 Mayıs 2000; “Amasya Kültür Tabiat Varlıklarını Koruma ve Eğitim Vakfı 500 Yıllık Tarihi Şehri Tanıtmak Amacıyla Projeler Düzenliyor”, Milliyet, 13 Nisan 2003; “Nehrozoğlu Gitti”, Hürriyet, 27 Mayıs 2000; Çağdaş Güneş Gündüz, “Kemal Nehrozoğlu’ndan Öğrendiklerim ‘İki Ayrıntı’, Ajans Bakırçay, 17 Ocak 2022; “Kocaeli Eski Valisi Nehrozoğlu’ndan Görkemli Valilik Konağı Çıkışı”, Kocaeli Barış, 5 Mayıs 2019; “MARSEV Yönetim Kurulu”, https://marsev.org.tr/sayfa1.asp?id=2102&title=yonetim, Son Erişim Tarihi: 23 Şubat 2022.
Tufan TURAN