KAVAKÇILIK ARAŞTIRMA ENSTİTÜSÜ MÜDÜRLÜĞÜ (KOCAELİ)

Madde no:865

Kavak ve Hızlı Gelişen Orman Ağaçları Araştırma Enstitüsü, 1956 yılında “Kavak Fidanlık Müdürlüğü” adı altında İzmit’te kurulmuştur. Uluslararası Kavakçılık Komisyonu üyelerinin de önerileriyle 24 Nisan 1962 tarihinde kavakçılık konularında araştırmalar yapmak üzere “Kavakçılık Araştırma Enstitüsü” olarak adı değiştirilmiştir. 1967 yılında enstitünün çalışma konularına okaliptus, 1968 yılından itibaren de ibreli yabancı tür orman ağaçları dahil edilerek, adı “Kavak ve Hızlı Gelişen Orman Ağaçları Araştırma Enstitüsü” hâline dönüştürülmüştür. Enstitü, 1968 yılına kadar Orman Genel Müdürlüğü’ne bağlı kalmış, aynı yıl Orman Bakanlığı’nın kurulmasıyla bakanlığa bağlanmıştır. 1975 yılında enstitünün adı “Kavak ve Hızlı Gelişen Yabancı Tür Orman Ağaçları Araştırma Enstitüsü” olarak değiştirilmiş, enstitünün taşra teşkilatı, ise “Araştırma Bölge Müdürlükleri” adını almıştır.

1983 yılında Tarım Orman ve Köy İşleri Bakanlığı kurulmuş ve enstitü Ankara’da bulunan Ormancılık Araştırma Enstitüsü’ne bağlanmış ismi “Marmara ve Trakya Ormancılık Araştırma Müdürlüğü” olmuştur. 1984’te ise tekrar “Kavak ve Hızlı Gelişen Yabancı Tür Orman Ağaçları Araştırma Enstitüsü” adını almış ve müstakil enstitü hüviyetine kavuşmuştur. Enstitü, merkezi İzmit’te olmakla beraber, Orta Anadolu-Ankara, Ege-Torbalı, Karadeniz-Samsun, Doğu Anadolu-Erzincan, Güneydoğu Anadolu-Diyarbakır, Akdeniz-Osmaniye’de bulunan bölgesel istasyonları ile birlikte faaliyet göstermiştir.

1991 yılında Orman Bakanlığı’nın yeniden kurulması ile ismi tekrar değişerek Orman Bakanlığı’na bağlı “Kavak ve Hızlı Gelişen Orman Ağaçları Araştırma Müdürlüğü” şeklini almıştır. 1993’te yapılan bir düzenleme ile bağlı istasyonların müstakil birer araştırma müdürlüğü hâline getirilmesiyle, bu tarihten sonra faaliyetlerini sadece İzmit’ten, ancak ülke düzeyinde sürdürmeye devam etmiştir. 1998’de Kavak ve Hızlı Gelişen Orman Ağaçları Araştırma Enstitüsü ile Ankara’daki Ormancılık Araştırma Enstitüsü’nün görev, çalışma esas ve usulleri aynı yönetmelik çerçevesinde belirlenmiştir.

Enstitü, 2003’te kurulan Çevre ve Orman Bakanlığı döneminde doğrudan Bakanlık Araştırma ve Geliştirme Dairesi Başkanlığı bünyesinde kalmış, 2011’de ise Orman ve Su İşleri Bakanlığı’nın kurulmasıyla tekrar Orman Genel Müdürlüğü’ne bağlanmıştır. 2018’de ise Tarım ve Orman Bakanlığı’nın kurulması ile Orman Genel Müdürlüğü’ne bağlı olarak kalmaya devam etmiştir.

Enstitü, 1962-1966 yılları arasında Birleşmiş Milletler FAO Teşkilatı’nın desteği ile “Türkiye Kavakçılığını Geliştirme” ve 1972-1977 yılları arasında TUR/71/521 nolu “Endüstriyel Orman Plantasyonları” projelerini başarı ile yürütmüştür. Enstitü şimdiye kadar kavak ve söğütle ilgili 131, hızlı gelişen iğne yapraklı türlerle ilgili 46, okaliptusla ilgili 20 ve çeşitli konularda 31 olmak üzere toplam 228 araştırma projesi yürütmüş ve sonuçlarını yayınlamıştır.

17.08.2012 tarih ve 28387 sayılı Resmî Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe giren Orman Genel Müdürlüğü Ormancılık Araştırma Enstitüsü müdürlüklerinin kuruluş ve görevleri hakkında yönetmelikte, Enstitü Müdürlüğü’nün görevleri şunlardır: Kavak ve hızlı gelişen türler konusunda araştırmalar yapmak, araştırma sonuçlarını yayınlamak ve uygulanmasını izlemek, yurtiçi ve yurtdışı kuruluşlarla işbirliği yapmak, kavak ve hızlı gelişen türlerle yapılan endüstriyel ağaçlandırma çalışmalarında kurum, kuruluş ve kişilere danışmanlık, teknik destek ve eğitim hizmetleri sağlamak, Uluslararası Kavak Komisyonu ile Türkiye Milli Kavak Komisyonu çalışmalarına katkı sağlamak, genel müdürlük birimleri, diğer kamu kurumları, üniversiteler, özel sektör ve kişilerce talep edilen etüt, analiz ve teşhis işlemlerini yapmak veya yaptırmak, araştırma ormanlarını kuruluş amaçlarına göre planlamak, yönetmek, işletmek ve bu konuda ilgili birimlerle işbirliğini sağlamak, araştırma enstitüsü müdürlüğünde görevli araştırmacı personel ile diğer personelin eğitimlerini, bilgi ve yeteneklerinin geliştirilmesini sağlamak.

T.C. Orman Genel Müdürlüğü Kavak ve Hızlı Gelişen Orman Ağaçları Araştırma Enstitüsü bünyesinde, Yetiştirme Araştırmaları Başmühendisliği, Ağaç Islahı Araştırmaları, Koruma Araştırmaları, Toprak ve Ekoloji Araştırmaları, Hasılat ve Ekonomi Araştırmaları, Halkla İlişkiler ve Sosyal Ormancılık isimlerinde altı başmühendislik ve Kerpe’de bir araştırma ormanı vardır. Enstitü, hâlen Ovacık Mahallesi Hasat Sokak No: 3, Başiskele/Kocaeli adresinde çalışmalarını sürdürmektedir.

KAYNAKÇA

https://kavakcilik.ogm.gov.tr/Sayfalar/Kurulusumuz/GenelBilgiler.aspx

Harun ÇOBAN