Kocaeli Büyükşehir Belediyesi Tarafından Her Yıl Düzenlenen Uluslararası Toplantılar
Kartepe Zirvesi, Kocaeli Büyükşehir Belediyesi öncülüğünde, birbirinden değerli üniversiteler ve kurumların işbirliğinde düzenlenen uluslararası bir organizasyondur. Her yıl dünyayı ve insanlığı ilgilendiren bir temayla toplanması planlanmıştır. Belirlenen temalar ile ilgili konular, disiplinlerarası bir yaklaşımla ele alınmakta, tartışılmakta, tanım ve çözüm önerileri geliştirilmektedir. Kartepe Zirvesi, küresel sorunlara çözüm üretmeyi misyon edinmiştir. Zirve sonuçları “Kartepe Zirvesi Bildirgesi” ile dünya kamuoyu ile paylaşılmaktadır. Ana tema çerçevesinde alt başlıkların kuşatıcı bir yaklaşımla gerçekleştirildiği, Kartepe Zirvesi, iklim değişikliği, göç, gelir dağılımı, cinsiyet eşitliği, bilgi teknolojileri, şehirleşme, demokrasi, küresel ısınma ve iklim değişikliği gibi insanlığa dair konulara odaklanmaktadır. Zirvede bilim insanları, araştırmacılar, sivil toplum mensupları, politikacılar, gazeteciler, düşünce ve önerilerini kamuoyu ile paylaşmaktadır.
Her yıl gerçekleşmesi planlanan zirvenin ilki 2017 yılında “15 Temmuz ve Dünya Darbe Düzeni” teması ile toplanmıştır. Cumhurbaşkanlığı sözcüsü İbrahim Kalın, kültür ve turizm bakanı Numan Kurtulmuş, AB genişlemeden sorumlu eski komiseri Günter Verheugen’in ana konuşmacılar arasında yer aldığı zirve’de 26 ülkeden 186 konuşmacı görüş ve bildirilerini sunmuş, zirve bildirgesi Birleşmiş Milletler başta olmak üzere ulusal ve uluslararası kuruluşlara takdim edilmiştir.
İkincisi 2018 yılında gerçekleşen Kartepe Zirvesi, “Göç, Mültecilik ve İnsanlık” temasıyla toplanmıştır. Yeryüzünün en büyük meselelerinden biri olan göç ve çevresindeki meseleler, üniversiteler, sivil toplum kuruluşları, uluslararası organizasyonlar ve kamu kurumlarını temsil eden katılımcıların tecrübeleri, deneyimleri, çalışmaları, tespit ve sorunlar için geliştirdikleri çözüm önerileri ışığında ele alınmıştır. Dışişleri bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Yunanistan eski başbakanı George Papandreou, AB Türkiye delegasyonu başkanı Christian Berger ve BM mülteciler yüksek komiseri Katharina Lumpp’un ana konuşmacılar arasında yer aldığı Zirve’de 31 ülkeden 336 konuşmacının katılımlarıyla, Kartepe Zirvesi Bildirgesi yayımlanarak ilgili ulusal ve uluslararası kuruluşlara ulaştırılmıştır.
2019 yılında gerçekleşen 3. Kartepe Zirvesi, şehirleşmenin insan hayatında artan etkisi ve beraberinde getirdiği sorunlara cevaplar bulmak amacıyla “Şehircilik ve Mutlu Şehir” temasıyla bir araya gelmiştir. Şehirleşme fenomeni, bütün insanlığın yaşam kalitesini belirleyen bir faktör olarak yükselmeye devam etmektedir. Bilgi teknolojileri, ulaşım ve iletişim araçlarındaki gelişmeler ise şehirlerin cazibesini zirveye taşımış durumdadır. 2000’lerin başında dünyada şehirlerde yaşayan nüfus oranı yüzde 46,7 iken, 2018 itibariyle yüzde 55’e yükselmiştir. Birleşmiş Milletler raporlarına göre 2050 yılına kadar bu oranın yüzde 65’e çıkacağı ve dünya nüfusunun üçte ikisinin şehirlerde yaşayacağı öngörülmüştür. Şehirleşmenin artması gelir eşitsizliğini de beraberinde getirmektedir. Nüfusun yarısının şehirlerde yaşadığı günümüzde “Mutlu Şehir” sadece şehir ve şehirliler için değil, tüm insanlık için ortak bir hedef niteliği taşımaktadır.
Sanayi, ticaret, lojistik ve bilişim sektörlerinde dünyanın öncü şehirleri arasında yer alan ve Türkiye’de “Sanayinin Başkenti” olarak anılan Kocaeli, “Şehircilik ve Mutlu Şehir Zirvesi” için nitelik ve coğrafi konumu itibariyle de önem arz etmektedir.
Zirveye davetli bilim insanları, araştırmacılar, politikacılar, sivil toplum ve medya mensupları konu ile ilgili görüş ve düşüncelerini, sorunlarla ilgili çözüm önerilerini kamuoyuna sunmuş, disiplinlerarası bir ortak akıl geliştirilerek Kartepe Zirvesi 2019 Bildirgesi olarak yayınlanmıştır.
2020 ve 2021 yıllarında pandemi nedeni ile gerçekleştirilemeyen Kartepe Zirvesi ve Şehircilik Fuarı’nın 2022 yılı teması “Dirençli Şehirler ve Şehrin Dönüşümü” olarak belirlenmiştir. Kartepe Zirvesi ve Şehircilik Fuarı’nda Birleşmiş Milletlerin “2030 Sürdürülebilir Kalkınma Amaçları” çerçevesinde dirençli şehirler nasıl olmalı konusunun tartışılması planlanmaktadır. Doğal afetler, salgınlar, depremler, su krizleri ve iklim değişikliği gibi tehditlere karşı şehirlerimizi korumak için çözüm politikalarının üretilmesine katkı sunulması hedeflenmektedir.
2022 yılında gerçekleşen 4. Kartepe Zirvesi ve Şehircilik Fuarı, “Dirençli Şehirler ve Şehrin Dönüşümü” temasıyla 24-27 Mart tarihlerinde Kocaeli Kongre Merkezi’nde gerçekleştirilmiştir. Zirve, düzenlenen konferanslar, vaka kritik oturumları, panel toplantıları, akademik oturumlar ve seri etkinlikler ile dünyanın her yerinden uluslararası kuruluşları ve uzmanları bir araya getirmiştir. “2030 BM Sürdürülebilir Kalkınma Amaçları’nın” ele alındığı zirvede; disiplinlerarası bir yaklaşım ile “dirençli şehirler” kavramını öne çıkarmak hedeflenmiştir.
KAYNAKÇA
https://www.kartepezirvesi.com/
Ali YEŞİLDAL