KARTEPE KAYAK MERKEZİ/ KARTEPE TERAS

Madde no:858

Turistik Destinasyon

Kartepe Kayak Merkezi, Kocaeli iline bağlı Kartepe ilçesinde, İzmit Körfezi ile Sapanca Gölü arasında yer almaktadır. Kartepe ilçesi, 2008 yılında 5747 sayılı kanunla ilk kademe belediyelerin birleştirilmesiyle kurulmuş ve kayak merkezi ilçeye adını vermiştir. Kartepe ilçesinin batı bölgesinde Köseköy ve Arslanbey yerleşim alanları dahil olmak üzere, doğuya doğru ilerlendiğinde Köseköy’ün hemen batısında Sarımeşe, kuzey kesiminde Uzuntarla ve Eşme, güney kesiminde ise Suadiye ve Maşukiye bulunmaktadır. Kartepe’nin güney kesimini, doğu batı doğrultusunda uzanan Samanlı Dağları’nın orta bölümü meydana getirir. Kartepe, bir günde dört mevsimin yaşandığı ender coğrafyalardan biridir. Kartepe Kayak Merkezi, Maşukiye’ye 17 km, Sapanca’ya 25 km, İzmit’e 37 km, İstanbul’a 120 km, Sakarya’ya 58 km, Ankara’ya ise 355 km uzaklıktadır ve büyükşehirlere yakınlığıyla oldukça ilgi görmektedir.

Kartepe zirvesi, deniz seviyesinden 1608 metre yüksekliktedir. Meteorolojik verilere göre, kış aylarında kuzeybatı yönünden esen ve Karadeniz’i aşarak bölgeye yoğun yağış getiren karayel rüzgârı, Marmara Bölgesi’nde ilk olarak karşılaştığı Samanlı Dağı’nın en yüksek tepesi olan Kartepe’ye yoğun kar yağışı bırakmaktadır. Kasım ayında başlayan kar yağışı, nisan ayına kadar yağmakta ve kar yüksekliği 1,5-3 metre arasında olmaktadır. Kartepe Kayak Merkezi 1150-1640 metre arasında olup, kayak tesisleri ise yaklaşık 1250 metrededir. Kartepe Kayak Merkezi’nde 42 kilometrelik pist alanında 14 doğal pist, 3 telesiyej, 2 T bar (teleski) bulunmaktadır ve Geyik Alanı Tepesi, Kartepe ve Karlıktepe olmak üzere 3 tepe üzerinde bulunan kırmızı ve mavi pistlerden kayılmaktadır. Bu pistlerin uzunlukları 400-3500 metre ve ortalama kar kalınlığı ise 80-200 cm arasındadır. Kartepe Kayak Merkezi’nde, hem kayağa yeni başlayanlar için kolay pistler, hem usta kayakçılar için dik tepeler bulunmakta hem de çocuklar için özel baby lift alanı bulunmaktadır.

Kuzeybatı yönünden esen ve yoğun yağış getiren Karayel sayesinde, Kartepe’nin 1100 metre rakımın üstü olan yerlerde yoğun kar yağışı sonucu oluşan kar kalınlığı Kartepe kayak merkezine avantaj sağlamaktadır. Ayrıca Kartepe’nin sert bir iklimi olmasa da, ağaçların sık olması, karın erimesini engellediğinden yüzeyde uzun süre kar kalabilmekte ve nisan ayında dahi kayak yapmak mümkün olabilmektedir.

Kartepe Kayak Merkezi yatak kapasitesi 800 kişilik olup, bu bakımından Türkiye’de yedinci sıradadır. Kartepe kayak merkezinde 4 adet tesis bulunmaktadır. Bu tesislerin taşıma kapasitesi 1 saatte 6400 kişi olup, taşıma kapasitesi bakımdan Türkiye’de beşinci sıradadır. Tesis uzunluğu 3250 metre olup Türkiye’de sekizinci sırada yer almaktadır.

Kartepe Kayak Merkezi’nde kayak dışında kışın snowboard, big foot, kar motosikleti, kar bisikleti (snowbike), doğa yürüyüşü, dağcılık, voleybol, paintball, basketbol, futbol, trekking, bisiklet, ATV Safari vb aktiviteler yapılabilmektedir. Kayak yapmayı bilmeyenler kayak dersleri verilebilmekte, kayak yapmak istemeyenler için ise telesiyejlerle pist başlarına giderek manzara seyredilebilmektedir.

Kayın, gürgen, dişbudak, akçaağaç, kestane ve meşe ağaçlarının bulunduğu Kartepe Kayak Merkezi ve çevresindeki bitki örtüsü zengindir, burada kahverengi ve yeşilin her tonunu görmek mümkündür. Ayrıca Kartepe’de kayak yaparken hem Sapanca Gölü hem de İzmit Körfezi deniz manzarasını seyretmek mümkündür ve yalnızca kış sezonu değil, dört mevsim ziyaret edilebilecek nadir destinasyonlardan biridir. Kartepe Kayak Merkezi ve çevresi üç bine yakın bitki çeşidi ile geyik, ayı, çakal, kurt, tavşan, kuş türleri gibi hayvanların yaşadığı bir faunaya sahiptir.

Kartepe Kayak Merkezi’nde, hem konaklamalı hem de günübirlik hizmet verilmektedir. Orman ve yaylaları ile Sapanca Gölü’ne kıyısı olması bakımından Kartepe, bir rekreasyon alanı ve eko-turizm destinasyonudur. Tüm bu özellikleri sebebiyle hem iç turizme hem de dış turizme hizmet veren Kartepe, özellikle Arap ülkelerinden gelen turistleri ağırlamaktadır. Kış aylarında ziyaretçilere konaklama yanında günübirlik hizmet de veren Kartepe Kayak Merkezi, yıl boyunca yüz binlerce ziyaretçiye ev sahipliği yapmaktadır. Aynı zamanda Kuzuyayla ve Suadiye tabiat parkları ile Avrupa’nın en büyük doğal yaşam parkı olan Ormanya’nın da olduğu Kartepe, yılın dört mevsimi ziyaretçilerine doğayla iç içe olma imkânı sunmaktadır. Ayrıca temiz hava ve muhteşem manzarası olan Kartepe dağ yolundaki restoranlarda, yöresel yemekler, sucuk-ekmek yenilebilmekte, yöresel ürünler ve hediyelik eşya alınabilmektedir.

Marmara Bölgesi’nin ilk cam seyir terası olan Kartepe terası, Samanlı Dağları arasından görünen Sapanca Gölü manzarasıyla dikkat çekmektedir. Orman Genel Müdürlüğü’ne ait C tipi mesire yeri içerisinde yer alan Kartepe Ayrı Gezegen Cam Teras, cam teraslar arasında özel sektöre ait ilk yatırımdır. Kartepe Kayak Merkezi yolu üzerinde 460m2’lik bir alan içerisinde 100m² olarak yapılan cam teras, yüksekliği 185 metre ve genişlik olarak Türkiye’nin en büyüğü lduğu iddiasıyla 2019 yılında hizmete girmiştir.

Cam Teras, Kartepe-Maşukiye yolu 7. km’de yer almaktadır ve Kartepe Kayak Merkezi’ne yaklaşık 20 dakika, Maşukiye merkeze ise yaklaşık 15 dakika uzaklıktadır. Cam Teras’ta biri açık, biri kapalı olmak üzere iki restoran-kafeterya, fotoğrafçı, yöresel ürün, hediyelik eşya dükkânları ile macera parkı ve zipline bulunmaktadır. Diğer cam teraslar bir kanyona bakarken, Kartepe’deki Cam Teras 360 derece görüş açısına sahiptir ve ziyaretçilerin manzarayı rahatça seyredebilmeleri fotoğraf çekebilmeleri için içeriye aynı anda en fazla 50 kişi alınmaktadır. Terasın arka tarafından Samanlı Dağları, karşı tarafından Sapanca Gölü, aşağısından ise Yanık Deresi ve orman görülebilmektedir.

KAYNAKÇA

Aysun Çelik, Tülay Polat Üzümcü, Ömür Alyakut, “Kartepe Yöresinin Kırsal Peyzajı ve Kırsal Turizm Olanakları”, Saint Die Des Wosges 23. Festival International De Geographie, France 2012; Yüksel Güngör, “Kocaeli’de Turizmi Çeşitlendirme ve Alternatif Turizmde Atılacak Adımlar”, IJTEBS, Cilt: 2, Sayı: 2, 2018,184-193; Erge Tür, Türkiye ve İsviçre’nin Kış Turizmi Faaliyetleri Açısından Değerlendirilmesine Yönelik Bir Çalışma, IJGTR, Cilt: 2, Sayı: 1, 2018, 10-31.; Kartepe Belediyesi, Kartepe Turizm Rehberi, Kocaeli 2015: CNR Basım; https://turizm.kartepe.bel.tr/tr/icerikdetay/100/42/kayak.aspx; Erişim Tarihi; 02.09.2021; https://www.kartepeotel.com.tr/; Erişim Tarihi; 02.09.2021; https://gezilmesigerekenyerler.com/kayak-merkezleri/ kartepe-kayak-merkezi-nerede-konaklama-ve-otel-imkanlari-izmit.html; Erişim Tarihi; 02.09.2021; https://www.turizmgunlugu. com/2020/02/22/turkiyenin-cam-seyir-teraslari/ Erişim Tarihi; 03.09.2021; https://www.ozgurkocaeli.com.tr/haber/4846739/sapanca-golu-manzarali-cam-teras-ziyaretcilerini-bekliyor; Erişim Tarihi; 03.09.2021; https://www.harikabirgun.com/product/102/ kar-bisikleti-snowbike-gunubirlik-kartepe-turu/ https://tr.wikipedia.org/wiki/Kartepe_Kayak_Merkezi; Erişim Tarihi; 04.09.2021; https://kocaeli.ktb.gov.tr/TR-69226/kis-turizmi.html; Erişim Tarihi; 04.09.2021; https://www.aa.com.tr/tr/turkiye/turizm-merkezi-kartepe-kis-sezonunda-ziyaretcilerini-agirlamaya-hazir/2089969; Erişim Tarihi; 05.09.2021

Tülay POLAT ÜZÜMCÜ