KARTEPE BELEDİYESİ

Madde no:855

İlçe Belediyesi

Kocaeli ilinin ilçelerinden biri olan Kartepe 289 km2’lik yüzölçümü ve 125974 kişi nüfusuyla ilin en güneydoğu ucunda yer alır. İlçe ismini Samanlı Dağları adı verilen dağ sırasının en yüksek noktasını temsil eden Kartepe (Keltepe)’den almaktadır. Tarihi KAYNAKLARda Derbent olarak da zikredilir. Kartepe ilçesinin kapladığı alanda Cumhuriyet tarihinin farklı dönemlerinde belediyecilik yönünden önemli teşkilatlanma faaliyetleri görülmüştür. Bunlardan ilki 25 Haziran 1946 tarihinde Suadiye Köyü ihtiyar meclisinin talebi sonucunda köylerinde belediye kurulmasıdır. Diğer bir adım ise Köseköy’de belediye teşkilatının kurulmasıyla alakalıdır. 28 Aralık 1971 tarihinde Köseköy İlk Kademe Belediyesi kurulmuştur. İlk kademe belediyesi büyükşehir belediyesi sınırları içinde ilçe kurulmaksızın oluşturulan ve büyükşehir ilçe belediyeleriyle aynı yetki, imtiyaz ve sorumluluklara sahip bir belediyedir. Kartepe ilçesi ise 22.03.2008 tarih ve 26824 sayılı Resmî Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe giren 5747 sayılı büyükşehir belediyesi sınırları içerisinde ilçe kurulması ve bazı kanunlarda değişiklik yapılması hakkında kanun ile kurulmuştur. Bu kanunun 1/32. maddesi gereğince; Uzunçiftlik, Uzuntarla, Eşme, Acısu, Maşukiye, Büyükderbent, Arslanbey, Sarımeşe ve Suadiye gibi ilk kademe belediyelerinin tüzel kişilikleri kaldırılarak mahalleleri ile birlikte Köseköy İlk Kademe Belediyesi’ne katılmıştır. Köseköy Belediyesi merkez olmak ve Köseköy Belediyesi’nin adı Kartepe olarak değiştirilmek üzere Kocaeli ilinde Kartepe ilçesi kurulmuştur. Kartepe Belediyesi her biri eski belde belediyesi olan yerleşim birimlerinden oluşmuş ve bu yerleşim birimlerinin bazıları birbirine yakın bazıları ise uzakta ve dağınık olarak konuşlandırıldığından idari işlerin işleyişinde de zorluklar yaşanmıştır. Belediyeye ait bazı hizmet birimleri birbirinden ayrı bu eski beldelere dağılmış olduğu gibi, aynı idari kuruluşun bir birimi başka beldede diğeri bir başka yerde hizmet sunmuştur.

06.12.2012 tarih ve 28489 sayılı Resmî Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe giren 6360 sayılı on dört ilde büyükşehir belediyesi ve yirmi yedi ilçe kurulması ile bazı kanun ve kanun hükmünde kararnamelerde değişiklik yapılmasına aair kanunun 1/4. maddesi gereğince; Sultaniye, Pazarçayırı, Örnekköy, Karatepe, Balaban, Nusretiye, Şirinsulhiye, Avluburun, Eşme, Ahmediye ve Ketenciler köylerinin tüzel kişilikleri kaldırılarak, Kartepe İlçe Belediyesi’ne mahalle olarak katılmışlardır. İlk belediye başkanı 1999 yılından beri Suadiye belediye başkanlığı görevini yürütmekte olan ve 2009 yılı yerel seçimlerini kazanan Şükrü Karabalık olmuştur. Kartepe ilçesinin kurucu belediye başkanıdır. Kartepe belediye başkanları sırasıyla 2009 yılı yerel seçimleriyle Şükrü Karabalık, 2014 yılı seçimleriyle Hüseyin Üzülmez, 2019 yılından itibaren de Mustafa Kocaman Bey olmuştur.

İlk belediye başkanı Şükrü Karabalık Bey 1958 yılı Suadiye-Kartepe doğumludur. İlk ve orta öğrenimini Suadiye’de ve İzmit Ticaret Lisesinde, yükseköğrenimini, Çanakkale 18 Mart Üniversitesi Eğitim Fakültesinde tamamlamıştır. Eğitimci bir kimliğe sahip olan Şükrü Bey, Halk Eğitim Merkezi, Akşam Sanat Okulu ve Yatılı Bölge Okulu müdürlüğü görevlerinde bulunmuştur. Milli eğitim şurası komisyon çalışmalarında yer almış, çeşitli dernek ve vakıflarda yöneticilik yapmıştır. 1999 yılı yerel seçimlerinde Suadiye belediye başkanı, 2009 yılı yerel seçimlerinde ise Kartepe belediye başkanı seçilmiştir. Hâlen İSU yönetim kuruluğu üyeliği yapmaktadır.

İkinci belediye başkanı olan Hüseyin Üzülmez 1965 yılı Arslanbey-Kartepe doğumludur. NASAŞ Alüminyum A.Ş’de personel ve iç hizmetler şefi olarak iş hayatına başlamıştır. ERNAZ A.Ş’de kurucu ortak ve genel müdür statüsünde bulunmuştur. ERNAZ Servis A.Ş ve NAZER AŞ şirketlerinde yönetim kurulu üyesi ve genel müdür olarak görev yapmıştır. Renault Mais Marmara bölge başkanlığı ve Türkiye Renault Mais yetkili satıcılar konseyi yönetim kurulu başkanlığında bulunmuştur. Dünya Renault yetkili satıcılar teşkilatı Türkiye temsilciliği, Kocaeli Spor Kulübü yönetim kurulu üyesi ve mali asbaşkan olarak görev yapmıştır. Dernek ve sivil toplum kuruluşlarında üyelikleri olmuştur. 2009-2014 yıllarında İzmit Belediyesi’nde başkan yardımcılığı yapmıştır. 2014 yılı yerel seçimlerinde Kartepe belediye başkanı seçilmiştir. Döneminde Marmara Belediyeler Birliği, Tarihi Kentler Birliği, Türk Dünyası Belediyeler Birliği ve Uluslararası Vuslat Derneği-Vuslat Platformu’nda yönetim kurulu üyeliği yapmıştır. 2019 yılında belediye başkanlığı vazifesini Mustafa Kocaman’a devretmiş 2020 yılında Kocaeli Spor Kulübü’ne ikinci kez başkan seçilmiştir. 20 Haziran 1921’de pankreas kanserinden tedavi gördüğü hastanede hayatını kaybetmiştir.

2019 yılından itibaren Kartepe Belediye Başkanı olan Mustafa Kocaman ise 1976 yılı Almanya doğumludur. İlk ve orta öğrenimini İzmit’te, yükseköğrenimi Kıbrıs Yakındoğu Üniversitesi Hukuk Fakültesi’nde tamamlamıştır. 2004 yılında kendine ait hukuk bürosunu açmıştır. Mustafa Bey’in siyasete girişi 2011 yılı AK PARTİ Kartepe ilçe yönetim kurulu üyeliğiyledir. 2015 yılında il yönetim kurulu üyeliği yapmıştır. 2017 yılında Kartepe ilçe başkanı olmuş 2019 yılı yerel seçimleriyle de Kartepe belediye başkanı seçilmiştir. Kocaeli’deki birçok sivil toplum kuruşlarında aktif görev almaktadır.

KAYNAKÇA

Prof. Dr. Metin Tuncel, “Kartepe İlçesinin Coğrafi Özellikleri”, Kartepe Kitabı, c. I, Kartepe Belediyesi Kültür Yayınları-3, Kocaeli, 2013, ss. 3-13.Prof. Dr. Enis Şahin-Yrd.Doç.Dr. Vedat Turğut, “Derbend ve Çevresinde Mülki Yapılanma Çalışmaları ve Kartepe İlçesinin Teşekkülü”, Kartepe Kitabı, c. I, Kartepe Belediyesi Kültür Yayınları-3, Kocaeli, 2013, s. 399-418.Yrd. Doç.Dr. T.Gül Köksal-Emre Kishalı, “Kartepe: Mimari Doku-Mimari Miras”, Kartepe Kitabı, c. II, Kartepe Belediyesi Kültür Yayınları-3, Kocaeli, 2013, ss. 639-682.www.kartepe.bel.tr 22 Eylül 2021; www.isu.gov.tr 20 Eylül 2021; Kartepe Belediyesi Kültür ve Sosyal İşler Müdürlüğü Turizm Birim Sorumlusu Halit Koç ile Röportaj 20 Eylül 2021.

Hatice AKAN