KANDIRA MEDYASI

Madde no:813

Kandıra’nın Gazeteleri, Radyoları ve İnternet Siteleri

 

Medya radyo, televizyon, gazete, dergi, internet gibi bilgi depolamak ve iletmek için kullanılan yazılı, basılı, görsel ve işitsel iletişim araçlarını ve ortamını ifade etmektedir. Medyanın kamuoyunu açıklama, oluşturma, iktidarı, devlet kurum ve kuruluşlarının faaliyetlerini halk adına denetleme, eleştirme gibi önemli görevleri vardır.

Kandıra, Kocaeli’nin kuzeyinde Karadeniz’e kıyısı olan, Kocaeli’nin sanayileşmesine paralel şehre göç veren, gelenekselliğini koruyan bir ilçesidir. Kandıra medyası ilçe nüfusunun üzerinde bir kitlenin ilgi alanındadır. Kandıralı olup da dışarıda olanlar için Kandıra’dan haber almak daha da önem kazanmaktadır. 1960 yılında yayın hayatına başlayan “Kandıra’nın Sesi” gazetesi İzmit’te Kandıralı işçilerin çalıştığı SEKA Kâğıt Fabrikası’nda iş çıkışlarında dağıtılmıştır.

Kandıra’da 1960 yılından beri medya hareketliliğini gözlemlemekteyiz. Kandıra’da çıkan yayın organları yanında Kandıralı gazeteciler Kocaeli gazetelerinde Kandıra’ya özel sayfa hazırlamış, ulusal haber ajanslarında muhabirlik yapmıştır. Kandıra medyasını, basılı gazeteler, radyolar, sosyal medya, internet haber siteleri başlıkları altında ele alabiliriz.

Basılı Gazeteler

1-Kandıra’nın Sesi (1960)

Kandıra’da yayınlanan ilk gazetedir. Sahibi İzmit Belediye Başkanlığı ve milletvekilliği yapmış Erol Köse’dir. Mesul müdür yüksek mühendis Erhan Yücel’dir. Gazetenin sloganı “Devrimci Müstakil Gazete”dir. “Çarşı içi 56 numara Kandıra” adresinden idare edilmiştir. Gazete, 20 Temmuz 1960’tan 28 Aralık 1960 tarihine kadar 4 sayfa halinde 24 sayı yayınlanmıştır. İlk sayıları İzmit Azim Matbaasında, son sayıları Adapazarı’nda Teziş Matbaasında basılmıştır.

Erol Köse, “1960 darbesi sonrasında durumun daha da sertleşmeye başladığını görünce biz bunu önlemek için bir gazete çıkarmamız gerektiğini mühendis Erhan Yücel arkadaşım ile birlikte düşündük ve Kocaeli Bizimşehir Matbaası’ndan yararlanarak Kandıra’nın Sesi gazetesini kurduk ve benim ilk yazım da Yaparken Yıkmayalım idi”, dedi. Bu yazı, “Hiçbir parti faaliyetinin olmadığı şu günlerde özlemini duyduğumuz kardeşlik hislerinin günden güne kuvvet bulduğunu görmekle sevinç duyuyor ve yakınlaşmanın parti faaliyetleri başladığı günlerde de devamını en samimi duygularla istiyoruz” cümlesi ile başlamaktadır.

Gazete, Erol Köse’nin askerliği sebebi ile 28 Aralık 1960’tan sonra yayınlanamamış ve 24 sayı ile yayın hayatına son vermiştir.

2-Anadolu’da Kandıra Postası Gazetesi (1963)

10 Eylül 1963 yılında yayınlanmaya başlayan gazete Salı ve Cuma olmak üzere haftada iki gün iki sayfa halinde çıkarılmaktaydı. Gazetenin alt başlığı; “Siyasi, İktisadi, Sosyal, Milliyetçi Gazete” iken daha sonra “Tarafsız Siyasi Gazete” yapılmıştır. Gazetenin ebatları 28.5x40.5 tek yaprak 5 sütun idi. Sahibi Hikmet Filiz, sorumlu müdürü Hüsametttin Bakan’dır. İdare yeri önce Türk Ocağı Cad. No: 15 iken daha sonra Kandıra Belediye Sarayı Altı No: 4 olmuştur. Gazete 15 Ekim 1963 tarihli 10. sayısından sonra yayınlanmamıştır. “Çıkarken” başlıklı yazıda, “Kocaeli’nin önemli bir ilçesi olan Kandıra’nın önemli bir eksikliğini gidermek, kendi çapımızca bu ilçenin sosyal problemlerini ortaya koymak, yapıcı uyarıda bulunmak, yani kısaca bir gazetenin tarafsız bir çalışma sistemi ile bu ilçede yaşayanlara yardımcı ve garanti olabilmesidir” denilmektedir.

3-Gazete K. Gazetesi (1967)

İdare yeri Orhangazi Caddesi’dir. “Siyasi Haftalık Mizahi Gazete” alt başlığını taşımaktadır. Sahibi Samim Tara’dır.

4-Yeni Kandıra Gazetesi (1967)

“Haftalık Siyasi Gazete”dir. Sahibi Erdoğan Çelebi’dir.

5-Kandıra’nın Sesi Gazetesi (1995)

1995 yılında Ünal Cankurt tarafından 15 günde bir 4 sayfa olarak normal gazete ebadında yayınlanmaya başladı. Erol Köse tarafından aynı adla 1960 yılında çıkarılan gazete ile ilişkisi yoktur. Önce Çağdaş Kocaeli gazetesinde daha sonra muhtelif Kocaeli gazetelerinde bir sayfa olarak yayın hayatına başladı. Gazete 2021 yılında Kocaeli Demokrat gazetesinde bir sayfa ayrılmış olarak yayın hayatını devam ettirmektedir. Gazete 2007 yılından beri “Kandıra’nın Sesi” haber portalı şeklinde günlük olarak da çıkarılmaktadır. Cankurt, “Kandıra’ya faydalı olabilmek düşüncesiyle gazeteciliğe başladığını ifade etmiştir.

6-Kandıra Haber Gazetesi (2008)

İmtiyaz sahibi ve sorumlu yazı işleri müdürü Çetin Şahin, yayın yönetmeni Tarık Özaydın’dır. Kandıra’da şubesi bulunan gazetenin idare adresi; İstiklal Mah. Ekin Sk. No: 6 Kat 1 Daire 2 Ümraniye/İstanbul’dur. Yayın yönetmeni Tarık Özaydın’ın, “Seyirci Kalmamalıyız” başlıklı köşe yazısından alıntılanan, “Filistin’de Müslüman kardeşlerimizi katleden İsrail... Şimdi boykot zamanı... Şimdi üzerimizdeki toprakları silkme zamanı... Şimdi harcadığımız paranın nereye gittiğini düşünme zamanı” ifadeleri gazetenin yayın politikası hakkında bilgi verir niteliktedir.

Radyolar

Kandıra Batı FM Radyo ve Televizyon A.Ş. Radyosu

Kandıra Batı FM özel yayıncılığın başlamasından bir sene sonra 1995 yılında yayın hayatına başladı. Kandıra Batı FM radyosu Türkiye’de özel radyo yayıncılığının başladığı 1994 yılından bir sene sonra 1995 yılından bu güne 106.9 frekansından Kandıra’da yayın yapan yerel radyo istasyonudur. Şirket sahibi Kadir Doğan’dır. Akdurak Mahallesi, Akçakoca Caddesi No: 16 Kandıra adresinden yayın yapmaktadır. Türk sanat müziği ve nostalji müzik ağırlıklı yayın yapan radyoda sabah akşam haber kuşağı bulunmaktadır. Seçim dönemlerinde, bayram ve kutlamalarda, önemli günlerin yıldönümlerinde tarihi, kültürel alanlarda uzman konuklarla söyleşi programları yapılmaktadır. Türkiye’de TRT’den sonra taş plaklardan oluşan en geniş Türk sanat müziği ve nostalji müzik arşivine, Kandıra’nın fotoğraflarından oluşan büyük bir fotoğraf albümüne sahiptir.

İnternet Haber Siteleri

1-Kandıra’nın Sesi (2007)

Basılı olarak haftada bir Kocaeli Demokrat gazetesinde bir sayfa olarak yayın hayatını sürdüren gazete günlük haber portalı olarak 2007’den itibaren yayınına devam etmektedir. Kandıranın Sesi haber portalının imtiyaz sahibi ve genel yayın yönetmeni Ünal Cankurt’tur. Aydınlık Mah., Güvenler Cad., Yelkencioğlu İş Merkezi, No: 20, Kandıra adresinden yönetilen gazetenin haber portalı adresi www.kandiraninsesi. com’dur. Genel itibariyle Kandıra bölgesi yerel haberlere değinen Kandıra’nın Sesi haber portalının köşe yazarları Ünal Cankurt, Sedef Alkandurur ve Dursun Yılmaz’dır.

2-Kandıra Haber (2007)

1 Ocak 2007’de Kandıra haber portalı olarak yayına başlamıştır. Kandıra Haber gazetesinin haber portalıdır, adresi; https://www.kandirahaber.com’dur.

3-Kandıra Burda (2007)

Portal Sahibi Tarık Özaydın’dır. “Kandıra Burada” olarak açılan sayfa, 2017 yılında “Kandıra Haber Ajansı” olarak isim değiştirmiştir. Adresi https://www. kandiraburada.com’dur.

4-Kandıralılar Haber Portalı

İmtiyaz sahibi ve genel yayın yönetmeni Murat Yıldırım’dır. Kandıra’da Ulusal Haber Ajansı abonesi tek internet haber portalıdır. Adresi www.kandiralilar. com’dur.

Murat Yıldırım, basın özgürlüğüne bağlı olarak bizim hukukumuzda basın kuruluşlarının ve basın mensuplarının uymak zorunda oldukları belirli bir ilkeler metni bulunmadığından genel hukuk kurallarına ve ülkemizde faaliyet gösteren Basın Konseyi’nin benimseyip ilan ettiği temel ilkelere uyduklarından söz ederek kutuplaşmanın had safhada olduğunu, herkesin çarpıttığını, bunun önüne geçmek için internet siteleri kanunu çıkarılması gerektiğini ifade etmiştir.

5-Mavi Kandıra (2016)

2 Aralık 2016 tarihinde basın hayatına giriş yapan Çarşı Mahallesi, Helvacı Caddesi, No: 26, Kandıra adresinden yönetilen internet gazetesinin sahibi belirtilmemiştir. Adresi; https://www.mavikandira.com’dur.

6-Kandıra Gündem (2020)

İmtiyaz sahibi ve genel yayın yönetmeni Şaban Sıddık Akova’dır. Künye sayfasında adres belirtilmemiş, iletişim için info@kandiragundem.com linki verilmiştir. İnternet sayfası, tarım ve hayvancılık ağırlıklı haberlere yer vermektedir.

7-Biz Kandırayız (2020)

İmtiyaz Sahibi Aygün Aynagöz’dür. “Kandıra’nın Tanıtımı İçin Yazılar” alt başlığının yazıldığı sitenin tanıtım sayfasında; “Bizim kasabamız dünyanın en güzel kasabası inancıyla bu web sitesini oluşturduk, kasabamız tarihi, denizi, dağları, tepeleri, köyleri ile insanımız yumuşak başlı, alçakgönüllü ve yeniliğe açık oluşu, Cumhuriyetine ve Atatürk’e olan bağlılığı ile bilimin ışığında varlığını sürdürecektir” ifadeleri kullanılmıştır. Adresi; https://www.bizkandirayiz. com’dur.

Haber Ajansları ve Gazeteciler

Haber ajansları, haber raporları toplar, gazete, dergi, radyo ve televizyon yayıncıları gibi abone olan haber kuruluşlarına satar. Devletler haklılıklarını ve varlık sebeplerini iç ve dış kamuoyuna anlatabilmek, tanıtım veya propagandalarını yapabilmek, hatta başka devletlerin kendi üzerlerindeki emellerini gerçekleştirme aracı olarak kullandıkları taraflı haberlerin etkisinden ülkelerini korumak için milli haber ajansları kurmak zorundadır. Ülkemizin ilk haber ajansı olan Anadolu Ajansı’nın kuruluşunda Mustafa Kemal Atatürk, ajansın kuruluş amacını “kamuoyunun iç ve dış en doğru haber ile aydınlatılması” olarak belirtir.

Kandıra’dan Kocaeli gazetelerine muhabirlik yapan ilk isim İsa Akıncı’dır. 1968 belediye seçimlerinde babasının desteklediği aday için gelen gazetecilerin sorular sormalarını, fotoğraf çekmelerini aklına koymasıyla gazetecilik merakı başladı. Daha 18 yaşında babasının yaşıtları ile birlikte oldu. 1975 yılında askerden geldikten sonra Özgür Kocaeli gazetesinin Kandıra muhabiri olarak gazeteciliğe başladı.

Ünal Cankurt, 1991 yılında Kocaeli gazetesinin Kandıra muhabirliği ile başlayıp farklı gazetelerde Kandıra’nın Sesi adıyla Kandıra sayfası hazırladı. Cankurt zaman zaman Anadolu Ajansı ve İhlas Haber Ajanslarının Kandıra temsilciliklerini de yürüttü. Şu anda internet gazeteciliği yanında Demokrat Kocaeli gazetesinde Kandıra’nın Sesi adıyla bir sayfa hazırlamaktadır.

Murat Yıldırım, Kandıralılar.com haber portalı imtiyaz sahibidir. Bizim Yaka, Bizim Kocaeli gazetelerinde Kandıra muhabirliği yaptı. Halen 2021 yılı itibariyle Anadolu Haber Ajansı Kandıra muhabirliğini yürütmektedir.

Kandıra TMT Ajans, Kandıra’da faaliyet gösteren tek yerel ajanstır. 2017 yılında “Kandıra Haber Ajansı” ismini kullanırken 2021 yılında TMT Ajans olarak Akdurak Mahallesi, Işık Sokak, No: 6, Kandıra adresinde ofisi bulunmaktadır.

Günümüzde sosyal medyanın geldiği son noktada kişiler özgürce paylaşımda bulunmakta, siyasetin ve etki çevrelerinin tek yönlü bilgilendirmesinden kurtulmakta, yeri geldiğinde yerel yönetimlerin uygulamalarına karşı tavrını bilinçli biçimde ortaya koyabilmektedir.

KAYNAKÇA

Refia Palabıyıkoğlu, “Medya ve Şiddet” Kriz Dergisi, S. 5. s. 123126; Gökçen Başaran İnce, “Medya ve Toplumsal Hafıza” Kültür ve İletişim 2010 S. 10. s. 9-29; Nejdet Atabek “Kamuoyu, Medya ve Demokrasi” Kurgu Dergisi 2002. S. 19. S. 214 – 229; M. Emin Babacan, “Sosyal Medya Sonrası Yeni Toplumsal Hareketler” Sosyal Bilimler Dergisi, 2014 C. 4 S. 7 s. 136-157; “Dünden Bugüne Türkiye’de Radyo Yayıncılığı,” Yeni Düşünceler Dergisi 2008, S. 2. s. 251-270; Suat Gezgin, “Medya ve Demokrasi.” Alman Türk Gazeteciler Semineri, 2006, s. 165-176; Erol Köse; Kandıra’nın Sesi gazetesi, 1960 S. I s. 2; Kandıra Postası, 1963. S. I. s. 1; Şaban Sıddık Akova (d. 1983) ile Yapılan Görüşme; Ünal Cankurt, (d. 1968) ile Yapılan Görüşme; Kadir Doğan, (d. 1956) ile Yapılan Görüşme; Erol Köse, (d. 1934) ile Yapılan Görüşme; Aygün Aynagöz, (d. 1967) ile Yapılan Görüşme.

Adem ARI