Milletvekili
Alaattin Kurt, İsmail Hakkı ve Zeliha Kurt’un oğlu olarak 1949 yılında Trabzon Köprübaşı’nda dünyaya geldi. İlk öğrenimine, doğup büyüdüğü memleketi Köprübaşı’nda başladı. Ortaokulu Sürmene, liseyi Trabzon’da tamamladı. 1973 yılında Karadeniz Teknik Üniversitesi İnşaat Fakültesi’ni bitirdikten sonra aynı fakültede master yaparak İnşaat Yüksek Mühendisi oldu. Üniversite yıllarında ata sporu güreşe merak sardı. Üniversitenin güreş takımında yer aldı.
Alaattin Kurt, üniversite eğitiminin ardından iş hayatına atıldı. İller Bankası Genel Müdürlüğü memuru, Petrokimya Aliağa Kompleksi Polimer Ambarları İnşaat Şantiye Şefi, serbest mühendis müteahhit, Belediye Meclis üyesi olarak görev yaptı. 1987 ve 1991 genel seçimlerinde DYP’den XVIII. ve XIX. dönem Kocaeli milletvekili seçilerek 29.11.1987 – 24.12.1995 arası TBMM’de yasama çalışmalarına katıldı. İnşaat yüksek mühendisi, siyasetçi, XVIII. ve XIX. dönem Kocaeli milletvekili (D. 1949, Sürmene / Trabzon – Ö. 17 Ağustos 1999) olan Kurt’un baba adı İsmail Hakkı, anne adı Zeliha’dır.
1976 yılında askerliğini kısa dönem olarak yapmış, askerlik dönüşünde devlet memurluğundan istifa ederek İzmir Aliağa’da kurulmakta olan PETKİM projesinin altyapı inşaatlarında şantiye şefi olarak çalışmaya başlamıştır. Buradaki inşaatların tamamlanmasından sonra Kocaeli’nin Gebze ilçesinde özel bir inşaat firması kurarak serbest müteahhit işleri yapmaya başladı. Alaattin Kurt, serbest müteahhit olarak çalıştığı dönemde siyaset ile ilgilenmeye başlamış belediye meclis üyesi olarak görev yapmıştır. 1984’te Gebze DYP’den Belediye Meclis üyeliğine seçilmiş, 1985’te aynı siyasi partiden Gebze İlçe Başkanı olmuştur. 1987’te yapılan ön seçimlerde liste başı adayı gösterilmiş, genel seçimlerde DYP Kocaeli milletvekili seçilmiştir.1991’deki milletvekilliği seçimlerinde 2. bölge adayı olarak, halkın tercih oyları ile yeniden milletvekili seçilmiş; 18 ve 19. dönem milletvekili olarak TBMM’de iki dönem görev yapmıştır.1991-1995 tarihleri arası TBMM’de Plan Bütçe Komisyonu Üyeliği ve aynı zamanda kurumun sözcülüğünü yapmıştır.
TBMM’de iki dönem hizmet yaparak başta Kocaeli, Gebze olmak üzere yurt genelinde yüzlerce önemli projeye katkıda bulunmuştur. Sadece Gebze’de 350 projede onun katkısı ve imzası vardır. Trabzon milletvekili olmamasına rağmen onun, doğduğu topraklar olan Köprübaşı’na da katkısı az değildir. Sürmene Köprübaşı Karayolu, Köprübaşı Hükümet Konağı, 50 yataklı Vali Recep Yazıcıoğlu Devlet Hastanesi, Çok Programlı Lise Binası, Köprübaşı Arpalı Yolu, PTT Binası, Köprübaşı Merkez İlkokulu binası restorasyonu gibi önemli projelerin tamamlanmasında büyük katkıları olmuştur.
Alaattin Kurt, Gebze’de büyük bir hizmet hamlesi başlatır. Onun Gebze’ye kazandırdığı eserler arasında Darıca Farabi Devlet Hastanesi, Gebze Fatih Devlet Hastanesi, Gebze Yüksek Teknoloji Enstitüsü, Gebze Öğretmenevi, Milli Eğitim Müdürlüğü, Adliye Sarayı, Vergi Dairesi, Gebze Stadı, Gebze Kültür Merkezi ve daha niceleri yer alıyor. Alaattin Kurt, 1999 Gölcük depreminde eşi Hanife ve oğlu Balibey ile birlikte göçük altında kalmış ve eşi ve oğlu ile birlikte 50 yaşında hayatını kaybetmiştir. Onun adının ve fikirlerinin unutulmaması için “Gebze Alaattin Kurt Hizmet Derneği” kurulmuştur.
KAYNAKÇA
TBMM Albümü 3. Cilt 1983-2010 (2010); https://www.gebzehaber.net/alaettin-kurt-mezari-basinda-anildi-16938h.htm; https:// www5.tbmm.gov.tr//develop/owa/milletvekillerimiz_sd.bilgi?p_donem=19&p_sicil=4377
İbrahim ŞİRİN