Bilim ve Sanat Merkezleri özel yetenekli, üstün zekâlı öğrencilerin bireysel yeteneklerini en üst düzeyde kullanmalarını sağlamak amacıyla açılmış olan kurumlardır. Her ilde bulunan bilim ve sanat merkezlerinin kısa adı BİLSEM’dir. Bazen nüfus yoğunluğu ve ihtiyaca göre birden fazla kurumun olduğu da görülmektedir. Bu kurumlarda öğrenciler beş aşamalı bir eğitim programına alınmaktadır. Uyum (oryantasyon) programı, destek eğitimi, bireysel yetenekleri fark ettirme, özel yetenekleri geliştirme ve proje üretimi/ yönetimi programlarından geçmektedirler. Programların uygulanmasında örgün eğitimden tamamen farklı özel eğitim yöntem ve teknikleri, özel materyaller kullanılır. BİLSEM’de sınıf geçme, not alma vb. amaçlar yer almadığından süreç odaklı, proje tabanlı öğrenme modeliyle eğitim sağlanmaktadır.
İzmit Bilim ve Sanat Merkezi de 2008 yılında ilk olarak İzmit’in Kuruçeşme semtinde Kuruçeşme İmam Hatip Ortaokulu olarak kullanılan binada eğitime başlamıştır. Merkezin ilk müdürü Arsan Savur Bey’dir. Kurum genel yetenek, müzik ve görsel sanatlar alanında Kocaeli’de ilkokul, ortaokul ve lise düzeyindeki özel yetenekli öğrencilerin bireysel yeteneklerinin farkına varmaları ve geliştirmeleri için kurulmuştur. 2015-2016 eğitim öğretim yılı bahar yarıyılından itibaren yine İzmit’te Cahit Elginkan Anadolu Lisesi yanında hizmet vermektedir. Daha önce Kocaeli’nin 12 ilçesine hizmet veren kurum, 2018 yılının Eylül ayında Gebze Bilim ve Sanat Merkezinin açılmasıyla İzmit, Derince, Körfez, Başiskele, Kartepe, Gölcük, Karamürsel ve Kandıra ilçelerine hizmet vermektedir. 2018 yılı Ağustos ayından itibaren kurum müdürü olan Aytaç Sarıcı Bey ile birlikte başarılı projelere imza atılmıştır.
Zekâ, yaratıcılık, sanat, liderlik, akademik alanlarda yaşıtlarına göre yüksek düzeyde performans gösteren ve konunun uzmanları tarafından üstün yetenekli olduğu belirlenen öğrenciler İzmit Bilim ve Sanat Merkezi öncülüğünde ulusal ve uluslararası birçok yarışmada yer almaktadır. Kocaeli Çocuk ve Gençlik Sempozyumu, Kocaeli Matematik Dehalarını Arıyor, Ulusal Karikatür Olimpiyatı gibi bilimsel etkinliklerde öncülük yapmıştır. TÜBİTAK 4004Doğa Eğitimi ve Bilim Okulları, 4005Bilim ve Toplum Yenilikçi Eğitim Uygulamaları 4006Bilim Fuarı ve 4007 Bilim Şenliği projelerinde yer almaktadır. Bunun dışında Marka Kalkınma Ajansı, Erasmus Plus, eTwinnig ve Avrupa Birliği projelerini takip eden bir kurumdur. Yurtdışında da olimpiyatlara dahil olmaktadır.
Matematik, Türkçe, Türk dili ve edebiyatı, coğrafya, sosyal bilgiler, fen bilimleri, İngilizce rehberlik, müzik, görsel sanatlar, bilişim ve yazılım ile teknoloji ve tasarım danışmanlarının yer aldığı 12 derslik, konferans salonu, fizik kimya biyoloji laboratuvarları, 3 bilgisayar sınıfı, 1 müzik sınıfı, 2 resim sınıfı ve 1 revir ile yaklaşık bin öğrenciye eğitim sunmaktadır. Şehrin simge kurumlarından biri olarak çalışmalarına devam etmektedir.
KAYNAKÇA
https://izmitbilsem.meb.k12.tr/41/01/967415/okulumuz_hakkinda. html Erişim tarihi: 8 Nisan 2021; www.bilsemonline.com Erişim tarihi 29 Kasım 2021; İzmit Bilim ve Sanat Merkezi Müdürü Aytaç Sarıcı Bey ile Görüşme.
Hatice AKAN