Fevziye Camii İmamı
İsmail Akyıldız Hoca, H 1328 (M 1910/ 1911) yılında Kocaeli’nin Karamürsel ilçesinin Osmaniye köyünde dünyaya geldi. Babası Recep Efendi, Artvin Hopa’dan Kocaeli’ye 1890’larda göçen ve inşaat işleriyle uğraşan bir zat idi. Annesi ise Nesibe Hanım’dır. 12 yaşında Karamürsel’in Çamçukur Mahallesi’nde Hafız Mustafa Efendi’de hafızlığa başlayan İsmail Akyıldız, iki yıl sonra hafız oldu. Ardından Karamürsel Merkez Camii imamı H. Mehmet Arslanalp Hocaefendi’den talim, tecvid ve tashih-i huruf dersleri aldı.
İsmail Akyıldız Hoca askere gitmeden önce İzmit’te zeytincilik işiyle uğraşmıştır. O vakitlerde sabah namazını kılmak için bir gün Çınarlı Camii’ne gelir. Bir aşr-ı şerif okumasının ardından, o dönemin İzmit müftüsü Mehmet Eren sesini ve okuyuşunu çok beğenir. İsmailA kyıldız Hoca 1934-1937 yıllarında Mardin Nusaybin’de askerlik görevini tamamladıktan sonra 1938’de İzmit’te Mehmed Bey, namıdiğer Fevziye Camii Şerifi’nde İzmit müftüsü Mehmet Eren’in vesilesiyle imamlığa getirilmiştir. Aralıksız 41 yıl bu görevi yaptıktan sonra 1980’de kendi isteği ile emekli olmuştur. İsmail Akyıldız Hocaefendi, Feride Akyıldız (1916-1999) ile evliydi. 5 kız (Nimet, Kıymet, Nezahat, Ayşe, Türkan) ve 2 erkek (Sıtkı, Necati) olmak üzere 7 evlat sahibiydi.
Nurlu bir siması olan İsmail Hoca’nın, aynı zamanda, dinleyenleri tesiri altına alan ve kendisini hayranlıkla dinlettiren kadife bir sesinin bulunduğu tüm tanıyanları tarafından anlatılmaktadır. Eski Fevziye Camii imamlarından Hasan Özşentürk Hoca, İsmail Akyıldız Hoca hakkında şu anekdotu aktarır: “30 yıl kadar önce gördüğüm nuranî simasını unutamadığım gibi, kadife gibi sesiyle okuduğu Kur’ân-ı azîmü’ş-şânı dinlemeye doyamamışımdır. Hocaefendi’nin fakirler ile gariplerin cenazelerine gösterdiği ilgi hâlâ sitayişle anlatılır.” Hoca, çevresindeki insanlara, İzmit halkına, tanıdığı veya tanımadığı herkese karşı hayırhah ve yardımsever bir karaktere sahipti. Dua edeninin ve seveninin çok olduğu söylenmektedir. Hac yükümlülüğünü, sağlık ve sair nedenlerle yerine getiremeyenlerin vekâletini alarak hacca gittiği ve ihtiyaç sahibi herkese yardımcı olduğu aktarılmaktadır.
İsmail Hoca’nın, imamlık görevini yaptığı sırada, İzmit’te İstiklal Caddesi’nde bakkal ve manifatura dükkânı işlettiği de bilinmektedir. Oğlu Şaban Sıtkı Akyıldız’ın aktardığı bilgiye göre, 7 çocuk sahibi bir vatandaş için imamlık maaşlarının oldukça düşük olduğu bir dönemde, geçim şartları zor olduğundan hoca esnaflık da yapmıştır. Ömrü boyunca hayır ve dua ile yâd edilen İsmail Hoca, 11 Nisan 2009 tarihinde İstanbul’un Ataşehir ilçesinin Küçükbakkalköy Mahallesi’nde vefat etmiştir. Günümüzde, Kocaeli’nin İzmit ilçesindeki Bağçeşme Mezarlığı’nın şehitlik kısmında bulunan aile kabristanında medfundur.
KAYNAKÇA
Ahmed Nezih Galitekin, İzmit Mehmed Bey Nâm-ı Diğer Fevziye Câmi-i Şerîfi, Saraybahçe Belediyesi Kültür Yayınları, Genişletilmiş İkinci Baskı, İstanbul, 2007; https://www.ozgurkocaeli.com.tr/ haber/6905138/merhum-ismail-akyildiz-mezari-basinda-anilacak (Erişim Tarihi: 05.10.2021); İsmail Akyıldız Hocaefendi’nin oğlu Şaban Sıtkı Akyıldız’dan naklen “Şaban Sıtkı Akyıldız’ın Nüfus Kayıt Örneği”, Şaban Sıtkı Akyıldız ile yapılan röportaj sonucu edinilen ses kaydı, bilgi ve dokümanlar.
Mustafa Talha SAVAŞ