Milletvekili
1960 yılında Erzurum/Şenkaya’da doğdu. Babasının adı Mustafa, annesinin adı Kibret’tir. Yıldız Teknik Üniversitesi İnşaat Fakültesi Harita Kadastro Mühendisliği Bölümü’nü bitirdi. Aynı üniversitenin Fen Bilimleri Enstitüsü Jeodezi ve Fotogrametri Bölümü’nde yüksek lisans yaptı ve harita kadastro yüksek mühendisi unvanını aldı. Uzmanlık alanları, imar planlaması-uygulaması, kentsel toprak düzenleme ve tapu kadastro konularıdır. 1978-1980 yılları arasında fen memuru olarak Orhaneli Kadastro Müdürlüğü’nde, 1980-1981 yılları arasında Orhaneli Tapu Sicil Müdürlüğü’nde tapu sicil müdür yardımcısı olarak görev yaptı. 1984-1985 yıllarında Yıldız Teknik Üniversitesi döner sermayesinde mühendis olarak çalıştı. 1985 yılında Denge Harita Ltd. Şti’ni kurarak serbest çalışmaya başladı. 2010-2011 yılları arasında lisanslı harita kadastro mühendisi olarak faaliyette bulundu. 1994-2011 yıllarında Saraybahçe, İzmit ve Kocaeli Büyükşehir Belediye meclis üyeliği yaptı. Kocaeli Büyükşehir Belediye başkanvekilliği ve Kocaeli Büyükşehir Belediye Meclisi imar komisyon başkanlığında 7 yıl görev aldı. İZAYDAŞ ve İSAŞ şirketlerinde yönetim kurulu başkanlığı yaptı.
12 Haziran 2011’de yapılan genel seçimlerde Kocaeli milletvekili adayı oldu ve 24. dönem (28 Haziran 2011-23 Nisan 2015) TBMM’ne AK Parti’den milletvekili olarak girdi. Bu mecliste içişleri komisyonunda yer aldı. 31.01.2014 tarihli “Bazı Kanun ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik Yapılması Hakkında” ilk imza sahibi olduğu kanun teklifi yasalaştı. Meclis genel kurulunda gündeme gelen Kocaeli’nin çeşitli sorunları ile ilgili konularda konuşmalar yaptı.
25. dönem TBMM’nde (23 Haziran 2015-1 Ekim 2015) Kocaeli milletvekili olarak bulunan Şeker, erken seçim kararı üzerine yine Kocaeli milletvekili adayı olarak 1 Kasım genel seçimlerine katıldı ve 26. dönem TBMM’nde de (17 Kasım 2015-16 Mayıs 2018) yer aldı. Bu meclis çalışmaları sırasında İzmit Belediyesi tarafından bir vakfa devredilen arazi üzerine yapılan tesislere ilişkin yazılı soru önergelerinde bulundu ve bu önergeler ilgili bakanlıklar tarafından cevaplandırıldı. Bunun dışında 26.01.2016 tarihinde ilk imza sahibi olarak 36 milletvekili ile birlikte “Kadastro Kanunu ve Medeni Kanuna aykırı olarak mülkiyet hakkı elinden alınan tapu sahiplerinin sorunlarının araştırılarak alınması gereken önlemlerin belirlenmesi amacıyla bir meclis araştırması açılmasına ilişkin” öneride bulunmuş, önerge gündeme alınarak tartışılmıştır. İlgili önergeye dair kanun yapma çalışmaları ancak bir sonraki dönemde mümkün olacaktır. Şeker, bu dönemde meclis genel kurulunda birçok farklı konuda görüş beyan etmiştir.
27. TBMM’nde (7 Temmuz 2018’den beri) Kocaeli milletvekilliğine devam eden Şeker, mecliste daha yoğun bir çalışma temposu içine girdi; Bayındırlık, İmar, Ulaştırma ve Turizm, Çevre ve çeşitli meclis araştırma komisyonlarında yer aldı. 13.11.2018’de sunduğu “Çevre Kanunu ve Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair” kanun teklifi ve 18.03.2021’de “Lisanslı Harita Kadastro Mühendisleri ve Büroları Hakkında Kanunda Değişiklik Yapılmasına Dair” kanun teklifi yasalaştı. 06.12.2019 tarihli, “Kocaeli’nin İzmit ilçesine bağlı Cedit Mahallesi’nde kentsel dönüşüm yapmak üzere TOKİ ile İzmit Belediye Başkanlığı arasında imzalanan protokole ilişkin” yazılı soru önergesi çevre ve şehircilik bakanı Murat Kurum tarafından cevaplandı. Kocaeli Vilayetinin sorunları olan müsilaj ve deprem konularında genel kurulda konuşmalar yaptı. Genel kurul konuşmalarının merkezinde Kocaeli’de yapılan belediye hizmetlerinin takdire şayan olduğunu, muhalefetin eleştirilerinin doğruları yansıtmadığını ifade etti. Yapılan hizmetlerle Kocaeli’nin bir turizm merkezi olduğunu, bu vilayette dört mevsimin yaşandığını, ulaşım imkânlarının her geçen gün modernleştiğini kaydetti.
Aktif siyasi hayatına devam eden Şeker, orta düzeyde İngilizce bilmektedir, evli ve 3 çocuk babasıdır.
KAYNAKÇA
https://www.tbmm.gov.tr/develop/owa/milletvekillerimiz; https://www.tbmm.gov.tr/develop/owa/kanun_teklifi
Haluk SELVİ