İHSANİYE ELMASI

Madde no:701

Yöresel Ürün

Günümüzde dünyadaki elma çeşitlerinin sayısı 6500’ü aşmaktadır. Bunlardan 460 çeşit elma Türkiye’de yetiştirilebilmektedir. Meyve kalitesi ve verimliliği açısından bakıldığında ticari anlamda yetiştiriciliği yapılan elma sayısı azdır. Marmara Bölgesi’nin en lezzetli elmalarından biri olarak tanımlanan İhsaniye elması, bölgede sahip olduğu ünü dolayısıyla adına festival düzenlenen bir meyvedir. 1976 yılında İhsaniye tarımcılarının gönüllü olarak düzenlemeye başladığı festival daha sonra belediyeler tarafından üstlenilmiş ve 17 Ağustos 1999 depremi ve sonrasında kesintiye uğrasa da bugüne kadar düzenlenegelmiştir.

Kış dinlenmesine ve yeterli soğuklanma saatine ihtiyaç duyan bir meyve çeşidi olan elmanın İhsaniye’de yetişmesi tesadüf değildir. İhsaniye’nin toprak ph derecesi azot ve diğer organik bileşenleri tahlil edildiğinde elma için çok dengeli olduğu görülmüştür. İki kuşak önceki elma yetiştiricilerinin bahçelerinde bulunan Frig, Amasya, Çarşamba gibi türlerinin asimile olması dolayısıyla bugün bu türler İhsaniye’de yetiştirilmiyor olsa da Starking, Red Cliff, Granny Smith, Golden Delicious, Arjantin türündeki elmalar kaliteli bir şekilde yetiştirilebilmektedir. İhsaniye coğrafyasında dalda kalma süresi boyunca güneşi dengeli gören elma ağaçlarının meyveleri sağlıklı olgunlaşmaktadır.

Su kaynakları ve iklimin uygunluğu sayesinde İhsaniye’de ağaç başına üretimin arttığı bu elma türleri tezgâhta kararmamasıyla, sert ve sulu olmalarıyla bilinir. Bölgede elma üretimi 1970’te 336.000 olan elma ağacı sayısı 1997’de 281.505’e gerilemiş ancak üretimde düşüş olmamıştır. Bunun nedeni ağaç başına alınan verimdeki artıştır. İhsaniye’de üretimin ağırlığını oluşturan elma rekoltesi 5 bin tondur. Günümüzde İhsaniye’den günde 3-4 ton elma İstanbul meyve sebze haline gönderilebilmektedir.

KAYNAKÇA

Çiğdem Külçür, İhsaniye Tarımsal Kalkınma Kooperatifi Başkan Yardımcısı İhsan Atabaş ile 19.09.2021 Tarihinde Yapılan Röportaj; https://isparta.tarimorman.gov.tr/Belgeler/Faydal%C4%B1%20Bilgiler/%E2%80%8BBitkisel%20Yeti%C5%9Ftiricilik/Meyve%20Yeti%C5%9Ftiricili%C4%9Fi/Elma%20Yeti%C5%9Ftiricili%C4%9Fi.pdf https://www.kulturportali.gov.tr/turkiye/kocaeli/nealinir/hsaniye-elmasi; https://dergipark.org.tr/tr/download/article-file/39658; Kocaeli, Kocaeli İl Özel İdaresi Basımı, Ed. Atilla Aksel, 2001, s. 46.

Çiğdem KÜLÇÜR