İHSAN TOPÇU

Madde no:700

Şair, Hukukçu

30 Ağustos 1948 tarihinde Sürmene’nin Kuşluca köyünde doğdu. İlk ve ortaokulu Trabzon’da, liseyi 1965 yılında Kilis’te bitirdi. Aynı yıl girdiği İÜ Hukuk Fakültesi’nden 1967 yılında kendi isteğiyle ayrılmış ve 1967 yılında girdiği İÜ Edebiyat Fakültesi Türk Dili ve Edebiyatı Bölümü’ne girmiştir. 1971 yılında buradan mezun olan İhsan Topçu 13 Ocak 1972 tarihinde Diyarbakır Ziya Gökalp Lisesi edebiyat öğretmenliğine atandı. Değişik liselerde öğretmenlik yaptıktan sonra 7 Mart 1994 tarihinde Kocaeli Üniversitesi’nde Türk dili okutmanı olarak göreve başladı. 30 Mart 1995 tarihinde Kocaeli Üniversitesi Şiir Etkinlikleri birimini, o zamanki adıyla Şiir Okulu’nu kurdu. 22 Ağustos 1996 tarihinde Şiir Okulu müdürlüğüne atandı. Şiir Kitaplığı düşüncesini Aralık 1996’da Kocaeli Üniversitesi Şiir Etkinlikleri biriminde hayata geçirdi. 17 Ocak 2006 tarihinde, meslekte 35. yılında emekli oldu.

İhsan Topçu şiirinin alanı yaşamdır. Toplumsal konular, aşk ve insani olan her şey ilgi alanı olan şair; motif olarak zaman, yol, yarın, özgürlük, şiir, aşk, yenilgi gibi kavramları sıkça kullanır. Şiirlerinde arayış, değişim ve yenileşme barındıran İhsan Topçu’ya göre şiirin kesin bir tanım yoktur. Topçu, Fazıl Hüsnü Dağlarca, Ahmet Haşim, Yahya Kemal Beyatlı, Nâzım Hikmet, Behçet Necatigil, Cemal Süreya, Sait Maden, Melih Cevdet Anday, Vasko Popa, Pablo Neruda, Ömer Hayyam gibi şairleri okuyup etkilenmiştir.Yalın bir dil kullanan Topçu yabancı sözcüklerden elinden geldiğince kaçınır. İmgeyi önemser ancak sadece imge avcılığına dayalı şiiri “beyin kusmuğu” olarak görür. UNESCO Dünya Şiir Günü kutlama kararını vermeden iki yıl önce, Kocaeli Üniversitesi’nde Şiir Bayramları’nı başlattı ve emekli olana dek bu etkinliği 10 yıl kesintisiz sürdürdü. İlk şiiri 1964 yılında Kilis Hududeli gazetesinde yayımlandı. Bugüne dek, Üçüncü Mevki Duygular (1969), Yarınsız Sayfaları Yırtıyorum (1975), Arayış Yol Arıyor (1990), Gökyüzünü Yitiren Kuş (1994), O Yitik Kıpırtı (1996), Yaşam Avuçlarımızda Sonsuzveren Gül (2003), Hiçliğin Diliyle (2008) adlı şiir kitapları yayımlandı. Kocaeli Günümüz Şiiri Antolojisi’ni hazırladı (2005). 35. sanat yılı, Saraybahçe Belediyesi ve 40. sanat yılı, Kocaeli Üniversitesi tarafından İzmit’te; 45. sanat yılı, Forum Edebiyat dergisi tarafından Kadıköy Barış Manço Kültür Merkezi’nde kutlandı. Şiir ve düzyazıları Cumhuriyet Kitap, Kıyı, Papirüs, Eski, Berfin Bahar, Düşlem, Güney, Ilgaz, Ozanca, Hakimiyet Sanat, Güzel Yazılar, Çağdaş Türk Dili, İnsancıl, Karşı, Türk Dili Dergisi, Poetikus, Şiir Ülkesi, Yaşasın Edebiyat, Pencere, Damar, Agora, Afrodisyas Sanat, Akköy, Etken, Karşın, Şehir, Eliz, Yeni Yazı, Temren, Üvercinka, Yaşam Sanat, Sarmal Çevrim ve daha birçok dergide yayımlandı. İsveç’te 1992 yılında düzenlenen uluslararası bir yarışmada, Gökyüzünü Yitiren Kuş adlı şiir dosyasıyla Hümanist Enternasyonal Şiir Onursal Ödülü’nü, ayrıca 2004 yılında Yaşam Avuçlarımızda Sonsuz Ceren Gül kitabıyla Ş. Avni Ölez Şiir Emeği Ödülü’nü, Sesi Kendine Arkadaş adlı şiir dosyasıyla 2012 M. Sunullah Arısoy Şiir Ödülü’nü, Kalbinden Kanıyor Zaman adlı şiir dosyasıyla 2013 Oğuz Tansel Şiir Ödülü’nü aldı. Kocaeli Üniversitesi Şiir Etkinlikleri biriminin yayın organı olan Gökyüzü adlı şiir dergisinin, çıkış yılı olan 1996’dan 2005 yılına dek yayın yönetmenliğini yaptı. Basılı yerel gazetelerimizden Özgür Kocaeli’de (www.ozgurkocaeli.com.tr) “Perşembe Yazıları” başlığı altında 2006-2011 yılları arasında yazdı.

Sözleri ve ezgisi kendisine ait bir de Atatürk Orotoryosu olan şairin 2012 yılında hayatı ve sanatını konu alan, 2012 yılında Kocaeli Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Türk Dili ve Edebiyatı Bölümü’nde, Yard. Doç. Dr. Hasan Kolcu danışmanlığında, Handan Karamert tarafından Edebiyatımızda İhsan Topçu Şiirleriyle İlgili Değerlendirme Yazıları adlı bir bitirme tezi verilmiştir . Topçu, Türkiye Yazarlar Sendikası ile Cemal Süreya Derneği üyesidir.

KAYNAKÇA

İhsan Topçu ile 10.10. 2021 Tarihinde Yapılan Yazılı Mülakat

Turgut KARAÇOBAN