Milletvekili
1926 yılında Samsun’da doğmuştur. Annesi Firdevs Hanım, babası Hasan Bey’dir. İlk ve ortaöğrenimini Samsun’da yükseköğrenimini ise İstanbul’da Yıldız Teknik Üniversitesi Mühendislik Fakültesi’nde tamamlamıştır. Topuz, yüksek tahsilinin ardından sırasıyla Edirne, Bilecik, Denizli ve Kocaeli illerinde bayındırlık müdürlüklerinde görev yapmıştır. Daha sonra dönemin önemli kurumlarından olan Yol, Su-Elektrik (YSE) il müdürü olarak önce Edirne’de, akabinde de Kocaeli’de görev yapmıştır. Bununla birlikte İbrahim Topuz, Pamukkale ve Kocaeli’de birçok inşaatın kontrolörlüğünü yaparak mesleğini icra etmiştir. Yine köy kalkınmasına yönelik çalışmalar yapmak amacıyla faaliyet gösteren Köy İşleri Bakanlığı’nda murakabe kurulu üyesi olarak görev yapmıştır. Bu sıralarda siyasi hayata iştirak eden Topuz, 5 Haziran 1977’de yapılan genel seçimlerde Adalet Partisi’nden (AP) Kocaeli milletvekili adayı olmuştur. Seçimlerde yeterli oy alarak 16. dönem TBMM’ne Kocaeli milletvekili olarak iştirak etmiştir.
İbrahim Topuz, milletvekilliği süresince ikisi yazılı/sözlü soru önergelerine cevap vermek suretiyle toplam 24 kere TBMM Genel Kurulu’nda konuşma yapmıştır. Topuz, hükümetin tütün politikası (1978), Ulaştırma ve Köy İşleri bakanlıklarının bütçeleri (1978), dördüncü beş yıllık kalkınma planı (1978), Kocaeli’den geçecek otoyol ve çift hat demiryolu projesi (1979), İdare-i Umumiye-i Vilâyât Kanunu’nda değişiklik yapılması (1979), belediye gelirleri kanununda değişiklik yapılması (1979), 1979 yılı bütçe kanun tasarısı ve başbakanlık, bayındırlık, maliye ve yerel yönetimler bakanlıklarının bütçeleri (1979), organ nakli (transplantasyon) ve böbrek bankası kurulması (1979), limanlar kanununda değişiklik yapılması (1979), gümrük ve tekel ile imar ve iskân milli savunma, köy işleri ve kooperatifler bakanlıklarının 1980 yılı bütçeleri gibi kanun tasarıları hakkında konuşmaları mevcuttur. İbrahim Topuz ayrıca, Adıyaman, Diyarbakır, Hakkâri, Mardin, Siirt ve Tunceli illerinde ilan edilen sıkıyönetime ilişkin Bakanlar Kurulu kararı ile Adana, Ankara, Bingöl, Elazığ, Erzincan, Erzurum, Gaziantep, İstanbul, Kahramanmaraş, Kars, Malatya, Sivas ve Urfa illerindeki sıkıyönetimin uzatılmasına ilişkin başbakanlık tezkereleri üzerine de konuşma yapmıştır. Diğer taraftan milletvekilliği döneminde; İzmit-Maşukiye-Keltepe yolunun onarımı, gazete kâğıdında indirim yapılması, Kocaeli’deki matbaaların kâğıt ihtiyaçlarının giderilmesi ve yasalara aykırı olarak işçi ataması yaptığı gerekçesiyle Gümrük ve Tekel bakanı Tuncay Mataracı’ya soruşturma açılması gibi hususlara ilişkin olarak başbakanlık ile ilgili bakanlıklara soru önergeleri de vermiştir.
Orta seviyede İngilizce bilen, evli ve bir çocuk babası olan İbrahim Topuz, milletvekilliği süresinin dolmasının ardından aktif siyasetten uzak sakin bir hayat sürmüştür. 95 yaşında iken, 6 Eylül 2021 tarihinde memleketi Kocaeli’de hayatını kaybetmiştir. Topuz’un cenazesi Erenler Camii’nde kılınan öğle namazının ardından kılınan cenaze namazı sonrasında şehir mezarlığına defnedilmiştir.
KAYNAKÇA
Türk Parlamento Tarihi TBMM XVI. Dönem (1977-1980), Cilt: I, Cilt: II, Cilt III (Yasama), (Hazırlayan: Esat Arslan), TBMM Yayınları, Ankara 2008; TBMM Tutanak Dergisi, Dönem: 5, Cilt: 2, 4,7, 8, 9, 10, 11, 12, 14, 15, 18.
Mevlüt YÜKSEL