Vali
Menemen’de 17 Şubat 1946’da doğdu, babası Cemal Bey, annesi Faika Hanım’dır. İlköğrenimini Menemen’de tamamladı. Liseyi İzmir Karşıyaka Koleji’nde bitirdikten sonra 1963 yılında Ankara Üniversitesi Hukuk Fakültesi’nde eğitime başladı. 1968 yılında fakülteyi bitirerek avukatlık stajı yaptı. 97. dönem yedek subay olarak Polatlı Topçu Okulu’nda altı ay süreli eğitim aldı. Eğitimden sonra Bornova 57. Topçu Tugayı’nda subaylığa başladı. Askerlik sonrası stajına kaldığı yerden devam ederken Bornova Lisesi’nde vekil müzik öğretmenliği, Namık Kemal Lisesi’nde edebiyat öğretmenliği yaptı.
1971’de ilk resmi görevi olan İzmir Valiliği Maiyet Memurluğuna başladı. Valilikteki stajlarının bitmesinden sonra 1974 yılına kadar Gümüldür (Gümüşsuyu) nahiye müdürlüğü, Bornova, Dikili, Burdur Gölhisar kaymakam vekillikleri ve Kadınhanı kaymakamlığı yaptı. 1974-1978 yıllarında Kütahya, Altıntaş kaymakamlığı yaptı. Burada ilçenin elektrik hattı ve su KAYNAKLARı üzerine önemli çalışmalar yaptı. 1978’de başladığı Erzincan, Çayırlı kaymakamlığı iki yıl sürdü. 1980 yılı başında İçişleri Bakanlığı Mahalli İdareler Genel Müdürlüğü’nde Belediyeler Şube Müdürü olarak göreve başladı. 1980 askeri oarbesi üzerine belediye başkanlarının tümüne işten el çektirilince bütün atamalar, soruşturmalar, görevden almalar onun şubesi tarafından yürütüldü. Kendi isteğiyle 1981 yılında Manisa, Saruhanlı kaymakamlığına atandı. Darbe dolayısıyla aynı zamanda belediye başkanlığı görevini de sürdürdü. Sabahtan öğleye kadar kaymakamlık, öğleden sonra belediye başkanlığı yapıyordu. Saruhanlı’nın imar planını yeniledi, Saruhanlı Sanayi Sitesi’ni kurdu. 1982’de içişleri bakanlığı mülkiye müfettişliği için girdiği sınavı kazanarak teftiş kurulunda göreve başladı. Çok zor olan müfettişlik görevini yaklaşık on yıl yaptı. 1991-1995 yılları arasında içişleri bakan danışmanı, personel genel müdürlüğü, müsteşar yardımcılığı yaptı. 1996-1999 yılları arasında, kendi ifadesiyle, “meslek hayatının en verimli ve keyifli unutulmaz yıllarını” geçirdiği Kırklareli valiliği görevinde bulundu. Kırklareli Organize Sanayi Bölgesi önemli projelerindedir. Bu görevi sırasında, Bosna ve Kosova savaşlarında Sırpların saldırılarından kaçan yaklaşık 7000 mülteci için çadır kent kurarak onların her türlü ihtiyaçlarının karşılanması için önemli gayretleri oldu ve bu konuda başarılar elde etti.
17Ağustos 1999 depreminin az etkilendiği illerden birisi de Kırklareli idi. Vali Önal, bu ilden topladığı jeneratörler ve yardım malzemelerini deprem bölgesine gönderdi. Depremden sonra 30 Eylül 1999’da Kocaeli valiliğine atandı. İlk iş olarak çadır kentleri kontrol etti ve şehre elektrik verilmesini sağladı. Bu sırada Kocaeli’de 34 çadır kent bulunuyordu. Ayrıca depremden sonra Kocaeli’de 32 vali yardımcısı vardı. Yardımcılarını organize ederek çadır kentlerin yönetimini sağladı. Halk arasında depremin hasarını ortadan kaldırmak için gayret etti. Bu görevdeki başarılarından sonra emniyet genel müdürlüğüne atandı. Yaklaşık üç yıl yaptığı bu görevden sonra, 2002’de Adana valisi olarak görevlendirildi. Bu vilayette eğitim işleri ile ilgilendi. 2004 yılında Ankara valisi oldu. 17 Mayıs 2006 danıştay baskını, 22 Mayıs 2007 Anafartalar çarşısı patlaması, valiliği sırasında meydana gelen üzücü olaylardandır. Onun döneminde Ankara’nın ilçeleri turizm açısından gelişme göstermiştir. Turizm müdürü Doğan Acar’ın editörlüğünü yaptığı beş kitap yazılmıştır (Ankara’da Sanat, Ankara’da Termal Turizm, Tarihi İpek Yolu’nda Ankara, Ankara Müzeleri, İşte Ankara). Ankara’nın mekânlarını öne çıkaran Önal, Ankara ilinin vizyonunun belirlenmesine, önceliklerinin tanımlanmasına, geleceğinin planlanmasına yönelik hazırlattığı “Ankara İli Stratejik Planı” adlı kitabıyla hem diğer illere örnek teşkil etti, hem de uygulanabilir özellikler taşıyan bu eserle kente yararlı oldu.
Kemal Önal 26 Mayıs 2010’da kendi isteğiyle Ankara valiliğinden emekliye ayrıldı. Emekliliğinden sonra Atılım Üniversitesi, Siyaset Bilimi ve Kamu Yönetimi Bölümü’nde öğretim görevlisi olarak derslere girmektedir. Evli ve iki çocuk babası olan Önal, halen Ankara’da yaşamaktadır.
KAYNAKÇA
Kemal Önal, Kırk Yedi Yıl Yedi Ay: Bir Valinin Hatıraları, Ankara, 2019; http://gazetearsivi.milliyet.com.tr
Haluk SELVİ