Eğitimci, Siyasetçi, Belediye Başkanı
İbrahim Karaosmanoğlu, Necmettin ve Safiye Hanım’ın oğlu olarak 1952 yılında İzmit Yuvacık’ta doğdu. 1977 yılında Marmara Üniversitesi İlahiyat Fakültesi’nden mezun oldu. 1978-1989 yılları arasında Kırıkkale Lisesi, İzmit Endüstri Meslek Lisesi ve İzmit Ortaokulu’nda din kültürü ve ahlak bilgisi öğretmeni ve yönetici olarak görev yaptı.
Karaosmanoğlu siyasi hayata 1989-99 yılları arasında İzmit’te 10 yıl Yuvacık belediye başkanlığı yaparak başladı. Ak Parti’nin kuruluşunda aktif olarak görev aldı. Ak Parti Kocaeli teşkilatında kurucu il başkan yardımcılığı ve il başkanlığı görevlerinde bulundu. Daha sonra başbakan danışmanı olarak Ankara’da görev yaptı. 8 Mart 2004 tarihinde yapılan yerel seçimlerde İzmit büyükşehir belediye başkanı seçildi. Aynı yıl içinde yapılan büyükşehir kanunu ile İzmit Büyükşehir Belediyesi’nin adı Kocaeli Büyükşehir Belediyesi olarak değiştirildiği için ilk Kocaeli büyükşehir belediye başkanı oldu. 31 Mart 2019 tarihinde yapılan yerel seçimlerde aday olmamış ve yerini Tahir Büyükakın’a bırakmıştır.
Karaosmanoğlu,15 yıllık Kocaeli büyükşehir belediye başkanlığı sırasında Kocaeli’nin marka şehir olması amacıyla pek çok projeye imza attı. 1999 depremi sonrası Kocaeli Üniversitesi’nin Umuttepe yerleşkesine taşınması sürecinde Üniversite Kent işbirliği kapsamında birlikte projeler üretilmesine katkı sağladı. Özellikle Kocaeli kentinin tarihi ve kültürel değerlerinin araştırılması için Kocaeli Şehir Tarihi sempozyumlarının sürdürülmesine önemli destek vermiştir. SEKA fabrika alanının park ve kültür alanlarına dönüştürülmesi, Ormanya park projesi döneminde hayata geçirilen projelerdir.
Karaosmanoğlu, birçok sivil toplum kuruluşu, ulusal ve uluslar arası yayın organı tarafından çeşitli defalar “yılın büyükşehir belediye başkanı” seçilmiş ve bir çok kent ödülüne layık görülmüştür. Kırgızistan Cumhuriyetinin köklü üniversitelerinden Mahmud Kaşgarî Barskanî Doğu Üniversitesi tarafından fahri profesörlük unvanı ile Kazakistan Cumhuriyeti Kainar Üniversitesi’den fahri doktora unvanına layık görülen Karaosmanoğlu, COPPEM-Avrupa-Akdeniz İşbirliği Komitesi asli üyesidir. UCLG-MEWA Dünya Konseyi üyesi ve aynı organizasyonda üç farklı komitede başkan ve yönetim kurulu üyelikleri görevlerini de yürütmektedir. Türk-Macar dostluğunun geliştirilmesi ve Macar tarihinin önemli ismi “Kral Thököly İmre” anısının Kocaeli’de yaşatılması maksadıyla göstermiş olduğu üstün katkılarından ötürü, Macaristan devleti tarafından devlet liyakat nişanı ile ödüllendirilmiştir. Türk Dünyası Belediyeler Birliği (TDBB)’nin 09 Mart 2012 tarihinde yapılan genel kurul toplantısında, oybirliğiyle birlik başkanlığına seçilmiştir.
İbrahim Karaosmanoğlu, 25/5/2004 tarihli ve 5176 sayılı Kanunla kurulan, kamu görevlilerinin uymaları gereken saydamlık, tarafsızlık, dürüstlük, hesap verebilirlik, kamu yararını gözetme gibi etik davranış ilkelerini yönetmeliklerle belirlemek ve uygulamayı gözetmek, etik davranış ilkelerinin ihlâl edildiği iddiasıyla re’sen veya yapılacak başvurular üzerine gerekli inceleme ve araştırmayı yaparak sonucu ilgili makamlara bildirmek, kamuda etik kültürü yerleştirmek üzere çalışmalar yapmak veya yaptırmak ve bu konuda yapılacak çalışmalara destek olmak, 3628 sayılı Kanuna göre verilen mal bildirimlerini gerektiğinde incelemek, Kamu görevlileri için hediye alma yasağının kapsamını belirlemek ve en az genel müdür veya eşiti seviyedeki üst düzey kamu görevlilerince alınan hediyelerin listesini gerektiğinde her takvim yılı sonunda bu görevlilerden istemekle, görevli ve yetkili olan 11 kişiden oluşan
T.C Kamu Görevlileri Etik Kurulu 09.07.2021 tarih ve 2021/309 sayılı Cumhurbaşkanlığı kararı gereği Etik Kurulu üyeliğine atanmıştır.
İbrahim Karaosmanoğlu evli ve beş çocuk babasıdır.
KAYNAKÇA
https://web.archive.org/web/20100331021401/ http://www.kocaeli.bel.tr/content.asp?categoryID=39&contentID=9395; http://www.etik.gov.tr/kurul-hakkinda/; https://www.haberler.com/ibrahim-karaosmanoglu/biyografisi/
İbrahim ŞİRİN