Günlük Siyasi Gazete
İlk sayısı Sesim şirketi tarafından 29 Ekim 1971’de yayımlanan günlük siyasi bir gazetedir. Gazetenin kurucuları; Şefik Güler, İbrahim Küçükörs, Turgut Kayı, Dündar Çiğit ve Dr. Rıdvan Atay’dır. Gazetenin adı, mavi çerçeve içinde sarı dolgu üzerine kırmızı renkte “Işık” yazısı şeklinde tasarlanmıştır. Fiyatı 50 kuruştan satışa çıkarılan gazetenin yazarları arasında; Dündar Çiğit, Naci Girginsoy, Necmettin Girit, Rıdvan Atay ve Mete Baturer yer almıştır. Dört sayfa çıkarılan gazetede ilk sayfa yerel gündem konularını oluştururken, ikinci sayfada köşe yazılarına, reklama, üçüncü sayfada hikâyelere, önemli telefon numaralarına, dördüncü sayfada ise spora ve yine reklama yer verilmiştir.
Gazetenin yayın ilkesi, ilk sayısının çıkış tarihiyle ilintilidir. Cumhuriyet Bayramı’nda yayın hayatına başlayan gazetenin en temel amacı Cumhuriyet’in değerlerini korumak ve yaşatmaktır; “Madde olanın sesi varsa hepsini yitirmiş olan bir ulusun kurtuluşu Hürriyet yönünden geçişi hemen hemen imkansızdır. Atatürk, işte bu derece imkânsız durumda ulusumuzun başına geçmiş, ona yeni bir şans vermiş ve İstiklal Savaşı mucizesini gerçekleştirmiştir. Yurdun düşman istilasından kurtulmasından hemen sonra, aynı Atatürk, millet iradesine dayalı bir rejim kurarak Türkiye Büyük Millet Meclisi’nin teşekkülünü sağlamıştır. İlk meclisin göreve başlamasından kısa süre sonra da 29 Ekim 1923 tarihinde Cumhuriyet ilan edilmiştir. Bugün bu olayın 48. Yıl dönümünü kutlarken Ata’ya hep birlikte söz veriyoruz. Cumhuriyet’i yaşatacağız!”
Basın ve ilan kanunnamesine getirilen birtakım değişikliklerden ötürü gazete bir yıl resmi ilan alamayacaktır. Gazetenin ayakta kalabilmesi için, kurucularından Dündar Çiğit, İzmit halkından destek beklediklerini ilk sayıda ifade etmiştir; “Bir gazetenin özellikle Anadolu gazetesinin resmi ilan almadan yaşamasını devam ettirmesi hemen hemen imkansızdır. Mevcut yasalara göre bir yıl süre ile resmi ilan almayacak olan Işık, Türkiye’nin en aydın kenti olan İzmit’te sadece halkın desteğiyle bu imkansızlığı bertaraf etmek ve yaşamak azmindedir. Işık’ı her geçen gün biraz daha cazip hale koymak, bizim için hem şerefli hem de zevkli bir görev olacaktır. Bu görevimizi yeterince yerine getirebilirsek, aydın halkımızdan ve dostlarımızdan gereken ilgiyi ve yardımı beklemek hakkımız olacaktır.”
Feridun Özbay Caddesi, No: 7/A İzmit adresinden yönetilen gazete, 29 Ekim 1978 yılında Barış gazetesine devredilmiştir.
KAYNAKÇA
Işık gazetesi, 1971, 1974; Sedat Şimşek, Kocaeli Basın Tarihi, Kocaeli Büyükşehir Belediyesi Kültür Yayınları, Kocaeli 2007; Bahar Çimen, Kocaeli Basın Tarihi (1847-2017), Bülent Ecevit Üniversitesi, Sosyal Bilimler Enstitüsü, Basılmamış Yüksek Lisans Tezi, Zonguldak 2017.
Gülten MADENDAĞ