Milletvekili
Hüseyin Nüzhet Akın, 1 Ocak 1918’de Kocaeli’ne bağlı Gölcük ilçesinin Nimetiye köyünde doğdu. Babası Kamil Efendi, annesi Münevver Hanım’dır. İlk ve ortaokulu İzmit’te tamamladı. 1937 yılında İstanbul Kabataş Lisesi fen bölümünden mezun oldu. Liseden mezun olduktan sonra İzmit’te bulunan Ziraat Bankası’nda çalışmaya başladı. 1942 yılında Ankara Üniversitesi Hukuk Fakültesi’nden mezun oldu. Mezuniyetinden sonra Ziraat Bankası’nda çalışmaya devam etti ve banka müdür muavinliğine kadar yükseldi. 1954 seçimlerinde Demokrat Parti’den Kocaeli milletvekili, 1957 seçimlerinde Demokrat Parti’den Sakarya milletvekili seçildi ve bu görevini 27 Mayıs 1960 askeri darbesine kadar devam ettirdi.
Hem 10. dönemde hem de 11. dönemde TBMM’de İdare Amirliği yaptı. İdare Amiri olarak, Meclisin bütçe konuları ile ilgilendi. 23 Şubat 1956 tarihinde Meclis adına Meclis Genel Kurulu’nda İdare Amiri olarak yaptığı konuşmada, hükümetçe hazırlanan bütçeye değinerek, Riyaset Divanı olarak meclis odacılarının kadrolarının iki sınıfta mütalâa etmeyi uygun bulduklarını, Bütçe Komisyonu’nun bu tekliflerinin bir kısmını kabul ettiğini ifade etmiştir. Bu dönemde yeni meclis binasının teşrifatı işiyle de ilgilenen H. Nüzhet Bey, milletvekilleri odalarının ve meclisin teşrifi için gerekli olan tabloların seçimini ve teşrifini sağlamıştır.
Nüzhet Akın, hükümetlerin bütçe teklifleri üzerine Meclis için ayrılan miktarların artırılması için tekliflerde bulunmuştur. İdare Amir olarak, 1957 ve 1958 Mali Yılı Muvazene-i Umumiye Kanununa bağlı Büyük Millet Meclisi kısmında değişiklik yapılması hakkında kanun teklifleri vermiştir. Nüzhet Akın tarafından verilmiş en önemli kanun önergesi, Cumhurbaşkanlığı Teşkilat Sistemlerinde bir değişiklik yapılması hakkında olmuştur. 16 Mayıs 1958’de Meclis gündeminde seçimlerden önce milletvekillerine verilen 25.000 lira tahsisatın geri alınması söz konusu olmuş, bu durum şiddetli tartışmalara sebep olmuştur. Aynı gün CHP, DP’nin nüfuz ve suiistimalleri hakkında bir gensoru önergesi vermiş bu durum meclisteki görüşmeleri gerginleştirmiştir. Sert tartışmaların olduğu sırada Meclis İdare Amiri Nüzhet Akın açıklamalarıyla ortamı yatıştırmaya çalışmış, ödeneklerin geri alınacağı hakkında izahat vermiştir.
27 Mayıs 1960 askeri darbesine kadar geçen dönemde TBMM İdare Amiri olarak görev yapan Akın, darbeden sonra gözaltına alındı ve yargılandı. Anayasayı İhlal Davası bağlamında yargılanan Akın, her ne kadar anayasayı ihlal ettiğine dair bir suçu tespit edilmemiş olsa da mahkeme tarafından 5 yıl ağır hapis cezasına mahkûm edilmiştir. Ekim 1962’de çıkarılan aftan yararlanarak serbest bırakılmış, siyasi hakların iadesi kanunu ile 15 Nisan 1974’te siyasi haklarını tekrar kazanmıştır. Bu kanundan on yıl sonra, 1984 yılında siyasete dönmüş, Anavatan Partisi’ne katılmıştır. Fransızca bilen, evli ve beş çocuk babası olan Akın
14 Şubat 2001 tarihinde 83 yaşında vefat etmiştir.
KAYNAKÇA
http://gazetearsivi.milliyet.com.tr; https://www.tbmm.gov.tr/TBMM_Album/Cilt2/Cilt2.pdf; https://www5.tbmm.gov.tr//develop/owa/td_v2.tutanak; Bilal Tunç, “1957 Milletvekili Genel Seçimlerinin Sakarya’daki Yansımaları ve Sakarya Milletvekilleri” Vakanüvis-Uluslararası Tarih Araştırmaları Dergisi, Yıl: 5, TBMM’nin 100. Yılı Özel Sayısı, Kasım/ 2020, ss. 180-218.
Haluk SELVİ