HÜSEYİN KOLAYLI

Madde no:669

İzmit Eşrafından, İş Adamı

1933 yılında doğan Hüseyin Kolaylı’nın babası Zekeriya Bey, annesi Cevahir Hanım’dır. Nüfusta Trabzon Akçaabat İskefiye köyü ve 1933 doğumlu gözüküyordu ama muhtemelen, bir yıl önce doğmuştu. Aile tütüncülükle geçiniyordu. 1940 yılında her şeylerini sattıktan sonra İzmit’e gelerek Turgut Mahallesi’ne yerleştiler. Babası Zekeriya Kolaylı 1946 yılında bugünkü Gima’nın bulunduğu yerde Yıldız Kahvehanesini açtı. Oğullarından ortancası olan Hüseyin Kolaylı da gündüz ayakkabıcı dükkânında çalışır, akşamları babasına yardım ederdi. Zekeriya Kolaylı 1973 yılında, eşi Cevahir Hanım 1990 yılında vefat etti. Büyük oğlu İsmail Kolaylı’nın adı bugün Turgut Mahallesi’ndeki ana caddede yaşatılıyor.

Hüseyin, Kolaylı ailesinin beş erkek çocuğunun üçüncü sırasında yer almaktaydı. Ağabeyi İsmail Kolaylı’nın ve de İlyas Kolaylı’nın ölümlerinden sonra kurulu iş düzenlerini yönetmek zorunda kaldı. Çocukluk ve gençlik günlerinde Tevfik Usta’nın yanında çırak olarak ayakkabı tamirciliği yaptı.

Kolaylı ailesinin İzmit’e göçünden daha önce gelip, özellikle Turgut Mahallesi’ne yerleşen köylüleri, akrabaları vardı. Bu nedenle dedeleri, amca çocukları olan sonradan eşi olacak Nigar Kolaylı ile daha 7 yaşında iken tanıştılar. Zorunlu olduğu için 10 yaşında okula gitti ancak sonra devam etmedi. Gültepe’de Kelle Dere denen viyadük altındaki çayırlarda dolaştı, Hayat Şekeri sattı. O zamanlar Turgut Mahallesi’nde yol ve elektrik yoktu. Su için çeşmede kuyruğa girilir, sıra beklenirdi. Hüseyin ve ağabeyi İsmail Kolaylı ile Enver ve ağabeyi Hasan Bozdağ 40 kuruş yevmiye ile tuğla ocağında çalışmaya başlamış ve 1947 yılına kadar bu işe devam etmişlerdi. Daha sonra baba Zekeriya Kolaylı, oğulları İsmail ve Hüseyin ile sonradan enişteleri olan Enver Bozdağ, Klor Fabrikası inşaatında duvar işçisi olarak çalıştılar. İsmail Kolaylı, efendi tavırları ile kısa zamanda ustabaşı oldu. Klor Fabrikası inşaatı 1944’te bitti. Bozdağ Kardeşlerle birlikte inşaat işleri almaya devam ettiler.

Hüseyin Kolaylı, 1953 yılında askere gidene kadar Ayakkabıcı Nusret’in yanında çalıştı. Daha sonra kendine ait “Şık Kundura Yapım Evi”ni hayata geçirdi. Askerde de ayakkabıcılık yaptı. 1955 yılında askerden döndükten sonra oğulları Erol dünyaya geldi ve inşaat malzemeleri dükkânını hayata geçirdiler. 1954-1958 yılları arasında müteahhit İbrahim Yolan’ın taşeronu olarak SEKA 3. ve 4. Kağıt Fabrikaları inşaatını gerçekleştirdiler. 1956-1958 yılları arasında da İsmail Pekdemir ile ortak SEKA Ambarının yapımını üstlendiler. 1959-1961 arasında ise tek başlarına DMO inşaatını yaptılar. Hüseyin Kolaylı çimento, kireç, mozaik satarken, İsmail Kolaylı da dışa dönük karakteri ile taahhüt işleri alıyordu.

1962’de İstanbul’da Akbank şubesi, 1961-1970 arası Ulugazi İlkokulu yanında Hürriyet Caddesi’ne cepheli, daire başı 25,000 TL karşılığı Petrol Ofisi Lojmanları, ardından 4. Yol Bayındır Kooperatif Evleri, Yeni Doğan Kooperatif Evleri, Körfez DSİ Kooperatif Evleri, sonrasında da aileden herkesin yerleştiği Alemdar Caddesi’ndeki Kolaylı Apartmanı’nı yaptılar. Bir başka ileri görüşlü projeleri, Soğucak’ta aldıkları 36 dönümlük arsa idi. Daha sonra Otel Altınnal inşaatını devralarak tamamladılar. Renault Bayii ve 42 Evler Servisi açıldı. Kocaelispor Başkanı ve İzmit Rotary Kulübü üyesi oldu. Demiryolu Caddesi Şafak Apartmanı, Kozluk Bengü ve Bakır Apartmanı, Plaj Yolu Hakimler ve Polis Lojmanları, Değirmendere Albatros Apartmanları, 1980-1993 arası Kolaylı Yazlık Siteleri inşa edildi.

Hüseyin, Mikdat ve Mustafa Kolaylı kardeşlerin oluşturduğu Kolaylı Ticaret’in her alana el attığı günlerde Hüseyin Kolaylı’nın masasında oturduğu bölüm bir dergâh haline gelivermişti. O günlerin İzmit’te iz bırakanları Şahabettin Bilgisu, Alpaslan Akman, Alaattin Özkurt, Ağır Ceza Başkanı Hakim Necmettin Dicleli, Hayrettin Ulusoy, Kemal Süzer, Ertuğrul Ünlüer, Dündar Çiğit, Faruk Demirer, Turan Tığ, İrfan Çepni, Hatay Can, Ferit Ataman, siyaset ve iş adamı kimliğinde olanlar sohbetin koyusunda Hüseyin Kolaylı’nın bu dergahının müdavimleri idi. İş yerlerinin hemen karşısında yaptırdıkları Altınnal Oteli bu toplantıların devam ettiği bir başka nokta idi.

2005 yılında şirketlerin yönetim kurulu başkanlığından çekilmişti. Ortaklar yerine Erol Kolaylı’yı seçtiler. 4 Mart 2006 tarihinde aniden rahatsızlandı. Önce Konak, daha sonra Kocaeli Üniversitesi Hastanesi’ne kaldırıldı. 6 Mart 2006 günü hayata gözlerini yumdu. Ertesi gün büyük bir kalabalığın katılımı ile defnedildi. Hüseyin Kolaylı, gündemdeki olayları çok iyi takip ederdi. Sosyal yaşamın cemiyetçilik akımında derneklerde başkanlık yapmış en son Kocaelispor’da üstlendiği başkanlık döneminde çok başarılı günleri, Kocaeli futbolseverlerine tattırmıştı. Kocaelispor Yönetim Kurulu üyeliği ve başkanlığında da çok başarılı idi.

Ertuğrul BAHAN