Milletvekili
14 Temmuz 1909’da Selanik’e bağlı Serez sancağının Kormişta (Kırmışte) köyünde dünyaya geldi.
Babasının adı Rasim Efendi, annesinin adı ise Esma Hanım’dır. Doğumundan kısa bir süre sonra Balkan Savaşı’nın başlaması nedeniyle göç etmek zorunda kalan ailesi, Geyve’nin Pamukova nahiyesine yerleşti. Bununla birlikte nüfusa kayıtlı olduğu yer, İzmit’in Ömerağa Mahallesi’dir. İlkokulu Pamukova’da bitiren Hüsnü Türkant, ortaöğrenimini Fevziye (Işık) Lisesi’nde tamamladı. 1930 yılında İstanbul Tıp Fakültesine girdi ve 1936’da tabip olarak mezun oldu. Aynı yıl askere alındı ve Gülhane Hastanesi Tatbikat Yedek Subay Okulu’nda eğitim görmeye başladı. Ertesi yılın Nisan ayında buradaki eğitimini tamamlayarak Tabip Asteğmen rütbesiyle Süvari Tümeni Müstakil Topçu Taburu hekimliğine tayin olundu. 31 Ekim 1937’de Tabip Teğmen rütbesi ile terhis oldu.1937’de kendinden sekiz yaş küçük olan Nebahat Hanım ile evlendi. Bu evlilikten 1939’da Hikmet Cengiz ve 1943’te de Mehmet Yavuz adlarını verdikleri iki oğulları oldu. Ancak küçük oğulları 1962’de vefat etti. Evlendiği yıl Tıp Fakültesi II. Dahiliye Kliniği asistanlığına atandı. 1940’ta ihtisasını tamamladı ve birinci sınıf iç hastalıkları mütehassısı oldu. 1941 yılında İzmit’te serbest hekim olarak çalışmaya başladı. 2. Dünya Savaşı’nda yaşanan gelişmeler nedeniyle 19 Eylül 1941’de yeniden askere alındı. 4 Nisan 1942’de rütbesi yükseltildi ve Yedek Tabip Üsteğmen oldu. İkinci askerlik hizmetini 27 Şubat 1943’te tamamlayarak terhis oldu ve memleketi İzmit’e dönerek serbest hekim olarak çalışmaya devam etti.
1946’da siyasete atılarak Cumhuriyet Halk Partisi’ne kaydını yaptırdı. Üç yıl sonra 1949’da Demokrat Parti’ye geçti. 14 Mayıs 1950’de yapılan IX. dönem seçimlerinde Demokrat Parti’den aday oldu. Yapılan seçimde Kocaeli milletvekili olmaya yetecek kadar oy almayı başardı. Sadece IX. dönemde Türkiye Büyük Millet Meclisi’nde milletvekili olarak bulunan Hüsnü Türkant, Çalışma, Sağlık ve Sosyal Yardım komisyonlarında görev almıştır. Genel Kurulda farklı zamanlarda birbirinden farklı 20 konu hakkında söz alarak 34 kez konuşma yapmıştır. Bu konuşmalarda çeşitli ülke sorunlarını gündeme getirdiği gibi, doğrudan doğruya seçim bölgesi olan Kocaeli’ni ilgilendiren konulara da değinmiştir. Milletvekilliği sona erdikten sonra memleketi İzmit’e dönerek serbest hekimliğe devam etmiştir. 16 Kasım 1990’da vefat eden Hüsnü Türkant, İzmit Bağçeşme Mezarlığı’nda defnedilmiştir. Meclis kayıtlarında İngilizce ve Almanca bildiği yazmaktadır. Tıp alanında Türkçe, Almanca ve İngilizce dillerinde yayımlanmış Böbrek Fonksiyonlarının Tayini adlı bir eseri bulunduğu belirtilmektedir.
KAYNAKÇA
Nurettin Gülmez, “Çok Partili Hayat Döneminde TBMM’deki Kocaeli Milletvekilleri Üzerine Bir Analiz (1946-2015)”, Uluslararası Orhan Gazi ve Kocaeli Tarihi-Kültürü Sempozyumu Bildirileri, C. III, Kocaeli 2019, ss. 1263-1306; Kazım Öztürk, Türk Parlamento Tarihi, TBMM-IX Dönem 1950-1954, C. VII, Ankara 1998.
Ümit EKİN