Mülkiye Başmüfettişi, Vali
Hüseyin Aksoy, 1963 yılında Trabzon’un Köprübaşı ilçesinde dünyaya gelmiştir. İlk ve orta öğreniminin ardından Trabzon Lisesi’ne kaydolmuş ve 1980 yılında buradan mezun olmuştur. Aynı yıl Ankara Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi Kamu Yönetimi Bölümü’nü kazanmış ve 4 yıllık eğitiminin ardından 1984 yılında mezun olmuştur. Çalışma hayatına 1985 yılında 73. Dönem Trabzon Kaymakam Adayı olarak başlayan Aksoy, Kaymakamlık Kursunu üstün başarı ile bitirdiği 1988 yılına kadar Vakfıkebir, Alucra ve Arsin kaymakam vekilliği görevlerinde bulunmuştur. Kaymakamlık kursunu bitirdikten sonra Isparta’nın yeni kurulan Aksu ilçesinin kurucu kaymakamı olarak tayin edilmiştir. Aksu’daki görevi sırasında 1990 yılında bir yıl süre ile yabancı dil eğitimi almak ve yönetim yapısı üzerine incelemelerde bulunmak amaçlarıyla ABD’ye gitmiştir. 1991 yılında yurda dönüşünün ardından Rize’nin yeni kurulan ilçesi Hemşin’e yine kurucu kaymakam olarak atanmıştır. Buradaki görevi sırasında eş zamanlı olarak yaklaşık bir yıl Pazar ilçesinin kaymakamlığını da vekâleten yürütmüştür. Kaymakam olarak son görev yeri 1993 yılında atandığı Malatya’nın Yeşilyurt ilçesi olmuştur.
Aksoy, Yeşilyurt’taki yaklaşık iki yıllık görevinin ardından 1995 yılında İçişleri Bakanlığı Mülkiye Müfettişliği görevine tayin olunmuştur. Ertesi yıl Mülkiye Başmüfettişi olan Aksoy, İçişleri Bakanlığı Genel Sekreterliği görevine getirildiği 2000 yılına kadar bu görevini sürdürmüştür. Bu süreçte, farklı kurum ve kuruluşlarda teftiş, inceleme, araştırma ve özel denetim gibi faaliyetlerde bulunmuştur. Bunların yanı sıra 1997 yılında İçişleri Bakanlığı’nın Başbakanlık İnsan Hakları Koordinatör Üst Kurulu Sekreteryası’ndaki temsilcilik görevini de yerine getiren Aksoy, insan haklarının korunması ve geliştirilmesi konularında pek çok çalışmaya katılmış ve bazı kanun tasarı taslaklarının hazırlanmasına katkıda bulunmuştur.
2000 yılında atandığı İçişleri Bakanlığı Genel Sekreterliği görevinde yaklaşık 1,5 yıl kalan Aksoy, 2001 yılında ilk valilik görevi olarak Muğla Valiliği’ne tayin olunmuştur. Muğla’daki 4 yıl 3 aylık görev süresi içerisinde şehrin kültür ve turizmini geliştirmek için önemli çalışmalar yapmıştır. Bu çerçevede 2002 yılında restorasyonunu yaptırdığı Belen Kahvesi, yerli ve yabancı turist akınına uğramaktadır. Muğla ve yöresinde yaptırdığı duble yol çalışmaları ile ülke turizmine destek vermek isteyen Aksoy, halk ve kamuoyu ile iyi ilişkiler kurmuştur. Aksoy, 30 Aralık 2005 tarihli ve 2005/9864 sayılı Valiler Kararnamesi ile bir sonraki görev yeri olan Mersin Valiliği’ne tayin olunmuştur. 26 Ocak 2006 tarihinde Mersin’deki görevine başlayan Aksoy, 31 Mayıs 2010 tarihine kadar bu görevinde kalmıştır. Bu süreçte Akdeniz sahil yolu ve 2013 Akdeniz olimpiyatlarını şehre kazandıran Aksoy, çok sayıda spor tesisini de Mersin’e kazandırmış ve şehrin geleceğine yön verecek projelere imza atmıştır.
Aksoy, 11 Mayıs 2010 tarihli ve 2010/407 sayılı kararname ile Samsun Valiliği’ne tayin olunmuş ve bir sonraki görev yeri olan Diyarbakır’a atandığı 15 Eylül 2014 tarihine kadar bu görevini sürdürmüştür. Aksoy, 4 Haziran 2010 tarihinde görevine başlamış ve önceki görev yerlerinde olduğu gibi kurumsal iş birliğini Samsun’da da geliştirmiştir. Samsun’u tarım, turizm ve lojistik merkezi haline getirmek için faaliyetlerde bulunan Aksoy, Samsun Lojistik köyü, fuar ve kongre merkezi, gemi inşa sanayi bölgesi ve sağlık kenti Samsun gibi önemli projelere imza atmıştır. Ayrıca termal turizm ve kış turizmini geliştirmek için de adımlar atılmıştır. 15 Eylül 2014 tarihinde Diyarbakır Valiliği’ne atanan Aksoy, yeni görevine başlar başlamaz hemen çalışmalarına başlamış ve şehri ve ilçelerini tanımak amacıyla inceleme gezileri yapmıştır. Bölgenin sanayi ve turizmini geliştirmek amacıyla faaliyetlerde bulunmuş ve bu amaçla kurulan Karacadağ Kalkınma Ajansı’nın Yönetim Kurulu Başkanlığı’nı da yürütmüştür. Aksoy, şehir merkezi ve ilçelerdeki spor komplekslerinin yenilenmesine ilişkin bir çalışma da başlatmıştır.
Aksoy, 13 Haziran 2017 tarih ve 2017/10458 sayılı kararname ile Kocaeli Valiliğine tayin olunmuştur. 30 Haziran’da Kocaeli’deki görevine başlayan Aksoy, 17 Haziran 2020 tarihine kadar bu görevini sürdürmüştür. Kocaeli’deki görev sürecinde, Açık Kapı Projesi ile vatandaşların sorunlarının hızlı bir şekilde çözüme kavuşturulmasını sağlayan Aksoy, evde sağlık hizmetinin gelişmesini sağlamış, engelli, çocuk, kadın, yaşlı ve ihtiyaç sahiplerine yönelik pek çok sosyal hizmet projesi yürütmüştür. Bunların yanı sıra, Aksoy’un valiliği süresince şehrin sanayi, tarım, kültür ve turizminin geliştirilmesi için çok sayıda çalışma gerçekleştirilmiştir. Ayrıca Aksoy döneminde, Sürekli Baca Gazı Projesi, Sıfır Atık Projesi, Kimyasal Depolama tesisleri gibi çalışmalarla Kocaeli şehri çevre duyarlılığı konusunda Türkiye’nin öncü şehirlerinden biri olmuştur. Aksoy’un görev yaptığı dönem aynı zamanda Covid-19 pandemisinin de yaşandığı dönem olmuştur. Aksoy, valiliği süresince, pandemi tedbirlerine uyulmasını sağlamış ve bu süreçte bir taraftan da şehrin sanayi ve ekonomisini güçlü tutmak için çaba göstermiştir. Halkla iç içe olması nedeniyle Kocaeli halkının da takdirini ve sevgisini kazanan Aksoy, 9 Haziran 2020 tarihli Cumhurbaşkanlığı Kararnamesi ile Aydın’a tayin edilmiş olup halen Aydın Valiliği görevini sürdürmektedir. Görev yaptığı her şehri kendi memleketi gibi gören Vali Hüseyin Aksoy, Aydın’ın turizm, sağlık, spor, kültür ve sanayi alanlarında gelişimi için çalışmalarını sürdürmektedir. Ayrıca, Aydın, Denizli ve Muğla illerinin kalkınmasına katkı sağlamak amacıyla kurulmuş olan Güney Ege Kalkınma Ajansı’nın (GEKA) Yönetim Kurulu Başkanlığı görevini de yürütmektedir.
Muğla Valiliği görevine atandığı 2001 yılından beri 21 yıldır aralıksız olarak valilik görevini sürdürerek bu alanda rekor kıran Vali Hüseyin Aksoy, görev yaptığı ilçe ve illerdeki çalışmalarından dolayı çok sayıda takdirname ve teşekkür belgesi almıştır. Aksoy, evli ve bir çocuk babasıdır.
KAYNAKÇA
“Atama Kararları”, T.C. Resmî Gazete, 10 Haziran 2020; “Atama Kararları”, T.C. Resmî Gazete, 13 Mayıs 2010; “Atama Kararları”,T.C. Resmî Gazete, 21 Haziran 2017; “Görev Yapmış Valilerimiz”, http://www.mersin.gov.tr/gorev-yapmis-valilerimiz, Son Erişim Tarihi: 14 Mart 2022; “Vali Aksoy Çermik ve Çüngüş’te İncelemelerde Bulundu”, Mersin Haber, 3 Şubat 2015; “Karacadağ Kalkınma Ajansı Yönetim Kurulu Toplandı”, Mersin Haber, 11 Mart 2015; “Mersin’in Efsane Valisi Hüseyin Aksoy, Aydın’a Atandı”, Olay Mersin, 10 Haziran 2020; “Trabzonlu Vali Aksoy’a Vefa”, Haber61, 26 Mayıs 2015; “Karadeniz’in Öncüsü Samsun / Samsun Valisi Hüseyin Aksoy”, Gönül Dergisi, https://www.gonuldergisi.com/karadenizin-oncusu-samsun-samsun-valisi-huseyin-aksoy.html, Son Erişim Tarihi: 14 Mart 2022; “İlimizde Görev Yapmış Valiler”, http:// kocaeli.gov.tr/ilimizde-gorev-yapmis-valiler, Son Erişim Tarihi: 14 Mart 2022; “Valimiz Sayın Hüseyin Aksoy İlimizden Ayrıldı”, den-ayrildi, Son Erişim Tarihi: 14 Mart 2022; “Hüseyin Aksoy”, Siyaset, https://siyasetdergisi.com.tr/huseyin-aksoy/, Son Erişim Tarihi: 14 Mart 2022; “Yönetim Kurulu”, https://geka.gov.tr/ tr/yonetim-kurulu, Son Erişim Tarihi: 14 Mart 2022; “Muğla’da Duble Yol Atağı”, NTV MSNBC, 26 Nisan 2005; “Atama Kararları”, T.C. Resmî Gazete, 30 Aralık 2005; “Atama Kararları”, T.C. Resmî Gazete, 16 Eylül 2014; “Muğla’da ‘Alternatif Turizm’”, Muğla gazetesi, 16 Eylül 2016; “Vali”, http://www.aydin.gov.tr/vali, Son Erişim Tarihi: 14 Mart 2022; “Diyarbakır’a 16,5 Milyonluk Spor Yatırımı”, Mersin Haber, 6 Nisan 2015.
Tufan TURAN