HUZUREVLERİ

Madde no:653

Yatılı Hizmet Kuruluşu

Kocaeli şehrinde bulunan huzurevleri T.C. Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı’na bağlı olup gerekli denetim ve izinler huzurevlerinin bulundukları ilçe kaymakamlıkları, Kocaeli Valiliği ve Bakanlık tarafından yürütülmektedir. Kocaeli şehrinde bulunan huzurevleri üst kurum olarak Kocaeli Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler İl Müdürlüğü’ne bağlı bulunmaktadır. Kocaeli şehrinde dört tane huzurevi bulunmaktadır. Bu huzurevleri Kocaeli’nin ilçeleri olan İzmit, Gölcük, Gebze ve Dilovası’nda bulunmaktadır ve 60 yaş üstü sosyal ve ekonomik yoksunluğu olan vatandaşlarımıza hizmet vermektedir.

Huzurevine yaşlı yatağa bağlı, alzheimerlı veya nörolojik rahatsızlığı olan insanlar da kabul edilmektedir. Huzurevleri yaşlı bakım evleri ve özel bakım üniteleri olarak ikiye ayrılmaktadır. Yaşlı huzurevine müracaat edildiği zaman önce uzmanlar tarafından huzur evinin hangi kısmına uygun olduğu araştırılmaktadır ve araştırma sonucuna göre normal huzurevi ya da özel bakım ünitesine yerleştirilmektedir. Sosyal Hizmetler uzmanları, başvuru neticesinde yaşlının evine giderek, bakılabilecek durumda olup olmadığını, aile bireyleri ile ilişkisini, tüm sosyal durumunu kapsayan inceleme yaparak rapor hazırlamaktadır ve rapor sonrasında kişinin işlemleri yapılmaktadır. Huzurevi başvuruları kısıtlama olmaksızın herhangi bir huzurevine yapılmaktadır. Huzurevlerinde tek ölçüt, boş kontenjanın olmasıdır. Hiçbir geliri olmayan yaşlılar ise ücretsiz hizmet veren huzurevlerine yerleştirilmektedir. Sosyal Hizmetler bünyesindeki Huzurevlerine girmenin ise birtakım şartları bulunmaktadır.

Huzurevleri ile Huzurevi Yaşlı Bakım ve Rehabilitasyon Merkezlerine kabul edilecek yaşlılarda aranan nitelikler şunlardır:

a)Huzurevlerine Kabul Koşulları

1. 60 yaş ve üzeri yaşlarda olmak; 2. Kendi gereksinimlerini karşılamasını engelleyici bir rahatsızlığı bulunmamak, yeme, içme, banyo, tuvalet ve bunun gibi günlük yaşam etkinliklerini bağımsız olarak yapabilecek durumda olmak; 3. Ruh sağlığı yerinde olmak; 4. Bulaşıcı hastalığı olmamak; 5. Uyuşturucu madde ya da alkol bağımlısı olmamak, 6. Sosyal ve/veya ekonomik yoksunluk içinde bulunduğu sosyal inceleme raporu ile saptanmış olmak.

b)Huzurevi Yaşlı Bakım ve Rehabilitasyon Merkezlerine kabul koşulları

1. 60 yaş ve üzeri yaşlarda olmak; 2. Bedensel ve zihinsel gerilemeleri nedeniyle süreli ya da sürekli olarak özel ilgi desteğe, korunmaya ve rehabilitasyona gereksinimi olmak; 3. Ruh sağlığı yerinde olmak; 4. Bulaşıcı hastalığı olmamak; 5. Uyuşturucu madde ya da alkol bağımlısı olmamak; 6. Sosyal ve/veya ekonomik yoksunluk içinde bulunduğu sosyal inceleme raporu ile saptanmış olmak.

Huzurevleri ile Huzurevi Yaşlı Bakım ve Rehabilitasyon Merkezlerine kabul edilecek kişilerden (yaşlılardan) istenen belgeler ise şunlardır:

1. Dilekçe; 2. T.C Kimlik No Beyanı; 3. Gelir Durumunu Gösterir Belge Örnekleri; 4. Sağlık Raporu (Sağlık Raporunun karar bölümünde “Huzurevine girmesinde sakınca yoktur” ya da “Huzurevi Yaşlı Bakım ve Rehabilitasyon Merkezinde bakım görmesinde sakınca yoktur” ibaresi yer alan rapor).

Kuruluşa kabul edilecek yaşlılarda, ırk, renk, cinsiyet, dil, uyruk, din, siyasi düşünce, felsefi inanç ve eğitim yönünden hiçbir ayrım yapılmamaktadır ve geçmişteki mahkûmiyetleri göz önüne alınmamaktadır.

Pandemi dönemi öncesi huzurevlerine ziyaretçi kabulü yapılmaktaydı. Fakat bu ziyaretler huzurevi sakinlerinin kabul etmesi şartıyla gerçekleştirilmekteydi. Pandemi sürecinde ise huzurevi sakinlerinin sağlığını korumak adına ziyaretçi kabul edilmemektedir. Huzurevi sakinleri istedikleri takdirde evlerine gidip kalabilmektedirler. Pandemi döneminde huzurevleri çalışma sistemi “kapalı vardiya sistemine” geçmiştir. Kurum çalışanları 3 ekibe bölünmüştür. Kurum çalışanları kurumda yatılı kalarak çalışmalarına devam etmektedirler. 10 gün huzurevinde izole çalışan kurum çalışanları 10 gün de evlerinde izole kalmaktadırlar. İş başı yaparken kurum çalışanlarından PCR testi yaptırmaları istenmektedir.

Huzurevlerinin sosyal medya hesapları bulunmamaktadır. Huzurevi sakinleri devlet koruması altında oldukları için kurum içinden herhangi bir paylaşım yapılmamaktadır. Huzurevleri ile ilgili paylaşımlar sadece T.C. Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı ve Kocaeli Valiliği Aile ve Sosyal Hizmetler İl Müdürlüğü sosyal medya hesaplarından yapılmaktadır.

Kocaeli Huzurevi

1994 yılında, 60 yaş ve üzeri muhtaç yaşlıları korumak, bakmak, sosyal, psikolojik ve fiziksel gereksinimlerini karşılamak, sürekli bakıma gereksinim duyanlara bakım hizmeti vermek amacıyla faaliyete geçmiştir. Yaşlı bireylerimize huzurevinde konaklama ve yemek hizmeti, psikolojik rehberlik ve destek, çamaşırhane hizmeti, sosyal servis, spor odası, hobi odası, kütüphane, dinlenme salonları, kapalı teras, kuaför salonu, etkinlik salonu, geziler, sosyal ve kültürel faaliyetler gibi imkânlar sunulmaktadır. Kocaeli huzurevi hizmet özelliği ÖBH, ücret grubu D, normal bakım: 64 kişi, özel bakım: 27 kişi, kapasite: 91 kişi, kalan yaşlı sayısı: 83 kişidir. Huzurevine kadın ve erkek yaşlılar kabul edilmekte ve yatılı yaşlı hasta alımı da yapılmaktadır. Adresi Turgut Mahallesi, Huzurevi Sokak, No: 2, İzmit/Kocaeli’dir.

Temeli 1990’lı yıllarda atılan, 1994 yılında hizmete açılan Turgut Mahallesi’ndeki Kocaeli Huzurevi binası, 2016 yılında bölgede yaşanan toprak kayması sonrası boşaltılmıştır. Bina 2017 yılı ortalarında yıkılmıştır. Yeni huzurevi binasının teslim tarihi 2022 yılı mart veya nisan ayı olarak planlanmaktadır. Kocaeli Valiliği, huzurevi binasını yıktıktan sonra burada kalan 80 kadar huzurevi sakinini, İzmit Yenişehir Mahallesi’nde bulunan 2016 yılında kapatılan eski bir kız öğrenci yurdu binasına yerleştirmiştir. Geçici huzurevi binası 5 katlı, 89 kişi kapasitelidir. Sosyal ve kültürel odası bulunan huzurevinin bu odası spor faaliyetleri yapma, film izleme, misafir ağırlama ve toplantı yapmak için kullanılmaktadır. Huzurevinde ayrıca mescit de bulunmaktadır.

Pandemi dönemi öncesi sosyal etkinliklere katılan huzurevi sakinleri risk grubunda yer aldığı için pandemi döneminde sosyal etkinliklere ara verilmiştir. Normalleşme süresince sokağa çıkma kısıtlamalarının kaldırılmasıyla gerekli izinler alınarak huzurevi sakinleri açık alanda yürüyüşlere götürülmüştür. Bu yürüyüşler sosyal mesafe kurallarına uygun olarak yapılmıştır ve sakin yerler tercih edilmiştir. Bu geziler Ormanya ve SEKA Park’ta yapılmıştır. En son yapılan gezi ise Kocaeli Büyükşehir Belediyesi’nin Kocaeli’de bulunan bütün huzurevleri sakinleri için farklı günlerde yapmış olduğu Körfez vapur turu olmuştur.

Kocaeli Huzurevi müdiresi Belma Anık Aksu’dur. Kurumun 10 kadrolu memuru bulunmaktadır. Kurumun 44 işçisi (temizlik, güvenlik, teknik hizmet ve veri işletim) ve 1 hemşiresi bulunmaktadır. Kurumun yemekleri dışarıdan yemek şirketi tarafından getirilmektedir ve yemek şirketi bu alanda kendi elemanlarını kullanmaktadır.

Huzurevine ulaşım: Kocaeli merkezinde Kocaeli Huzurevi konumuna en yakın duraklar ile Otobüs hatları; 133. Sopalı-Umuttepe, 600. Kullar-İzmit, 630. Yuvacık Merkez-Aydınkent-İzmit-Umuttepe (eski Yol), 635. Bahçecik-Yeşilkent-İzmit-Umuttepe (eski Yol), 650. Havuzlubahçe-Yeniköy-İzmit-Umuttepe (Eski Yol) şeklindedir.

Gebze Huzurevi

2016 yılında bakanlık onayı alınan huzurevi 2018 tarihinde yaşlı kabulüne başlamıştır. Hizmet özelliği: H, ücret grubu: D, Normal bakım: 51 kişi, özel bakım: 8 kişi, kapasite: 59 kişi, kalan yaşlı sayısı: 47 kişidir. Adresi Barış Mahallesi, 1849. Sokak, No: 17, Gebze/ Kocaeli’dir.

Gebze Huzurevi 7 katlıdır. Otoparkı ve bahçesi bulunan huzurevinin her katında huzurevi sakinlerinin kullandığı sosyal faaliyet odası bulunmaktadır. Huzurevinin en üst teras katında 2 sosyal ve kültürel faaliyet odası daha bulunmaktadır. Bu odalarda televizyon izlenmekte ve toplantılar düzenlenmektedir. Huzurevini günü birlik ziyaret eden kişiler yine bu odalarda kabul edilmektedirler (Pandemi öncesi kuruma haftada bir gün ziyaretçi kabul edilmekteydi). Huzurevine yatılı ziyaretçi kabul edilmemektedir. Fakat farklı bir huzurevinden yaşlı misafir, huzurevinin yapısı uygunsa kabul edilmektedir.

Pandemi dönemi öncesi her yıl Tarım İl Müdürlüğü’nün desteği ile huzurevi sakinlerine “Orman Haftası” kapsamında fidan dikme etkinliği yaptırılmaktadır. Tarım İl Müdürlüğü’nün uygun gördüğü fidan dikim alanı huzurevine bildirilmekte ve isteyen huzurevi sakinleri fidan dikimi etkinliğine katılmaktadırlar. Gebze Teknik Üniversitesi GTÜ ile Gebze Huzurevi arasında huzurevi sakinlerinin bedensel ve ruhsal sağlığı için başlatılan Ahde Vefa “Esnek Omurga Sağlıklı Beden Projesi” yapılmaktadır. GTÜ Sağlık Kültür ve Spor Dairesi Başkanlığı (SKS) tarafından planlanan Ahde Vefa “Esnek Omurga Sağlıklı Beden Projesi” kapsamında huzurevi sakinleri yoga yapmaktadırlar. GTÜ kampüsünün muhteşem doğasında huzurevi sakinlerini ağırlayan projede, bedensel hareketleri doğru şekilde uygulamak, yaşamsal önem taşıyan solunum organlarımızı doğru nefes teknikleriyle kullanmak ve güçlendirmek, günlük yaşanılan stres ve gerginlikleri gevşeme teknikleriyle dönüştürmek amacı ile uzman eğitmenler tarafından bir program uygulanmaktadır. Huzurevinde ayrıca “sıfır atık projesi” uygulanmaktadır.

Pandemi döneminde sokağa çıkma kısıtlamasının olduğu zaman, huzurevinin kendi alanı içerisinde huzurevi sakinleri yürüyüş yapmıştır. Sokağa çıkma kısıtlamasının bitmesiyle gerekli izinler alınarak sakin alanlarda, sosyal mesafe kurallarına uyularak piknikler yapılmıştır. Kocaeli Büyükşehir Belediyesi’nin düzenlemiş olduğu Körfez vapur turuna isteyen huzurevi sakinleri katılmıştır.

Huzurevi müdiresi Yıldız Özer’dir. Kurumun 1 kuruluş müdiresi, 1 psikoloğu, 1 fizyoterapisti, 6 sağlık personeli, 1 diyetisyeni, 3 hizmetli personeli, 11 bakım personeli, 4 güvenlik görevlisi, 6 temizlik personeli, 1 kalorifer bakımcısı ve 1 teknisyen yardımcısı bulunmaktadır. Kurumun ayrıca bir yemekhanesi bulunmakta ve yemekhanede 9 hizmet elamanı (1 şoför ve 8 kişi) çalışmaktadır.

Gebze Huzurevi’ne otobüs, minibüs/dolmuş veya tren ile ulaşabilirsiniz. Yakında duran hatlar; Otobüs: 409, Tren: MARMARAY.

Tavşancıl Huzurevi

2008 yılında açılmıştır. Huzurevi binası daha önce farklı bir amaç için yapılmıştır fakat daha sonra huzurevine dönüştürülmüştür. Yaşlı bireylerimize huzurevinde konaklama ve yemek hizmeti, psikolojik rehberlik ve destek, deniz manzarası, çevre düzenlemesi, geziler, sosyal ve kültürel faaliyetler düzenlenmektedir. İzmit Körfezi kıyısında şehir gürültüsünden uzak huzur içinde dinlenilebilecek bir yaşam alanına sahip olan huzurevi, Osmangazi Köprüsü manzarası eşliğinde ziyaretçilerine hizmet vermektedir. Hizmet özelliği: H, ücret grubu: D, normal bakım: 30 kişi, kapasite: 30 kişi, kalan yaşlı sayısı: 28 kişidir. Adresi Tavşancıl Mahallesi, Muharrem Tetik Caddesi, No: 34, Dilovası/Kocaeli’dir.

Huzurevi 3 katlıdır. Bahçesinde bulunan huzurevinin görüşme odası, 1 adet çok amaçlı odası, mescit ve kütüphanesi bulunmaktadır. Huzurevine yatılı misafir kabul edilmemektedir. Huzurevine 60 yaş üstü, kendine bakabilen, sosyal yoksunluğu olan erkek yaşlılar kabul edilmektedir. Türkiye’nin her yerinden yaşlıları kabul eden huzurevine farklı huzurevlerinden nakil olan yaşlılar da kabul edilmektedir.

Körfez Kent Konseyi ve Kocaeli Üniversitesi Hereke MYO’nun her yıl düzenlediği ve geleneksel hale gelen “Geçmişten Geleceğe Uzanan Eller” programı yapılmaktadır. Bu program kapsamında gençler ve huzurevi sakinleri bir araya gelmektedirler. Fakat pandemi döneminde bu program yapılamamıştır. Pandemi döneminde huzurevi sakinleri gerekli izinler alınarak ve kurum gözetiminde, sosyal mesafe kurallarına uyarak sahil gezisi yapmışlardır.

Huzurevi müdiresi Dilek Gündüz Öztürk’tür. Huzurevinin 1 müdiresi, 2 memuru, sosyal çalışmacısı, 1 hemşiresi, 3 güvenlik görevlisi, 1 tekniksen yardımcısı, 1 kalorifer elamanı, 4 kadrolu işçisi ve 9 bakım personeli bulunmaktadır. Kurumun yemekleri dışardan gelmektedir. Yemek şirketinin kendine ait şirket personeli ve mutfak personeli bulunmaktadır.

Tavşancıl Huzurevine ulaşım otobüs veya minibüs/ dolmuş ile mümkündür. Yakında duran hatlar; otobüs: 192, 304, 500.

SHÇEK Gölcük Belediyesi Huzurevi

20.03.2001 tarihinde açılmıştır. Açıldığı günden bu yana Gözlementepe Mevkii Altı Şehitler Mahallesi’nde faaliyet göstermektedir. Gölcük Belediyesi Huzurevi, Gölcük Belediyesi tarafından yaptırılmıştır. Hizmet özelliği: H (hizmet), ücret grubu: D, normal bakım: 40 kişi, özel bakım: 2 kişi, kapasite: 42, kalan yaşlı sayısı: 42 kişidir. Adresi Gözlementepe Mevkii Altı Şehitler Mahallesi, 478/1. Sokak, No: 2, Gölcük/Kocaeli’dir.

Huzurevi 3000 metre kare alan üzerine 5 katlı olarak inşa edilmiştir. Bahçe, otopark, bahçe ve misafir odası bulunmaktadır. En alt katta çamaşırhane, ambar ve oturma odaları vardır. Zemin katta yemekhane ve oturma odaları bulunmaktadır. Giriş katta revir, idari personel odaları, misafir odası vardır. 1. katta erkek yaşlı odaları, televizyon odası ve etkinlik odası bulunmaktadır. 2. katta kadın yaşlı odaları, televizyon odası ve etkinlik odası bulunmaktadır. Kurumun bahçede bir çay ocağı, kurum içinde küçük bir spor salonu ve mescit bulunmaktadır. Huzurevi 10 tek kişilik, 16 çift kişilik olmak üzere 26 odada 42 yaşlı kapasitesi ile 24 saat 3 vardiya şeklinde hizmet vermektedir.

Kurum 60 yaş ve üzerindeki yaşlı kişileri huzurlu bir ortamda korumak, bakmak ve bu kişilerin sosyal ve psikolojik gereksinimlerini karşılamak amacıyla kurulan yatılı bir hizmet kuruluşu olarak görev yapmaktadır.

Kurumda pandemi öncesi yapılan sosyal projeler şunlardır; zaman zaman kurum personeli ve kurumda kalan sakinlerin birlik ve beraberliğini arttırmak için kurum içi Dart, Bocce ve Tavla turnuvaları düzenlenmektedir. Kurum ayrıca belediyenin yapmış olduğu etkinliklere de katılmaktadır ve bazı etkinlikler ortaklaşa yapılmaktadır. Kurum sakinlerinin katıldığı en son sosyal aktivite Kocaeli Büyük Şehir Belediyesi’nin düzenlemiş olduğu Körfez vapur turu olmuştur. Pandemi öncesi huzurevi sakinleri dışarı çıkmakta ve kendi alışverişlerini yapmaktadırlar. Fakat pandemi döneminde kurumun sakinleri dışarı çıkmamaktadır, alışveriş ihtiyaçları kurum personeli tarafından yapılmaktadır. Kuruma pandemi döneminde ziyaretçi kabul edilmemektedir.

Kurum müdiresi Sema Taşdemir Yıldız’dır. Kurumda 1 kuruluş müdiresi, 1 V.H.K.İ, 1 tabip, 4 hemşire, 10 bakım personeli, 9 temizlik personeli, 4 güvenlik personeli, 1 veri işletim ve otomasyon, 1 teknisyen yardımcısı, 7 memur, 2 geçici personel ve 2 ek ders karşılığı çalışan personel hizmet vermektedir. Gölcük Belediyesi Huzurevi’ne ulaşım otobüs veya minibüs/dolmuş ile mümkündür. Yakında duran hatlar; otobüs: 715, 716’dır.

KAYNAKÇA

https://www.aile.gov.tr/eyhgm/kuruluslar/yasli/; https://www.aile.gov.tr/eyhgm/mevzuat/ulusal-mevzuat/anayasa/; https://www.gtu.edu.tr/icerik/8/8283/display.aspx; https://www.istekocaeli.com/haber/2946395/gecmisten-gelecege-uzanan-eller; https://www.milliyet.com.tr/ekonomi/yaslilar-huzura-ne-kadar-oduyor-1221361; Huzurevi Müdiresi Yıldız Özer ile görüşme; Kocaeli Huzurevi Döner Sermaye Saymanı Murat Silahtaroğlu ile görüşme; Kurum Psikoloğu Sıla Özdemir ile görüşme; Sosyal Çalışmacı Erhan Karabacak ile görüşme.

Muhammed Bilal ÇELİK