HEDEF

Madde no:621

Yerel Gazete

Kocaeli gazeteleri arasında yer alan Hedef gazetesinin ilk yayını 18 Ağustos 1955 tarihlidir. Bu gazetenin yayın sahibi olan kişi Ahmet Fevzi Basım’dır. Daha sonra İhsan Basım gazeteyi basmıştır. İzmit’te ilk özel Türk matbaasını kuran Ahmet Fevzi Basım’ın oğludur. Yani Hedef gazetesinin sahibi olan Basımlar, Kocaeli’nin ilk özel matbaasını kurmuşlardır. Ahmet Fevzi Basım Matbaası’nda uzun yıllar boyunca sallamalı Frankhental marka baskı makinası kullanılmıştır ve bu makinede Kocaeli’nin ilk Türk gazetesi olan ve 1918 tarihinde yayın hayatına başlayan Kocaeli gazetesi de basılmıştır.

Demokrat Parti (1950-1960) döneminde yayınlanan Hedef gazetesi “Demokrasi”nindir sloganıyla 1955 yılında yayın hayatına başlamıştır. 1955 yılında yayınlanmaya başlanan gazete, pazar günleri hariç haftanın altı günü yayımlanmıştır. Yukarıda ifade edildiği üzere, gazetenin ilk yayın sahibi olan kişi Ahmet Fevzi Basım’dır. Ancak yayınlandıktan çok kısa bir süre sonra Hedef gazetesinin sahibi değişmiştir. Gazeteyi İhsan Basım’dan satın alarak yayın hayatını sürdüren kişi, Bozkurt Yılmaz Dalay olmuştur.

Haftanın altı günü çıkan Hedef gazetesi 40x56 ölçüsünde olmuştur. Gazete toplamda dört sayfa ve beş sütundan oluşmuştur. Gazetenin ilk üç sayfasında genel haberler yer alıyorken, son sayfasında reklam ve kayıplara yer verilmiştir. Hedef gazetesinin düzenleme işleri İzmit merkezde yer alan Ankara Caddesi’nde faaliyet yürüten İhsan Basımevinde yapılmıştır. Ancak gazetenin basımı farklı bir yerde yapılmaktaydı. Dönem itibarıyla Hedef gazetesinin basımının yapıldığı yer İzmit Hükümet Bahçesi’nde yer alan Ahmet Fevzi Matbaası’ydı.

Hedef gazetesine hem aylık hem de yıllık abone olmak mümkündü. Gazetenin aylığı 4,5 lira, altı aylığı 9 lira ve seneliği de 18 liraydı. Bunun dışında gazeteye abone olmadan gazeteyi her gün alanlar da vardı. Yukarıda ifade olunduğu üzere gazetenin son sayfası reklamlara ayrılmıştı. Gazeteden reklamlarla ilgili olarak alınan bilgilere göre, resmi ilanların sütun olarak santimi 300 kuruş, hariçten gelen ilanların sütunu 350 kuruştu. Ayrıca özel ilanlar için yetkililer tarafından ilan vermek isteyen kişilerle pazarlık yapmak da imkânlar dâhilindeydi.

Hedef gazetesi dört sayfa ve beş sütun olan bölümlerinde yoğun haberler içermekteydi. Hedef gazetesinde sadece Kocaeli’ni ilgilendiren haberler yer almazdı. Kocaeli ve genelini ilgilendiren yerel haberler dışında; burada ülkede gündemde olan önemli haberler de yer almıştır. Özellikle İzmit ve ülkeyle ilgili önemli haberler gazetenin ilk sayfasında bulunurdu. Buradaki haberlerin devamı genellikle üçüncü sayfada yazılırdı. Gazetenin ikinci sayfasında ise dünya haberleri, edebiyat alanında yazılmış yazılar ve köşe yazarlarının yazıları olurdu. Köşe yazarlarının yazıları çok uzun olmaz, genellikle sütunun yarısını oluştururdu.

Gazetenin üçüncü sayfasında spor haberleri bulunurdu. Burada İzmit’teki futbol takımlarıyla diğer spor alanlarıyla ilgili haberler vardı. Hedef gazetesinin dördüncü sayfasında reklamlar dışında ilanlara da yer verilirdi. Bunların haricinde önemli telefon numaraları, vapur saatleri, spor haberleri, köşe yazıları da dördüncü sayfada bulunmaktaydı. Genel olarak Demokrat Parti yanlısı yazılar ele alan Hedef gazetesinin köşe yazılarında da muhalefeti eleştiren yazılar da görmek mümkündü.

Hedef gazetesinin 1961 tarihli sayısında İhsan Basım’ın yeniden yönetimde yer aldığı ve gazetede aktif bir şekilde çalıştığı görülmektedir. Bu arada 1957’de derginin yazı işleri ve mesul müdürlüğünde görev değişikliği olmuş ve bu göreve İzmit’in tanınmış simalarından birisi olan Av. Müeyyet Akarsu gelmiştir. Müeyyet Akarsu, Hedef gazetesinde daha çok Demokrat Partisi yanlısı yazılar kaleme almıştır. Bu dönemde avukatlığının yanı sıra aktif bir gazeteci olarak ön plana çıkan Müeyyet Akarsu, gazetenin en bilinen köşe yazarı olmuştur. Hedef gazetesi bir süre sonra kendi matbaasını kurmuş ve burada baskı yapmaya başlamıştı. Bu arada gazetenin yazarları arasında Müeyyet Akarsu dışında Ali Vedat Bahar, Bozkurt Yılmaz ve Cevdet Yakup Baykal da yer almıştı.

KAYNAKÇA

Hedef gazetesi, 25 Nisan 1959, Sayı: 1126; Bahar Çimen, Kocaeli Basın Tarihi (1847-2017), Bülent Ecevit Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü, Zonguldak 2017, s. 31; Bayram Çağlar, Kocaeli’deki Yerel Gazetelerin Tarihsel ve Teknolojik Gelişimi, Kocaeli Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü, Kocaeli 2007, s. 14; Bilal Tunç, Demokrat Parti Dönemi Kocaeli (1950-1960), Sakarya Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü, Sakarya 2016, s. 543; Hülya Koç, Hür Söz Gazetesi Çerçevesinde İzmit Şehrinin Siyasi, Ekonomik ve Sosyal Yapısı, Selçuk Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü, Konya 2010, s. 7; Müzeyyen Ünal, “İkinci Dünya Savaşı Sırasında İzmit’te Ticaret Hayatı”, Uluslararası Karamürsel Alp ve Kocaeli Tarihi Sempozyumu II, (Cilt II), Kocaeli 2016, s. 1056; Sedat Şimşek, Başlangıcından Bugüne Kocaeli Basın Tarihi (1848-2001), İstanbul Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü, İstanbul 2001, s. 98. http://www.gebzegazetesi. com/turk-basin-tarihinin-46-yillik-canli-sahidiakale,4639.html (E.T. 15.06.2021).

Bilal TUNÇ