HAYRETTİN ULUSOY

Madde no:617

Sanayi Erbabı, Tüccar

1930 yılında Gölcük’e bağlı Nüzhetiye köyünde dünyaya gelen Hayrettin Bey, 1877-1878 yıllarında yaşanan Osmanlı Rus Savaşı sırasında Batum’dan Nüzhetiye köyüne göç eden İzmit’in ünlü tütün tüccarlarından Halit Ulusoy Bey’in oğludur. İlk, orta ve lise öğrenimini İzmit’te tamamlamıştır. İstanbul Sultanahmet Yüksek Ekonomi ve Ticaret Okulu’ndaki eğitimini sağlık sorunları nedeniyle yarıda bırakmak durumunda kalmıştır. 1953-1955 yıllarında Adana’da askerlik vazifesini yaptıktan sonra babası Halit Ulusoy ile birlikte tütün işine girerek iş hayatına atılmıştır. Ancak ucuz Amerikan tütününün Türk piyasasına hâkim olması ve yerli tütünün satılamaz hale gelmesi üzerine Hayrettin Ulusoy Bey de farklı sektörlere yönelmiştir. Kısa bir süre kereste ticareti yapmış, bölgede kurulan Goodyear Lastik Fabrikasına hammadde deposu olarak kullanılmak üzere büyük bir bina inşa etmiştir. Keresteciliği bırakması, depo inşaatının da tamamlanması üzerine 1963-1969 yıllarında ata mesleği olan tütün ticaretine tekrar yönelmiştir. 1966’da gittiği Almanya’da kurulan kâğıt makinaları fuarından ilham alarak kâğıt peçete ve baskılı ambalaj kâğıdı üretimine başlaması önemli bir adımdır. Böylece hem İzmit’in ilk sanayicilerinden hem de Türkiye’nin ilk temizlik kâğıdı üreticilerinden biri olmuştur. 1967 yılında Almanya’dan Türkiye’ye kâğıt peçete makinası ithal ederek bu işin öncülüğünü üstlenmiştir. Aynı zamanda bir başka işletme olan İspak İzmit Sıvı Paketleme Sanayinin kurucuları arasında yer aldı. Dört ortağıyla birlikte Gaziantep’te de Adsan Defter Fabrikası’nı kurdu. Ancak bu işletmeler 1983’te faaliyetlerine son verdi.

1967 yılında Hayrettin Bey tarafından kurulan, Hayrettin Ulusoy ve Ortakları Kolektif Şirketi adını taşıyan işletme 1995 yılında bünyelerine ICM Makina’yı da katarak dünya pazarlarına açılmış bir şirket konumuna ulaştı. Temizlik kâğıdı makinaları üretiminde dünyada ilk beş ülke içerisinde yer alırken otuzun üzerinde ülkeye ihracat yapmasıyla da dikkat çekmektedir. Bu şirket 2011 yılında Ulusoy Kâğıt Sanayi AŞ adını almıştır. Günümüzde Hayrettin Ulusoy Bey’in çocukları Haluk Ulusoy ve Çınar Ulusoy Beyler tarafından faaliyetlerini sürdürmektedir.

İzmit Ticaret Odası üyesi de olan Hayrettin Ulusoy Bey yönetim kurulu üyeliğini 16 yıl üstlenmiş ve meclis divanı seçimleri sonucunda meclis başkanlığı vazifesini merhum Sakıp Sabancı’dan devralmıştır. Vakıf ve dernek çalışmalarında da aktif rol almış, İzmit Devlet Hastanesi Koruma Derneğindeki faaliyetleri neticesinde hastaneye bir de yoğun bakım ünitesi kazandırılmasına öncülük etmiştir. Otuz yıl kadar İzmit Rotary Kulübü üyeliğini sürdürdü. Türk Eğitim Vakfı Kocaeli şubesi kurucu başkanlığını yaptı. Ulusoy ailesi olarak üç kuşaktır hem bölge hem ülke ekonomisine önemli katkılar sunan ticaret ve sanayi üretimi yapan bu aile, hizmetlerine devam etmektedir.

KAYNAKÇA

Hüseyin Erol-F.Yavuz Ulugün, İzmit Esnaf ve Ticaret Tarihi, İzmit Rotary Kulübü Kültür Yayınları, 2013.Enise Gökçe, Kocaeli/Gölcük Nüzhetiye (Döşeme) Köyü Monografisi, Yüksek Lisans Tezi, Kocaeli Üniversitesi, 2018; Cumhuriyet, 3 Mart 1986, s. 11; www.tev.org.tr, Erişim tarihi: 23 Eylül 2021; berler/3/baskan-karaosmanoglu-ulusoy-kagit-ve-icmmaki/26636 Erişim tarihi: 24 Eylül 2021; www.derinceekspres.org/m/?id=1495, Erişim tarihi: 24 Eylül 2021; www.kocaeligazetesi.com.tr Erişim tarihi: 15 Kasım 2021.

Hatice AKAN