HASAN KÂMİL YILMAZ

Madde no:608

Akademisyen

Hasan Kâmil Yılmaz 1952 yılında İzmit’te doğmuştur. 1963 yılında Akmeşe Bölge Okulu’nda ilköğretim eğitimini tamamlamasının ardından Adapazarı İmam Hatip Lisesi’nde lise eğitimine başlamıştır. Liseden mezun olduğu 1970 yılında, Kocaeli’de bulunan Sarımeşe köyünde 3 ay imam-hatiplik yapmıştır. İmam-hatiplik görevinin ardından İstanbul’a giden Hasan Kâmil Yılmaz, 1974’te İstanbul Yüksek İslam Enstitüsü’nden mezun olmuş ve ardından 1974-1977 yılları arasında Bakırköy Şenlikköy Ortaokulu’nda Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi öğretmeni, Gaziosmanpaşa İmam Hatip Lisesi’nde meslek dersleri öğretmeni ve müdür yardımcısı olarak görev yapmıştır.

1 Şubat 1976 tarihinde İstanbul Yüksek İslam Enstitüsü, Tasavvuf ve Tarihi Kürsüsü tarafından açılan asistanlık kadrosunu kazanarak 1977 yılında akademik kariyerine başlamıştır. Askerliğini tamamlamasının ardından 1983’te Marmara Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü’nde “Doktor” ve yine aynı yıl Marmara Üniversitesi İlahiyat Fakültesinde “Yardımcı Doçent” unvanı almıştır. 1986-1987 yılında saha araştırması yapmak üzere Mısır’a gitmiştir. 1989 yılında “Doçent”, 1996 yılında ise “Profesör” olmuştur. Hasan Kamil Yılmaz, 19 yüksek lisans ve 1 doktora tezi tamamlatmıştır.

34 yıl görev yaptığı Marmara Üniversitesi İlahiyat Fakültesi öğretim üyeliğinden 30 Aralık 2010 tarihinde emekli olmuş ve emekli olmasının ardından T.C. Diyanet İşleri Başkan Yardımcılığına atanarak 6 yıl başkan yardımcılığı görevini sürdürmüştür. 12 Ocak 2017 tarihinde devir teslim töreni ile görevlendirildiği İstanbul Müftüsü olarak 3 yıl hizmet etmiş ve 5 Temmuz 2019 tarihinde emekli olmuştur. Emekliliğinin ardından Sabahattin Zaim Üniversitesi, İslami İlimler Fakültesi’ne ilk olarak öğretim üyesi, daha sonra ise dekan olarak atanmıştır. Bu görevini günümüzde de sürdürmektedir.

Hasan Kâmil Yılmaz’ın pek çok kitabı, tercümesi, makalesi, ansiklopedi maddesi ve ulusal ve uluslararası tebliği bulunmaktadır. Eserleri genel olarak Erkam Yayınları, Kopernik Kitap, Marmara Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Vakfı aracılığıyla yayınlanmıştır. Çalışmaları daha çok araştırma, inceleme ve biyografi alanlarındadır. Bu eserlerden bir kısmı, İngilizce, Rusça, İtalyanca, Arnavutça ve Macarcaya da tercüme edilmiştir. Aziz Mahmud Hüdayi, Aziz Mahmud Hüdayi ve Celvetiyye Tarikatı, Tasavvufî Hadis Şerhleri, Peygamberimiz ve Günlük Hayatı, Nefs Terbiyesinde Açlık ve Az Yemek, Anahatlarıyla Tasavvuf ve Tarikatlar, Gönül Erleri 1-2, Altın Silsile, Tasavvuf Meseleleri, Rûhânî Hayat, Tasavvufî Bakış, Gönül Penceresinden, Dinle Neyden-Mesnevî Sohbetleri, Çağları Aşan Mevlânâ Çağrısı, Marifetullah, 300 Soruda Tasavvufi Hayat gibi otuzu aşkın telif eseri vardır. Ayrıca tasavvuf ve tarikatlar başta olmak üzere uzmanlık alanlarını ihtiva eden konularda başta Diyanet İslam Ansiklopedisi olmak üzere çeşitli ansiklopedilerde ve yine Altınoluk olmak üzere çeşitli dergilerde, ulusal ve uluslararası kitaplarda madde/bölümleri vardır. Bunların yanı sıra Hasan Kamil Yılmaz’ın çok sayıda konferans, röportaj, tebliğ, makalesi vardır. Hasan Kâmil Yılmaz evli olup 5 çocuk babasıdır.

Hasan Kamil Yılmaz’ın kendisine ait bir web sayfası (http://hasankamilyilmaz.com/) ve sosyal medya hesapları (https://twitter.com/hkamilyilmaz ve https:// www.instagram.com/yilmazhasankamil/) mevcuttur.

KAYNAKÇA

http://hasankamilyilmaz.com (28 Mayıs 2021); https://www.yeniakit.com.tr/biyografi/hasan-kamil-yilmaz (28 Mayıs 2021); https://islamansiklopedisi.org.tr/muellif/hasan-kamil-yilmaz (28 Mayıs 2021); https://kidega.com/arama/hasan%20kamil%20y%c4%b1lmaz/?srt=YE (28 Mayıs 2021)

Muhammed Bilal ÇELİK