Derince 60 Evler'de Park
Derince ilçesi 60 Evler sahilinde bulunan Harikalar Sahili, dönemin Derince Belediye Başkanı Ali Haydar Bulut’un girişimi sonucu ilçeye kazandırılmıştır. Harikalar Sahili projesi Ankara Sincan’da bulunan “Harikalar Diyarı” diğer adıyla “Sincan Harikalar Diyarı” örnek alınarak yapılmıştır. Ankara’da bulunan Harikalar Diyarı teması “Alice Harikalar Diyarında” hikâyesinden esinlenilmesiyle ortaya çıkmıştır. Belediye başkanı projeyi hazırlama ve hayata geçirme sürecinde Derince Belediyesi eski çalışanı Mehmet Yaşar Öztürk ve Heykeltıraş Rakıp Çeçen’den destek almıştır. Harikalar Sahili’nin mimarı ise Ankara’da bulunan Harikalar Diyarı’nın da mimarı olan Ragıp Bey’dir. Derince 60 Evler sahilini güzelleştirmek, halkın ilgisini çekmek ve ilçeye farklı bir görünüm kazandırmak amacıyla Harikalar Sahili projesi hayata geçirilmiştir. 2005 yılında Türkiye’de sadece iki belediyenin devletten kredi desteği alarak uygulamaya koydukları projeden biri olan Derince Harikalar Sahili’nin yapımına aynı yıl başlanmıştır. 2006 yılında bitirilen proje Kocaeli halkının ve Türkiye’den gelecek bütün ziyaretçilerin hizmetine açılmıştır. Harikalar Sahili’nin resmî açılış töreni ise dönemin başbakanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından 2007 yılında yapılmıştır. Aynı tarihte projeye Recep Tayyip Erdoğan tarafından “Proje Takdir Çevre Ödülü” verilmiştir.
Harikalar Sahili bir yıl gibi kısa bir sürede bitirilmiştir fakat projeye ve projenin bulunduğu alana eklemeler yapılmaya devam edilmiştir. Halkın istekleri ve ihtiyaçları doğrultusunda daha sonraki yıllarda sahil alanına alanlar, ek binalar ve çeşmeler yaptırılmıştır. Bu hizmetlerden ilki Harikalar Sahili alanına çocuklar için yapılan lunapark olmuştur. “Çenesuyu AŞ Çocuk Eğlence Parkı” 2011 yılında hizmete açılmıştır. Haftanın yedi günü açık olan lunapark ziyaretçilerin yoğun ilgisini çekmektedir. 2014 yılında ise Kocaeli Büyükşehir Belediyesi tarafından sahil alanı yeşillendirme, ağaç dikimi, oyun alanları, yürüyüş parkurları, piknik alanları ve kamelyalar yapılarak halkın hizmetine sunulmuştur. Harikalar Sahili alanına halkın talepleri doğrultusunda 2016 yılında kadın ve erkek mescidi de inşa edilmiştir. İki yüz elli metre karelik bir alan üzerine inşa edilen mescit, elli kişinin aynı anda namaz kılmasına olanak sağlamaktadır. 2016 yılında ayrıca sahil alanına kaynak suyu kullanılarak bir çeşme yaptırılmış ve üç ayrı noktadan halkın hizmetine sunulmuştur. Harikalar Sahili’ne yapılan en son ekleme ise 2017 yılında yapımına başlanan görünümü ile yelkeni andıran Piri Reis Kültür Merkezi ve Yelken Kafe Restoran olmuştur. Piri Reis Kültür Merkezi ve Yelken Kafe Restoran 14 Şubat 2018 tarihinde açılmıştır. Yelken şeklindeki görünümüyle Körfez manzarası ve Harikalar Sahili ile bütünlük oluşturan Piri Reis Kültür Merkezi ve Yelken Kafe Restoran projesi vatandaşlara her katında ayrı bir güzellik sunmakta, halkın ve ziyaretçilerin ilgisini çekmektedir.
Derince 60 Evler sahili, doksan beş bin metre karelik bir dolgu alanı üzerinde bulunmaktadır. Harikalar Sahili’nin kapladığı alan otuz bin metre karelik bir bölümü oluşturmaktadır. 2018 yılına kadar Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’na bağlı olan Harikalar Sahili tesisi bu tarihten itibaren dönemin bakanının imzası ve alınan karar esasınca tesisin içinde bulunduğu alanın tasarruf hakları Derince Belediye Başkanlığı’na devredilmiştir. Harikalar Sahili günümüzde Derince Belediyesi’nin kiracısı (belediyenin iştirak firması) olan Yelken AŞ’ye bağlı bulunmaktadır.
Her yaştan ziyaretçiyi kendine çeken Harikalar Sahili, içinde masal kahramanlarını barındırmaktadır ve büyük bir ilgi görmektedir. Keloğlan ve Annesi, Rapunzel, Gargamel ve Şirinler, Pamuk Prenses ve Yedi Cüceler, Nasreddin Hoca, Çakmak Taşlar ve Külkedisi heykelleri sahili süslemektedir ve gerçek boyutlarına uygun olarak yapılmışlardır. Sahil alanı içinde çay bahçesi, büfe, kafe ve restoranların olduğu yirmi bir işyeri çeşitli yapılarda hizmet vermektedir. Bu ilgi çekici yapılar yel değirmeni, gemi, korsan gemisi ve dinozor şeklinde sahilde yer almakta ve ziyaretçilere hizmet vermektedir. Oyun ve eğlence alanları, büyük havuzlarda çarpışan botlar, kiralanan bisikletler ve uzaktan kumanda ile kontrol edilen yatların kullanıldığı küçük marina da ziyaretçilerin ilgisini çekmektedir. Harikalar Sahili mekânlarında doğum günü kutlamaları, düğün gibi organizasyonlar ve canlı müzik etkinlikleri de yapılmaktadır. Derince Belediyesi Gösteri Merkezi’nde (60 Evler Harikalar Diyarı Sahili Amfi Tiyatrosu) konserler verilmekte, farklı etkinlikler düzenlemekte, dernek faaliyetleri yapılmakta ve çeşitli eğlence organizasyonları düzenlenmektedir. Amfi tiyatro yanında bulunan Derince Yelken Kulübü ve Sosyal Tesisleri’nde ise açılışlar, bayi toplantıları, kır düğünleri yapılmaktadır. Harikalar Sahili’ne en son kazandırılan Yelken Tesis binası da kafe, restoran, bir düğün ve üç konferans salonu ile halka hizmet vermektedir. Harikalar Sahili ve 60 Evler Sahil yeşil alan ve piknik alanları halkın ve ziyaretçilerin kullanımına açık alanlar olarak hizmet vermektedir.
Harikalar Sahili haftanın yedi günü, yirmi dört saat halkın hizmetine açıktır. Sahilde ziyaretçilerin güvenliği için güvenlik kameraları ile yedi gün yirmi dört saat görüntü ve ses kaydı alınmaktadır. Sekiz güvenlik personeli de sahilin güvenliğine katkı sağlamaktadır. Harikalar Sahili’nin temizliğinden Derince Belediyesi Temizlik İşleri Müdürlüğü sorumludur. Harikalar Sahili’nin çim alanları bakımı ve peyzaj işleriyle ise Derince Belediyesi Park ve Bahçeler Müdürlüğü ilgilenmektedir.
Harikalar Sahili şehir merkezine on iki kilometre uzaklıktadır. Yerli ve yabancı ziyaretçileri hem turlar hem de bireysel seyahatler ile kendine çeken Harikalar Sahili’nin ücretsiz otoparkı bulunmaktadır. Kocaeli’den Harikalar Sahili’ne gelmek isteyen ziyaretçiler 142B, 142T, 146, 147, 76D ve HS2 numaralı şehir içi belediye otobüsleri ile seyahatlerini gerçekleştirebilirler. Harikalar Sahili’ne deniz yolu ile ulaşmak da mümkündür. Karamürsel’den düzenli olarak kalkış yapan vapur seferleri ile sahile deniz yolculuğunun keyfine vararak da ulaşılabilir.
Harikalar Sahili sosyal medya hesaplarının hemen hepsinden (facebook, twitter, instagram) takip edilebilir. Sosyal medya hesaplarından sahilde yapılacak etkinliklerden haberdar olunabilir ve Harikalar Sahili’nin birbirinden güzel paylaşım fotoğrafları görülebilir. Harikalar Sahili ayrıca Derince Belediyesi sitesi içinde turizm linkinden, Harikalar Sahili bilgilendirme sitesinden ve Harikalar Sahili Kültür Portalı hesaplarından ziyaretçilerin erişimine açıktır. Harikalar Sahili’ni ziyaret eden ziyaretçiler tarafından sahil hakkında birçok gezi ve kültür yazıları sosyal medya hesaplarında yayınlanmaktadır. Bu yazılarda Harikalar Sahili hakkında bilgi verilmekte, şehir dışından ziyaretçiler için yol tarifi yapılmakta, aileleri ve çocuklarıyla yapacakları aktiviteler için öneriler bulunmaktadır.
KAYNAKÇA
Derince Belediyesi Fen İşlerinden Sorumlu Belediye Başkan Yardımcısı Abbas Bayrak ile Görüşme (20.04.2021); http://www.derince.bel. tr/Default; http://www.harikalarsahili.com/; https://www.astakoshaber.com/haber/guncel/iste-fiyati-harikalar-sahilinin-tamami-kiralaniyor/24369.html; https://www.bagimsizkocaeli.com.tr/gundem/derince-harikalar-sahiline-hancer-h10851.html; https://www.enkocaeli.com/haber/2658799/derinceye-yeni-sirket-yelken-as; https://www. enkocaeli.com/haberleri/harikalar-sahili; https://www.hurriyet.com.tr/korfezin-yelken-i-acilisa-hazirlaniyor-40516834; https://www.kulturportali.gov.tr/turkiye/kocaeli/gezilecekyer/derince-harikalar-sahiliderince; https://www.ozgurkocaeli.com.tr/haber/4493427/ harikalar-sahiline-yeni-dokunuslar; Derince Belediyesi Mimar Tüt Proje Müdürü Kübra Özyiğit ile Görüşme (20.04.2021); Derince Belediyesi Harita Mühendisi Osman Ergin ile Görüşme (20.04.2021).
Muhammed Bilal ÇELİK