HALİL İBRAHİM ARTVİNLİ

Madde no:571

Milletvekili

TBMM 19. dönem İzmit milletvekili olan Halil İbrahim Artvinli 1953 yılında İzmit’in Başiskele, Bahçecik semtinde doğdu. Babası Ahmet Bey annesi ise Zehra Hanımdır. İlkokul eğitimini Bahçecik’te alan Artvinli ortaokula Gölcük’te devam etti. Daha sonra Artvin’de Endüstri Meslek Lisesi’ni bitirdi. 1975 yılında Sakarya DMA İnşaat Bölümü’nden mezun oldu. Mezuniyetinden bir yıl sonra Petrol Ofisi Madeni Yağlar Tesisleri’nde işe başladı. Sanayicilik mesleği ile uğraştı. Aynı yıl (1976) dönemin en önemli siyasal oluşumlarından biri olan Adalet Partisi’nde Gölcük İlçe Gençlik Kolları Başkanı olarak siyaset hayatına atıldı. İlçesinde gösterdiği başarının ardından Adalet Partisi İl Gençlik Kolu Başkanı oldu. 1980 senesinde yeniden aday olduğu il gençlik kolları genel başkanlığı için girdiği yarışta seçimi 14 oy farkla kaybetti. Aynı yıl vatani görevini yerine getirmek üzere Türk Silahlı Kuvvetleri’ne katıldı. 12 Eylül 1980 sonrasında kurulan Doğru Yol Partisi’nin kurucu kadrosunda yer aldı.

1985 senesinde DYP Kocaeli Merkez İlçe Başkanlığı ile görevlendirildi. 1987 senesine kadar bu görevi sürdü. 1987’de üçüncü sıradan milletvekilliği seçimlerine katıldı fakat kazanamadı. 1991 senesindeki seçimlerde DYP listesinde birinci sıradan aday olan Artvinli Ankara’ya DYP milletvekili olarak gitti. Böylece 19. dönem Kocaeli milletvekili olarak parlamentoya girdi ve görevini bir dönem sürdürdü. O aslında İstanbul milletvekili olmak istiyordu fakat Süleyman Demirel onun için Kocaeli bölgesi mebusluğunu uygun görmüştü. Milletvekilliği görevini icra ederken meclise sunduğu kanun teklifleri şunlardır; Suadiye Kasabasının İlçe Olması Hakkında Kanun Teklifi, Turizmi Teşvik Kanununun Yurtdışında Bulunan Türk Vatandaşları Konusu, Kurumlar Vergisi Kanunu ve Gelir Vergisi Kanunu, 506 Sayılı Sosyal Sigortalar Kanununa Bir Ek Geçici Madde Eklenmesi Hakkında Kanun Teklifi, Taşköprü Adıyla Bir İlçe Kurulması Hakkında Kanun Teklifi. Parlamento içinde 30’lu yaşlarında genç bir üye olarak aktif bir dönem geçirdi. Milletvekilliği sırasında hizmet verdiği diğer görevleri de şu şekilde sıralayabiliriz; Türkiye Büyük Millet Meclisi Başkanlık Divanı Kâtip Üyeliği, Milli Savunma Komisyonu Üyeliği ve Karadeniz Ekonomik İşbirliği Parlamenter Asamblesi Türk Grubu Başkanlığı. 1993 senesinde emekliliğe hak kazandı. Parlamento dışında olduğu yıllarda da siyasetten uzak kalmadı. 2002 yılına gelindiğinde ise yeniden DYP’den genel seçimlere katıldı, dördüncü sıradan mebus adayı olduysa da kazanamadı. 2007’de Doğru Yol Partisi’nin siyasal ömrünü tamamlaması üzerine kurulan Demokrat Parti yönetimi ile anlaşamadı ve bu partide yer almadı. 17 Ağustos 1999’da Marmara Bölgesi’nde meydana gelen ve yaklaşık 20 bine yakın can alan depremde müteahhitlik yaptığı dönemde inşa ettiği binanın çökmesi sonucu altı kişinin ölmesi sebebiyle 15 ay hapis cezası istemiyle yargılandı. Ancak görülen davalar neticesinde kısa bir süre tutuklu kaldıysa da herhangi bir cezaya çarptırılmadı. 2018’de Meral Akşener ile yaptığı görüşmeler sonucunda İyi Parti’ye katıldı. İyi Parti içerisinde Yüksek İstişare Kurulu Heyeti’nde görev aldı. 6 Nisan 2018’de kalp krizi geçiren Artvinli hastaneye kaldırıldı ve bir süre tedavi gördü. 4 Ağustos 1977’de dünya evine girdiği Semra Hanım’dan 2 kızı ve 1 oğlu oldu.

KAYNAKÇA

Türk Parlamento Tarihi, TBMM XIX. Dönem, Cilt III, haz. Burhanettin Duran, Ankara 2012; TBMM Albümü, 1920-2010, Cilt III, Ankara 2010; Nurettin Gülmez, “Çok Partili Hayat Döneminde TBMM’deki Kocaeli Milletvekilleri Üzerine Bir Analiz (19462015)”, Süleyman Paşa ve Kocaeli Tarihi Sempozyumu-III, Kocaeli Belediyesi Kültür ve Sosyal İşler Daire Başkanlığı Yayınları, No: 38, 2017; TBMM Tutanak Dergisi; T.C. Resmî Gazete.

Serkan YAZICI