AHMET PENBEGÜLLÜ

Madde no:57

Belediye Başkanı

 

1950 yılında Tokat’ta doğdu. İlk, orta ve lise tahsilini Tokat’ta yaptıktan sonra Ankara Üniversitesi, Mühendislik Fakültesi İnşaat Mühendisliği bölümünde lisans eğitimini tamamladı.

1968 yılından itibaren iş hayatına atıldı. Önce Nevşehir’de Sağlık Bakanlığı bünyesinde Çevre Sağlığı Teknisyeni olarak devlet memurluğuna başladı. Aynı görevde Tokat ve Ankara’da memurluğunu devam ettirdi. Ardından Ankara’da İller Bankası Genel Müdürlüğü’nde İnşaat Mühendisi olarak çalıştı. Askerlikle birlikte toplam 10 yıl devlet memurluğunda kaldı. 1978’de askerliğini yedek subay olarak Erzurum’un Hasankale ilçesinde tamamladı. Askerlik sonrası memleketi Tokat’ta 11 yıl inşaat mühendisliği, proje müellifliği ve müteahhitlik yaptı.

1984 yerel seçimlerinde Tokat’ta Refah Partisi’nden belediye meclis üyesi adayı oldu. 1989’da İstanbul’a taşındı. 2 yıl İstanbul’da ve 4 yıl da Gebze’de inşaat mühendisliği ve müteahhitlik yaptı.

1991 yılında Gebze’ye yerleşti ve burada Refah Partisi Gebze İlçe Başkanlığı’na seçildi. Başkanlığının ilk yılında 1994 Yerel Seçimlerinde, Refah Partisi’nden Gebze Belediye Başkanlığı’na adaylığını koydu ve kazandı. Bir dönem sonra 1994 yılında yapılan yerel seçimlerde bu kez kapatılan RP yerine Fazilet Partisi’nden tekrar Belediye Başkanı seçildi.

2001 yılında hakkındaki birçok suçlamalar sebebi ile DGM tarafından tutuklanarak Kartal Cezaevine konuldu. Burada 13 ay tutuklu kaldıktan sonra 2002 yılında tahliye edildi ve 2003 yılında da hakkındaki tüm davalardan beraat etti. Bu süreç sırasında yerine Hüseyin Öztürk belediye başkanı olarak vekâlet etti. Yeniden görevine dönen başkan Ahmet Penbegüllü 2004’te İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nin Mahalli İdareler Genel Koordinatörlüğü görevine getirildi. Rahatsızlığı sebebiyle bu göreve ara vermek zorunda kaldı. Ahmet Penbegüllü 22 Temmuz Genel Seçimlerinde Ak Parti Kocaeli Milletvekili aday adayı oldu.

Rahatsızlığı dolayısıyla 1 yıla yakın bir süre ABD’de kanser tedavisi gören Ahmet Penbegüllü, 31 Ağustos 2007 günü yakalandığı kanser hastalığına yenik düşerek, tedavi gördüğü İstanbul Yeditepe Üniversitesi Hastanesi’nde hayata gözlerini yumdu. Vefatının ardından her yıl 31 Ağustos günü, Gebze merkez mezarlığında yer alan mezarı başında Hizmet İş Sendikası ve Penbegüllü Ailesi öncülüğünde anma programı düzenlenmektedir.

Döneminde, Gebze Güreş İhtisas Kulübü’nü kurdu ve başkanlığını yaptı. Bu kulüple Avrupa Şampiyon Kulüpler Kupası’nı ülkemize getirdi. İki defa Türkiye Lig şampiyonluğunu elde etti. Kadrosunda birçok dünya ve Avrupa şampiyonu sporcu barındırdı. Bir dönem Gebzespor’un başkanlığını da yaptı. Gebze Belediyesi Atletizm takımı ile Türkiye ikinciliğini Gebze’ye getirdi.

Sosyal belediyecilik anlamında ülkemizde yaptığı hizmetleri ile adından söz ettiren Penbegüllü, 1995’te belediye bünyesinde kurulan aşevi ile birlikte Gebze’deki yoksul ailelerin ihtiyaçlarını gidermeye çalışmıştır. Yine bu anlamda Halk Ekmek Fabrikası açımış, halkın ucuz bir şekilde ekmek alabilmesi sağlanmıştır. Fakir ailelerin erkek çocukları sünnet ettirilmiş ve törenlerle kutlamalar yapılmıştır. Genç kızlar için mahallelerde dikiş nakış kursları açılmıştır. Eğitim alanında da altı farklı kütüphane Gebze’ye kazandırılmıştır. Çocukların ve gençlerin bilinçlenmesi için Türkiye’nin en kapsamlı çocuk trafik eğitim parkı kurulmuştur. 13 olan park sayısı 33’e çıkarılmıştır. Yine gençlerin eğitimi için çocuk korosu oluşturulmuştur. 25.000 ağaç dikimi yapılarak şehrin yeşil ve mesire alanları artırılmıştır. Milli sporumuz güreş için de çalışma başlatılarak her yıl geleneksel hale getirilen Hünkâr Çayırı Güreşleri; Fatih Sultan Mehmed’in vefat ettiği alanda düzenlenmeye başlamıştır. Halkın sorunlarını yakından takip etmek için mahallelerde

Halk Meclisi adı ile toplantılar düzenlenmiştir. Tarihi Bağdat Caddesi genişleterek şehrin trafik sorunu çözülmeye çalışılmıştır. Yine trafikte, Gebze’de ilk sinyalizasyon çalışması bu dönemde yapılmıştır. Gecekondu alanlarında kentsel dönüşüm çalışmaları başlatılarak “Huzur Konutları” adıyla toplu konutlar inşa edilmiş ve Mutlukent adıyla bir mahalle dahi kurulmuştur. 1999 yılında da törenle açılışı gerçekleştirilen 8 katlı Sümeyye Hatun Hastanesi ve Doğum Evi de bölgeye hizmet sağlayan en önemli yatırımlardandır. Bu beledi hizmetlerin dışında Gebze’nin tarihine yönelik olarak bölgenin mazisi, kültürü, ekonomisinin araştırılması yolunda Prof. Dr. Gülfettin Çelik tarafından kaleme alınan “Gebze: (Sosyo-ekonomik bir inceleme) 16-19.Yüzyıl” adıyla iki ciltlik bir çalışma ortaya koyularak, şehrin geçmişten günümüze tarihi incelemesi yapılmıştır.

1996 senesinde, KKTC’nin Lefkoşa-Değirmenlik beldesi ile Gebze kardeş şehir olmuştur. Yine Kırgızistan’ın Karakol-Issıkgöl şehri ile de imzalanan protokolle iki şehir kardeş şehir olmuştur. Bu protokol çerçevesinde Gebze’de Issıkgöl, Karakol’da ise Gebze caddesi adıyla birer cadde kurulmuştur.

Penbegüllü döneminde Gebze’nin il olması için somut adımlar atılmış, belediyenin girişine “Büyükşehir Belediyesi”; kaymakamlık binasına ise “Valilik” tabelaları asılmıştır. İl olma girişimlerine ek olarak belediyenin resmi araçlarına 82 plakası takılmıştır.

Gebze’de iki dönem belediye başkanlığı yapan, birçok önemli hizmetin altında imzası bulunan Ahmet Penbegüllü’nün Gebze sınırları içerisinde adını yaşatmak için Tatlıkuyu Mahallesi’nde bir bulvara ve Hürriyet Mahallesi’nde bir kültür merkezine ismi verilmiştir.  

KAYNAKÇA

Hürriyet gazetesi, “Büyükşehir Levhası Hazır”, 14 Mart 2000; Yenişafak gazetesi, “Gebze Başkanını Kaybetti”, 1 Eylül 2007; Milli Gazete, “Penbegüllü’yü Hakk’a Uğurladık”, 2 Eylül 2007; Mesut Uçakan (Yönetmen), “Bir Sevdanın Öyküsü”, Gebze Belediyesi Belgeseli, Sinema Ajans.

Recep KANKAL