HACET BAYRAMLARI

Madde no:548

Hacet Bayramı, Anadolu köylerinde tarımla uğraşan halkın, o yılın bol yağışlı ve bol mahsullü geçmesi için Allah’a yağmur ve bereket duaları yaptığı etkinlikler ve şenliklerdir. Bayramın ismindeki “hacet”, “dilek, istek” anlamı taşır. Katılımın daha geniş olabilmesi için belli bir yörede yaşayan köyler bir araya gelerek bu gibi etkinlikleri gerçekleştirebilir. Etkinlikte mevlid okunur, toplu namaz kılınır ve imece usulü yapılan yemekler halk tarafından yenir.

19 Mayıs’ta, Yukarı Hereke’de kutlanan bir etkinlik olan Hacet Bayramı, kimine göre 200, kimine göre ise 700 yıllık bir geçmişi olduğu söylenen bir gelenektir. Hacet namazı ve yağmur duası için yaylalara çıkılmaktadır. Alınan koyunlar kesilip, pilavlar yapılır. Bu etkinlikte yemek yenir ve güreş, at yarışları yapılır. Eğlenceli oyunlarla vakit geçirilir. Bu önemli gelenek, kısa bir süre önce tekrardan yerine getirilmeye başlanmıştır.

KAYNAKÇA

“21 Yıl Sonra Hacet Bayramı Yapıldı”, https://www.korfez.bel.tr/ haber/1/2947/21-yil-sonra-hacet-bayrami-yapildi, Erişim Tarihi: 1 Ekim 2021; Tülin B. Cengiz, Kıtaları Buluşturan Tarihsel Geçiş Hattı Üzerinde Bir Kent: Gebze, İstanbul: Gebze Belediyesi, 2018; “Hereke’nin Kocaeli-Kültür Tarihindeki Yeri ve Önemi”, Son Güncelleme 7 Eylül 2020, dem/herekenin-kocaeli-kultur-tarihindeki-yeri-ve-onemi-h33358. html, https://tr.wikipedia.org/wiki/Hacet_Bayram%C4%B1 Erişim Tarihi: 01 Mart 2022.

İsmail KAHRAMAN