Yerel Yönetim
Gölcük’te Antik Çağ’a kadar giden kalıntılar olsa da şehrin teşekkülü yakın zamanda vuku bulmuştur. Gölcük’te eski çağlarda, Bizans ve Osmanlı döneminde tersane kurulduğu ve bölgenin bu doğrultuda tercih konusu olduğu görülmektedir. Nitekim Yavuz zırhlısının tamir ihtiyacı ile birlikte yeni bir tersanenin kurulması gündeme gelmiş ve bu iş için Gölcük tercih edilmiştir. Bu bağlamda Gölcük’ün Cumhuriyet devrinde de donanma için üs olarak seçilmesi tarihi devamlılığın bir kanıtıdır. Gölcük’te ilk olarak Yavuz zırhlısının çekileceği bir havuz inşa edilmiştir. Almanların kurduğu bu tesisler daha sonra kamulaştırılarak Gölcük Tersanesi’nin çekirdeğini teşkil etmiştir. Tersanenin kuruluşuna dair asıl faaliyetler 1938 yılında başlamasına rağmen araya giren II. Dünya Savaşı ve savaşın ağır şartları sebebiyle, tersanenin ve şehrin kalkınması ancak savaş sonrası mümkün olabilmiştir.
Yavuz zırhlısının tamiri için kurulan atölyelerde çalışmak üzere gelen işçi ve aileleri ile birlikte bölgede yerleşim artmaya başlamıştır. Artan nüfus ve tersane ile birlikte meydana gelecek gelişme de hesaba katılarak 09.06.1936 tarihinde kabul edilen ve bu tarihten bir hafta sonra yürürlüğe giren 3012 sayılı kanunla Gölcük kazası kurulmuştur. İlçenin kuruluşunda devlet dairesi olarak kullanılacak binalar olmadığı için kamu kurumları ilk olarak Değirmendere’de kiralanan binalarda çalışmalarına başlamış, ardından 1938 yılında hükümet konağının inşasının tamamlanması ile asıl yerlerine taşınmışlardır. Hükümet merkezi 1944 yılında tekrar Değirmendere’ye taşınmak zorunda kalmıştır. 1942 yılında çıkarılan kanunla, hükümet konağının olduğu sahanın da tersaneye ait istimlak sahası içerisinde kalması bu taşınmanın sebebi olmuş ve 1954’e kadar 10 yıl süre ile Gölcük kazasının merkezi Değirmendere olmuştur. Gölcük’te belediyenin kuruluşu da yukarıdaki gelişmelere paralel bir gelişme izlemiştir. Kaza ile birlikte belediye teşkil edilirken; belediye hizmetleri ilk dönemde, kiralanan binalarda yürütülmüştür. Daha sonra Gölcük Ortaokulu binası belediye hizmet binası olarak tahsis edilmiştir. Gölcük’ün ilk belediye başkanı olarak Mustafa Kuzu görevlendirilmiştir. Değirmendereli olan Mustafa Kuzu’nun belediye başkanlığı 1 yıl sürmüştür. 1944 yılında vefat eden Mustafa Kuzu Değirmendere mezarlığına defnedilmiştir.
Mustafa Kuzu’dan sonra Mustafa Arman, Muammer Targaz ve Süleyman Küçükateş bu görevi ifa etmişlerdir. 1945-1950 yılları arasında Hüseyin Fikri Özbay Gölcük belediye başkanıdır. 1950 yılında yapılan çok partili seçimlerde, ülkenin geneline benzer şekilde Demokrat Partili adaylar belediye meclisinde ekseriyeti sağlamış ve İbrahim Şentürk belediye başkanı olarak göreve başlamıştır. 19451950 yılları arasında Gölcük belediye başkanlığı vazifesini yürüten Hüseyin Fikri Özbay 1990 yılında vefat etmiş ve Gölcük İhsaniye Merkez Mezarlığı’na defnedilmiştir.
1963 seçimlerine kadar belediye başkanlığı seçiminde uygulanan usul günümüzden farklıydı. Bu dönemde seçimde alınan oylar ile belediye meclisi belirlenir ve belediye meclis üyeleri aralarında başkanı seçimle belirlerdi. 1950’li yıllarda Gölcük’te yapılan seçimlerde belediye meclisine girmeye hak kazanan isimlere bakıldığında, şehrin yavaş yavaş kendi ayan ve eşrafını oluşturmaya başladığını görmek mümkündür. Daha sonra Gölcük belediye başkanlığı yapacak olan Şaban Aktürkoğlu’nun babası Ömer Bey ve yine 2004-2019 yılları arasında başkanlık görevini üstlenen Mehmet Ellibeş’in amcası Hüseyin Ellibeş’in seçimlerde gördüğü teveccüh bu durumun göstergesidir. Gölcük belediye başkanı olarak 1950-1957; 1959-1960 ve 1963-1966 yılları arasında 12 yıl süre ile İbrahim Şentürk görev yapmıştır. İbrahim Şentürk, 2004-2019 yılları arasında başkanlık görevini üstlenen Mehmet Ellibeş’ten sonra en uzun süre belediye başkanlığı yapan kişidir.
Rize kökenli olan İbrahim Şentürk, lise mezunu olup Gölcük Donanma Komutanlığı’nda işçi olarak çalışmaya başlamıştı. Demokrat Parti’nin kuruluşu ile birlikte siyasetle ilgilenmeye başlayan ve partinin Gölcük teşkilatının teşekkülünde görev yapan İbrahim Şentürk 1950 seçimleri ile birlikte Fikri Özbay’ın karşısına Demokrat Parti adayı olarak çıkmıştır. 1950 seçimlerinden sonra 1954 yılında da belediye meclisine seçilmiş ve sonrasında Gölcük belediye başkanlığına devam etmiştir. İbrahim Şentürk dönemi, Gölcük şehrinin yeni yeni oluştuğu, ilk altyapı ve üstyapı çalışmalarının başladığı yıllardır. Döneme dair en akılda kalan icraat Gölcük şehir merkezinde yer alan Anıt Park Meydanının yapılmasıdır.
1957 seçimleri öncesinde, parti içi çekişmeler nedeniyle Gölcük belediye başkanı İbrahim Şentürk Demokrat Parti’den istifa etmiş, buna rağmen belediye meclisine seçilmeyi yine başarmıştır. 1957 seçimleri ile İbrahim Şentürk’ün başkanlığı 2 yıl kesintiye uğramıştır. Seçim sonucu oluşan belediye meclisi üyeleri arasında 1957 yılının Kasım ayında başkanlık makamı için seçim yapılmış ve bu seçimi 5’e karşı 14 oyla Jale Bora kazanmıştır. Başkan seçildiği yıl 34 yaşında olan Jale Bora, bu seçim ile birlikte Türkiye’de ilk ilçe kadın belediye başkanı olmuştur. Jale Bora aynı zamanda Mersin belediye başkanı Müfide Uysal’dan sonra Türkiye’nin ilk kadın belediye başkanı olarak da tarihe geçmiştir. Jale Bora 1957 seçimleri öncesinde Demokrat Parti Kocaeli Kadın Kolları başkanlığını yürütmekteydi ve şehrin siyasi simalarının önde gelenlerinden biriydi. Seçimler öncesinde kadın kolları olarak Gölcük ve diğer ilçelerde yaptıkları toplantılarla aktif olarak çalışmışlardı. Jale Bora’nın başkanlığı sırasında tüm ülkeyi yasa boğan, özellikle Karamürsel ve Gölcük’te ikamet eden çoğu öğrenci, 392 kişinin ölümüne sebep olan Üsküdar vapuru faciası yaşanmıştır. Bu üzücü olayın hatırası olarak Gölcük Gözlemen Tepe’de bir abide yaptırılması için belediye başkanı Jale Bora başkanlığında bir dernek kurulmuş ve inşa ettirilen anıt, olayın 2. yılında 1 Mart 1960 tarihinde açılmıştır. Abidenin açılışı o tarihte belediye başkanlığından ayrılmış olan Jale Bora tarafından yapılmıştır.
Jale Bora’nın Gölcük belediye başkanlığı çok uzun sürmemiş, görevinin ikinci yılında belediye meclis üyelerinin kararıyla başkanlıktan düşürülmüş ve yerine tekrar İbrahim Şentürk getirilmiştir. İbrahim Şentürk ise 1960 Askeri Darbesi ile birlikte görevden alınmış ve 1963 seçimlerine kadar belediye başkanlığı görevi askerler tarafından yürütülmüştür. İbrahim Şentürk, 1963 seçimleri ile tekrar Gölcük belediye başkanı seçilmiş ve bu görevini 1966 yılına kadar sürdürmüştür. İbrahim Şentürk, Gölcük tarihinin en önemli şahsiyetlerindendir. Şehrin oluşumu, nüfuslanması ve genişlemesi onun döneminde başlamış olup şehre dair temel faaliyetler de bu dönemde hayata geçirilmeye başlamıştır. Gölcük tarihinin en uzun süre belediye başkanlığı görevini yürütenlerden biri olan İbrahim Şentürk 1994 yılında vefat etmiş ve Gölcük Şehitler Kabristanı’na defnedilmiştir.
1968-1977 yılları arasında iki dönem Gölcük belediye başkanlığı yapan Süleyman Solak 1938 doğumluydu. Aslen Manisa-Kırkağaç kökenli olan Solak, 26 Mayıs 2002 tarihinde vefat etmiş ve Gölcük 17 Ağustos Mezarlığı’na defnedilmiştir. Süleyman Solak İstanbul Üniversitesi İktisat Fakültesi mezunuydu. Başkanlığı döneminde toplumu etkileyen ve “Koca Reis”, “Efsane Başkan” lakapları kendisine layık görülen Solak, Gölcük’te belediye başkanlığı yapan son sol partili başkandır. Süleyman Solak, 1977 seçiminde Adalet Partisi’nin adayı Şaban Aktürkoğlu’na karşı belediye başkanlığını kaybetmiştir. Gölcük’te sosyal belediyecilik dendiğinde ilk akla gelen isimlerden biri olan Süleyman Solak, daha sonra başkan müşaviri olarak önce Gölcük ardından Kocaeli Belediyesi’nde çalışmış, sonrasında ise Erdal İnönü’nün başbakan yardımcılığı döneminde onun danışmanlık görevini yürütmüştür. Süleyman Solak’ın başkanlık döneminden akılda kalan olaylardan biri Gölcük sahilinin bir kısmının donanma komutanlığına devridir. Günümüz Donanma Caddesi’nden denize inen yol, 1970’li yıllara kadar sahile ulaşabilmekteydi ve Gölcük sahilinin bu kısmı halka açıktı. Ancak bu tarihlerde alınan meclis kararı ile Gölcük sahili askeriyeye terk edilmiştir.
1980 Darbesi ile ülkede başlayan olağanüstü şartlar içerisinde belediye başkanı Şaban Aktürkoğlu’nun görevine son verilmiş ve belediye başkanı olarak Albay Suat Ayanoğlu atanmıştır. 1980-1984 yılları arasında başkanlık görevini Suat Ayanoğlu üstlenmiştir. Bu dönemin en önemli hizmetleri, Gölcük Devlet Hastanesi için yer tahsisinin yapılması ve Gölcük belediye hizmet binası inşaatının başlamasıdır.
1984-1989 yılları arasında Gölcük belediye başkanlığı görevini Zekeriya Savaş üstlendi. Sıkıyönetim sonrası yapılan ilk yerel seçimlerde aldığı %29,3’lük oy oranı ile Anavatan Partisi belediye başkan adayı Zekeriya Savaş bu seçimin galibi oldu. 1955 İznik-Kutluca doğumlu olan Zekeriya Savaş, başkan seçildiğinde henüz 29 yaşındaydı ve Türkiye’de belediye başkanı seçilen en genç isimlerden birisi olmuştu. 1980 yılında Yıldız Teknik Üniversitesi’ni bitirerek mühendislik diplomasını alan Savaş, ANAP’ın Gölcük kurucular heyetinde yer aldı ve kura ile ANAP’ın ilçe kurucu başkanlığına getirildi. Başkan seçilmesi ile birlikte çalışmalarına başlayan Zekeriya Savaş, öncelikle ilçenin altyapı sorunlarını çözmeye odaklandı. Uzun yıllardır el değmeyen ve nüfus arttıkça eklemelerle idare edilen içme suyu şebekesi bu dönemde yenilenmiştir. Şehrin suyu bu döneme kadar 14 kuyu marifeti ile karşılanırken, bu dönemde altı belediyenin iştiraki ile Gökçedere Barajı inşa edilmiş ve Gölcük’ün içme suyu problemi ortadan kalkmıştır.
1984-1989 yılında yapılan önemli hizmetlerden bir tanesi de sahil şeridi düzenlemesidir. Gölcük her ne kadar deniz kıyısında gibi görünse de sahilin önemli bir bölümünü donanma komutanlığı işgal ederken, geri kalan kısım ise bataklıktı. Zekeriya Savaş, daha önce başlamış olan dolguyu tamamlamış, bölgedeki bazı evler kamulaştırılmış ve sahil bandı inşa edilmiştir.
Zekeriya Savaş, selefi Suat Ayanoğlu’nun başlatmış olduğu belediye hizmet binasını tamamladığı gibi başka icraatları da hayata geçirmiştir. Başkan Savaş 1989 yılında görev süresinin sona ermesi ile birlikte tekrar aday olamamıştır. Sonrasında ticari hayatına devam ettiği gibi 1996-1999 yılları arasına Kocaeli Belediyeler Birliği sekreteri olarak görev yapmıştır. 2004 yılında Gölcük belediye başkanlığı görevinden ayrılan ve aynı yıl Sosyal Hizmetler Çocuk Esirgeme Kurumu genel müdürlüğüne atanan İsmail Barış tarafından kurumun yapı işleri daire başkanı olarak görevlendirilmiştir. Sonrasında Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı müşavirliği görevinden emekli olmuştur.
1939 Kocaeli-Servetiye doğumlu Şaban Aktürkoğlu, iki dönem Gölcük belediye başkanlığı yaptı. İlk başkanlık dönemi 1977 seçimleri sonucu başlamış ve 1980 Darbesi ile sona ermiştir. Şaban Aktürkoğlu’nun Gölcük’e dair hikâyesi şehrin tarihi ile benzerlik taşır. Babası Ömer Bey 1948 yılında tersanede bekçi olmak üzere Gölcük’e gelmiş ancak daha sonra ticarete atılarak bekçilik görevinden ayrılmıştır. Ticari faaliyetlerini devam ettirirken bir taraftan da Gölcük siyasetine dahil olmuştur. Ömer Aktürkoğlu, 1950’li yıllarda Gölcük Belediyesi meclis üyesi olarak görev almıştır.
Şaban Aktürkoğlu’nun ilk başkanlık dönemi zorluklar içinde geçmiştir. Gelişmekte olan şehirde su sorunu had safhada olduğu gibi altyapı eksiklikleri de işleri zorlaştırmaktaydı. Yeterli ödenek olmadığı için de bu problemlerle baş etmek son derece zordu. Donanmaya Karakayalar’dan gelen suyun ortak kullanımı ile su sorunu nispeten çözüme kavuşturulmuş, bir taraftan da belediyenin araç ve makine parkı zenginleştirilmeye çalışılmıştır. Başkan Şaban Aktürkoğlu, Almanya’da yaşayan hemşerilerinden aldığı hibeler ve borçlanma ile belediyeye yeni araçlar kazandırmış ancak 1980 İhtilali ile birlikte başkanlık görevi sona erdiği için bu araçlara ait olan borcun kalanını kendisi ödemek zorunda kalmıştır.
Şaban Aktürkoğlu’nun belediye başkanlığındaki ikinci dönemi 1989-1994 yılları arasındadır. Yüzde 27 oy oranı ile seçimi kazanan Aktürkoğlu, bu dönemde de şehre hizmetlerine devam etmiştir. Kocaeli Büyükşehir Belediyesi’nin kurulması ve ödeneklerin azalması bu dönemdeki mali problemlerin temel sebebidir. Aktürkoğlu, 1994 seçimini Refah Partisi adayına karşı kaybetmiş ve başkanlık dönemi sona ermiştir. Başkanlığı sonrası partisinden istifa eden Şaban Aktürkoğlu 1996 yılında Refah Partisi’ne katılmıştır. 2004 seçimlerinde Saadet Partisi adayı olarak Gölcük belediye başkanlığına tekrar talip olmuş, yüksek oranda oy almışsa da AK Parti adayı Mehmet Ellibeş’e karşı seçimi kaybetmiştir.
Gölcük belediye başkanlığı görevini 1994-2004 yılları arasında İsmail Barış üstlenmiştir. İsmail Barış 1956 Gölcük doğumludur. Kocaeli Üniversitesi Sevk ve İdarecilik Bölümü ile Uludağ Üniversitesini İlahiyat Fakültesi’ni bitirmiştir. Yüksek lisans ve doktorasını İstanbul Üniversitesinde tamamlayan Barış, belediye başkanlığı sonrası Başbakanlık Danışmanlığı ve Sosyal Hizmetler Çocuk Esirgeme Kurumu genel müdürlüğü görevlerinde bulunmuştur. Akademik kariyerine devam eden Barış, profesör olarak Üsküdar Üniversitesinde Sosyal Hizmetler bölüm başkanı olarak görevine devam etmektedir.
İsmail Barış’ın belediye başkanlığı dönemi, tüm ülkede olduğu gibi Gölcük’te de değişim yıllarıdır. Diğer yandan bu dönemde meydana gelen 17 Ağustos 1999 depremi Gölcük’te büyük yıkıma neden olmuş ve şehir deprem sonrası tekrar inşa edilmiştir. İsmail Barış deprem sonrası gösterdiği performansla şehrin tekrar ayağa kalkmasında büyük bir etkiye sahiptir ve bu yönü ile de Gölcük’ün unutulmaz belediye başkanları arasında yerini almıştır. İsmail Barış dönemi bir taraftan da 1994’te başlayan Refah Partili belediyelerin Gölcük örneğidir. Aynı zamanda ülke ekonomisinin düşüşte, ekonomik sıkıntıların had safhada olduğu bu yıllarda, Gölcük Belediyesi’nin yatırımlarının da etkilenmemesi mümkün değildir. Buna rağmen 1994-2004 arası, yapılan yatırımlarla Gölcük’ün kabuk değiştirdiği yıllardır. Gölcük Kongre Merkezi, Adnan Menderes ve Turgut Özal iş merkezleri, yeraltı otoparkları, huzurevi ve Gölcük yüzme havuzu deprem öncesi belediye kaynakları ile inşa edilmiştir.
1995 yılında hizmete giren Kadın Sığınma Evi İsmail Barış döneminin en dikkat çekici sosyal yatırımlarından biridir. Henüz devletin hizmete sunduğu kadın sığınma evlerinin sayısı, ülke genelinde bir elin parmaklarını geçmezken Gölcük’te bu hizmetin başlaması kadına verilen değerin de bir göstergesidir. Aynı dönemde sosyal belediyeciliğin bir başka yansıması da çevre illerde okuyan öğrenciler için hizmete giren ücretsiz öğrenci servisleridir. Bu yıllarda Gölcük’ten çok sayıda öğrenci İstanbul, Bursa ve Sakarya gibi çevre illerde eğitim görmekteydi. İsmail Barış, bu üç ile hafta başı ve hafta sonu olmak üzere ücretsiz servisler koyarak öğrencilerin hayatını kolaylaştırmaya çalışmıştır.
17 Ağustos 1999, depremin etkisini hisseden diğer yerleşimler gibi Gölcük için de bir dönüm noktasıdır. Bu felaket binlerce vatandaşımızın canına mal olduğu gibi yıkılan konutlar, kullanılmaz hale gelen alt ve üst yapı sebebiyle de şehri felce uğratmıştır. Deprem sonrası belediyenin temel hedefi bu eksiklikleri tamamlamak olmuştur. Avrupa Yatırım Bankası’ndan alınan 20 milyon dolarlık hibenin serbest bırakılması gecikse de, bu ödenek ile deprem sonrası Gölcük’ün alt ve üst yapısı tamamlanmıştır.
Deprem sonrası yatırımlarına devam eden Gölcük Belediyesi tarafından itfaiye merkezi, şehiriçi minibüs terminali, kreş ve sosyal tesisler hizmete alınmıştır. Bunların yanında belediye başkanı İsmail Barış tarafından Kavaklı sahil projesi, Örcün-Saraylı Kavşağı’ndaki çöplüğün ıslahı, ki burası sonrasında 17 Ağustos Mezarlığı olarak kullanılacaktır, dere ıslahları ve Gölcük İskelesi’nin inşası da tamamlanan işler arasındadır. Depremde belediye hizmet binası da zarar görmüş ve belediye hizmetleri Garajlar bölgesinde inşa edilen prefabrik yapıda devam ettirilmiştir. Kocaeli Büyükşehir Belediyesinin sorumluluğunda inşa edilecek yeni hizmet binasının planlaması yapılmasına rağmen yapımı sonraki döneme kalmıştır.
2004’ten 31 Mart 2019’a kadar 15 yıl süre ile Gölcük belediye başkanlığı görevini ifa eden Mehmet Ellibeş, 1955 Gölcük doğumludur. Kocaeli Üniversitesi Meslek Yüksek Okulu Teknik Birimler Bölümü mezunu olan Ellibeş, 1978 yılında Gölcük Belediyesi’nde işe başlamıştır. Çeşitli birimlerde çalıştıktan sonra 1989 yılında belediye başkan yardımcılığı görevini üstlenmiş ve aralıksız 15 yıl bu görevi sürdürmüştür. Gölcük Belediyesi’nde 41 yıl devam eden görevlerinden sonra başkanlığı Ali Yıldırım Sezer’e devretmiştir. Belediye başkanlığı görevinden ayrıldıktan hemen sonra, 24 Mayıs 2019 tarihinde Adalet ve Kalkınma Partisi Kocaeli il başkanı olarak görevlendirilmiştir.
Mehmet Ellibeş, iktidar partisine mensup belediye başkanı olmanın avantajıyla da önemli icraatlara imza atmıştır. Her ne kadar 1999 depreminin şehirde yarattığı travma 2004 yılına kadar atlatılmaya çalışılmışsa da, bu dönemde şehrin tekrar ayağa kaldırılması ve sonrasında modern bir şehir görüntüsü alması temin edilmiştir. Bu dönemde Gölcük yüzme havuzu, yeni belediye binası, yeni sanayi sitesi, katlı otopark, pazaryeri alanları, sahil bandı düzenlemeleri, Eriklitepe Tabiat Parkı, Gölcük Gençlik Merkezi, Yazlık Kültür Merkezi ve Gölcük Eski Yalı Evleri Sokağı hayata geçirilen projelerin önde gelenlerindendir. “Gölcük Belediyesi Başkanlarını Anıyor” etkinliği, Mehmet Elllibeş’in başlattığı önemli bir girişim olup şehir belleğine dair dikkat çekici bir icraattır.
31 Mart 2019 yerel seçimleri ile Gölcük belediye başkanlığı görevini üstlenen Ali Yıldırım Sezer, 1970 Saraylı doğumludur. İstanbul Hukuk Fakültesi mezunu olan Sezer, başkan seçilmesine kadar avukatlık mesleğini icra etmiştir.
KAYNAKÇA
Bilal Tunç, Demokrat Parti Döneminde Kocaeli (1950-1960), Basılmamış Doktora Tezi, Sakarya Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Tarih Anabilim Dalı, Sakarya 2016; Ferdi Uyanıker, “Gölcük Deniz Ana Üs Komutanlığının Tarihi Gelişimi (1921-2016)”, SAVSAD Dergisi, C. 31, s. 1, Haziran 2021, ss. 79-116; https://www.golcuk. bel.tr/idet/3/92/eski-baskanlarimiz; http://gazetearsivi.milliyet.com. tr/; İller ve Belediyeler Dergisi, Yıl 13, S. 146, Aralık 1957; Mahalli İdareler Seçim Sonuçları (25.03.1984), Başbakanlık Devlet İstatistik Enstitüsü, Yayın No: 1109, Ankara; Mahalli İdareler Seçim Sonuçları (26.03.1989), Başbakanlık Devlet İstatistik Enstitüsü, Yayın No: 1393, Ankara; Özlem Yıldırım, Garnizon Şehri Gölcük, Basılmamış Yüksek Lisans Tezi, İstanbul Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Beşeri ve İktisadi Coğrafya Anabilim Dalı, İstanbul 1991; İsmail Barış, 1994-2004 Dönemi Gölcük Belediye Başkanı, 03.12.2021 tarihli görüşme; Şaban Aktürkoğlu, 1977-1980 / 1989-1994 Dönemi Gölcük Belediye Başkanı, 05.12.2021 tarihli görüşme; Zekeriya Savaş, 1984-1989 Dönemi Gölcük Belediye Başkanı, 04.12.2021 tarihli görüşme.
Refik ARIKAN