GÖLCÜK

Madde no:528

1962-1963 Yıllarında Yayımlanan Günlük Siyasi Gazete

Gölcük gazetesi 6 Ekim 1962 tarihinde yayın hayatına başlamıştır. Gazetenin sahibi Ahmet Kelebeklioğlu, sorumlu müdür Saime Çaylı idi. Neşriyat müdürü ve yazar Mustafa Genliol, amatör yazarlar Dr. Ercüment Kızıltan, Yalçın Çabuk, Şeref Tokuç, amatör spor yazarı ise Selim Civeleker’di. Gazete, pazartesi günü dışında her gün yayımlanmıştır. Gölcük matbaasında dizgi ve baskısı yapılan gazete, “Günlük siyasi tarafsız gazete” ve “Gölcük’ün Gölcüklünün Sesidir” ibareleriyle çıkmıştır.

Gazetenin iki sayfa olduğu dönemde, ilk sayfada Kocaeli ve Gölcük’ten haberler veya Türkiye’de yaşanan önemli gelişmelerden bahsedilmiştir. Birkaç kez gazete sahibi Ahmet Kelebeklioğlu eğitime, basına dair köşe yazıları kaleme almıştır. Ancak hemen hemen her sayıda Ahmet Ulubay tarafından çeşitli konularda köşe yazısı bulunmaktadır. Yine aynı sayfada Damla başlığı altındaki küçük köşede, A.U imzası veya isimsiz olarak siyasi taşlamalar verilmiştir. Abdullah Ulubay’ın gazeteden ayrılmasının ardından başyazıları Gölcük mahlasıyla başka bir yazar kaleme almıştır.

İkinci sayfada Gazeteler ne diyor başlığı altında ulusal basından alıntılar yapılmıştır. Bazı sayılarda Aşık Siyasi mahlasıyla çeşitli konulara dair şiirlere yer verilmiştir. Aynı zamanda bölgede yaşanan cinayet, yaralama, hırsızlık, intihar gibi haberler bu sayfada yer almıştır. Görgü ansiklopedisi başlıklı kısımda her sayıda farklı bir görgü kuralı anlatılmıştır. 38. sayıdan itibaren 7-8 Hasan Paşa mahlaslı yazar Şaka Maka adlı köşede farklı konularda şikâyetler kaleme almıştır. Örneğin 27 Kasım 1962 tarihinde İzmit’teki vapurların sürekli rötar yapmasını eleştirmiştir. Aynı sayfadaki Spor kısmı daha sonra Gölcük Spor adıyla genişletilmiş, bazı sayılarda futbolcularla yapılan röportajlar aynı köşede yer almıştır. Bunlardan biri 9 Aralık 1962’de yayımlanan Gölcük Gençler birliğinin sağ beki Ali San ile olmuştur. 9. sayıdan itibaren ikinci sayfada Yurt Haberleri başlığı altında ülke gündeminden haberler verilmiştir. Yine aynı sayıda Meşhur Türk Kahramanı Mete Han Kimdir tefrikası başlamıştır. 66. sayıda bu tefrika sonra ermiş, bir sonraki sayıda Kubilay isimli tarihi hikâyenin başlangıcı yapılmıştır. Dr. Ercüment Kızıltan tarafından kaleme alınan Değişen Kader adındaki hikâye de, birkaç sayı boyunca ikinci sayfadan verilmiştir.

Düzenli bir içeriğe sahip olmayan gazetenin 60. sayısıyla birlikte ebatları büyümüş ve gazeteye yeni kısımlar eklenmiştir. Dr. Ercüment Kızıltan’ın yazdığı Sıhhat Köşesi, Türkan Alpgiray’ın Bir Hikâyemiz Var kısmı, tarımla ilgili bilgilendirici konuların yer aldığı Faydalı Tarım Bilgileri köşesi ve amatör yazarların hikâyeleri içerikler arasındadır. Gazetenin bir dönem dört sayfaya çıkmasıyla birlikte diğer sayfalarda Şehir Rehberi başlığı altında vapur saatleri, önemli telefonlar ve sinemalarda gösterilen filmler verilmiştir. Bu dönemde baş haberler fotoğraflı yayımlanmaya başlamış, son sayfada yine fotoğraflı olarak sinema, sanat ve magazin haberleri verilmiştir. Öğrenciler için bir şiir yarışması düzenlenmiş ve ardından gelen şiirler için Şiir Köşesi oluşturulmuştur. İyi Ahlak Derneği’nin “yolculuk esnasında yaşlılara yer veriniz”, “yere tükürenleri hoş görmeyiniz” gibi uyarılarına hemen hemen her sayıda rastlanmaktadır.

1962 yılı sonlarında, Gölcük gazetesinin yakında altı sayfaya çıkacağı duyurulmaya başlamıştır. Ancak gazete Şubat 1963’te yayın hayatını noktalamıştır.

KAYNAKÇA

Gölcük gazetesi

Meryem ORAKÇI