Türkiye Muharip Gaziler Derneği
Gaziler Kültür Evi, Kocaeli Büyükşehir Belediyesi tarafından kendilerine tahsis edilmiş olan Seka Park’taki binalarında faaliyet yürütmektedir. Türkiye Muharip Gaziler Derneği’nin şubesi olarak hizmet veren kurum gazi ve gazi yakınlarına derneğin amacı kapsamında yardımlarda bulunmaktadır. Türkiye Muharip Gaziler Derneği, 1984 yılında 2847 sayılı kanunla kurulmuş olan ve kamu yararına çalışan asker kökenli bir dernektir. Derneğin asil üyeleri arasında İstiklal Savaşı, Kore Savaşı ve Kıbrıs Barış Harekâtı’na katılarak gazi olan askerler ile bunların eş, dul eş ve yetimleri bulunur.
1973 yılında kurulan ve ilk başkanlığını E. Tümg. Hikmet Akıncı’nın yaptığı Kore’de Savaşanlar Derneği (KORSAVAŞ) faaliyetlerini 1984’e kadar yani Türkiye Muharip Gaziler Derneği kurulana kadar sürdürmüş ve bu tarihten sonra kendini feshederek bu dernek bünyesine geçmiştir.
1976 yılına kadar dernek kuramayan ve Kore’de Savaşanlar Derneği’nin bünyesinde olan Kıbrıs gazileri de Türkiye Muharip Gaziler Derneği bünyesine dahil olmuştur.
Kısa ismi “TÜMGAZİDER” olan Türkiye Muharip Gaziler Derneği’nin amaçları gazilik değerlerinin korunması ve yüceltilmesi, vatan, millet ve bayrak sevgisinin yükseltilmesi, yüceltilmesi ve bu konuda oluşan toplumsal coşkuya ortak olunması, tüm muharip gazilerin bir çatı altında toplanmalarının sağlanması, gazilerin savaş ve askerliğe ait anılarının yaşatılması, gazilerin ve dul eşlerinin tanışmalarının ve dayanışmalarının sağlanması, üyelerin sosyal, ekonomik, kültürel ve manevi ihtiyaçlarının karşılanması için gerekli girişimlerde bulunulması, gazilerin toplumda hak ettikleri saygı ve sevginin sağlanması, milletin bütünlüğünün ve devletin bölünmezliğinin, Cumhuriyetin kurulması ve korunması yolunda meydana gelen mücadelelerin, dökülen kanların, şehit ve gazi olan kahramanların her platformda yeni nesillere anlatılması, tarihe, milli gelenek ve göreneklere bağlılık, fedakarlık, dayanışma ve yardımlaşma vardır.
Dernek, kurulduğu tarihten itibaren muharip gazileri daha müreffeh bir hayata kavuşturmayı, şeref aylığının kanunlaşmasını sağlamayı, devlet ve belediyelerce işletilen taşıt araçlarından üyelerinin ücretsiz istifade etmelerinin sağlanmasını, gazilerin milli merasimlerde protokolde yer almalarını ve gazilerin sosyal ve ekonomik yardımlardan faydalanabilmesi için hükümet ve müesseseler nezdinde girişimlerde bulunmayı toplumsal hizmet açısından önemli noktalar olarak göz ününde tutmaktadır. Her yıl 19 Eylül Gaziler Günü olarak kutlanır. Bu tarih, TBMM tarafından Mustafa Kemal Atatürk’e verilen mareşallik ve gazilik unvanının tarihi olan 19 Eylül 1921 tarihi baz alınarak belirlenmiştir.
2021 yılında da 19 Eylül için hazırlık yapan Kocaeli Gaziler Evi, üyelerinin katılacağı ve valilik bünyesinde gerçekleşecek olan Gaziler Günü yemeği için üyeleriyle iletişim hâlindedir. Daha önce Yeni Cuma mevkiinde hizmet veren dernek 2009’dan itibaren Kocaeli Büyükşehir Belediyesi’nin Seka Park’ta kendilerine tahsis ettiği binada hizmetlerine devam etmektedir. Fiziki açıdan daha elverişli bir yapıda faaliyet alanlarını da genişleten dernek burada bir de sergi açmıştır. Yıl boyu vatandaşların ziyaretine açık olan bu serginin açılışı 2016 tarihinde büyük bir törenle gerçekleştirilmiştir. Törene, milli savunma bakanı Fikri Işık, Kocaeli valisi Hasan Basri Güzeloğlu, Kocaeli Büyükşehir Belediyesi başkanvekili Zekeriya Özak, il jandarma komutanı albay Mehmet Karadeniz, genel sekreter Doç. Dr. Tahir Büyükakın, Türkiye Muharip Gaziler Derneği Kocaeli başkanı Yunus Coşkun, Kocaeli milletvekilleri Radiye Sezer Katırcıoğlu, İlyas Şeker, genel sekreter yardımcısı Dr. Ali Yeşildal, gaziler ve çok sayıda vatandaş katılmıştır. Sürekli olarak açık tutulan serginin içinde 5 farklı bölüm bulunmaktadır. Sergide fotoğraflar ile savaş ve darbe girişimi anlatılmakta, Çanakkale Savaşı, Kurtuluş Savaşı, Kore Savaşı, Kıbrıs Savaşı ve 15 Temmuz gazilerinin bulunduğu görselleri yer almaktadır.
Dernek başkanlığını 2018’den beri yürütmekte olan Nurettin Recep Sağlık’tan önceki başkanlar sırasıyla: Kemal Uzgur (Kurucu üye 1984-1986), Mustafa Çetinkoz (1986-1988), Salih Erdoğan (1988-1990), Yunus Coşkun’dur. (1990-2018).
KAYNAKÇA
Dernek Başkanı Nurettin Recep Sağlık ile yapılan sözlü görüşme; Türkiye Muharip Gaziler Derneği Dernek El Kitabı, Aralık 2016; Türkiye Muharip Gaziler Tüzüğü, Kod No: 06.26.015, www.kocaeli. bel.tr; www.istekocaeli.com.
Turgut KARAÇOBAN