1965 Yılında Ayda İki Kez Yayımlanan Gazete
Gazete K, 3 Şubat 1965 tarihinde yayımlanmaya başlamıştır. Gazete isminin altında “Kocaeli Kandıra Kaynarca Karamürsel Gölcük Gebze Kefken Kovanağzı Kumcagaz” ilçe isimleri yazmaktadır. İzmit’te ve ülkede övülen tüm güzel yerlerin “K” harfiyle başlaması nedeniyle gazeteye bu ismin verildiği ilk sayıda dile getirilmiştir. Gazetenin son sayısı “Gazete K Anadolu” başlığı ve Siyasi, Mizahi Gazete ibaresiyle yayımlanmıştır. Gazetenin sahibi Hasan Tara, yazı işleri müdürü İsmail Sarıca’dır. İkinci sayıdan itibaren yazı işleri müdürlüğünü Mehmet Buyruk yapmıştır. İleriki sayılarda yazı işleri müdürü değişmiş, dördüncü sayıda Bahadır Güdek olmuştur. İstanbul’dan haberler Tünay Irmak, İzmir’den Necihi Acun ve Hüseyin Tara, Ankara’dan ise Lütfullah Aksel tarafından verilmiştir. Kandıra muhabirliğini Şahin Saatçi, Kandıra foto muhabirliğini Celal Seçkin yapmıştır. Gazetenin idarehanesi Belediye Sarayı Pasajı, Kandıra-Kocaeli’dedir. Gazetenin istisnasız Kocaeli’nin tüm köylerine, resmi ve özel sektöre gönderildiği belirtilmiştir.
Ayda iki defa yayımlanan ve dört sayfadan oluşan gazetenin ilk sayfasında Kocaeli’ye dair gündemde yer alan haberler verilmiştir. Okuyuculardan gelen şikâyetler isimsiz olarak ilk sayfadan iletilmiştir. Örneğin üçüncü sayıda Kovanağzı plajındaki kumların kamyonlarla taşındığı belirtilmiş, durum vali ve il turizm komitesine duyurulmuştur. Üçüncü sayıdan itibaren Adolf Hitler’in Bilinmeyen Tarafları adlı fotoğraflı bir yazı dizisi başlamıştır. Gazetede özellikle Kandıra’daki dernekler ve kuruluşların kongrelerine, toplantılarına dair duyurular yapılmıştır. Gazetede çeşitli röportajlara da yer verilmiş, bunlardan biri köy işleri bakanı Seyfi Öztürk’le yapılan röportaj olmuştur. 7. sayıdan itibaren Kandıra Kültür Derneği başkanı Samim Tara Bana Göre adlı köşede siyasetle ilgili yazılar yazmaya başlamıştır.
İkinci sayfada zaman zaman köşe yazılarına yer verilmiştir. Kandıra Kültür Derneği üyesi öğrenci İsmail Sarıca, köylerde yaşanan sorunlara dair yazılar yazmış veya isimsiz olarak Köyde Ziraat başlığıyla tarıma dair meseleleri ele almıştır. Şehir Haberleri başlığı altında Kocaeli’deki terfi, tayin, nakil ve zabıta haberleri verilmiştir. İlçedeki öğretmenler de gazeteye yazılarıyla katkıda bulunmuştur. Kandıra İlköğretim Okulu müdürü Asım Kucur, İzmit ve çevresinin fatihi Akçakoca’yı tanıtan bir yazı yollamıştır. 6. sayıda Hüseyin Ecer’in kaleme aldığı Oğlum Okusun adlı tefrika yayımlanmaya başlamıştır.
Üçüncü sayfada sanat, edebiyat, kadın, modaya dair çeşitli konulardaki yazılar yayımlanmıştır. Okuyuculardan gelen şiirler de farklı sütunlarda yer bulmuştur. Edebiyatın ağırlıklı olduğu bu sayfada, İsmail Sarıca tarafından Edebi Sohbetler başlığı altında Prens Sabahattin’le ilgili bir yazı dizisine başlamıştır.
Son sayfada yine Kocaeli’ye dair turizm, tarım, spor veya ülke ve dünya sinemasından haberler verilmiştir. Sonraki sayılarda Feriha’dan imzasıyla bir dedikodu köşesi başlamış, daha çok yerel siyasi çekişmeler üzerine yazılar kaleme alınmıştır.
1 Kasım 1965 tarihli sayıda gazetenin artık Kocaeli’de hizmete gireceği duyurulmuş ancak bir sonraki sayı gazetenin son sayısı olmuştur. 30 Kasım 1965’te gazete bir veda yazısı yayımlamıştır. Bu yazıda gazetenin on aylık hayatının bir muhasebesi yapılmış ve kısıtlı imkânlarla birçok şey gerçekleştirmeye çalışıldığı belirtilmiştir. Gazete Kocaeli’nin tüm köylerine gönderilmiş, halkın istek ve şikâyetleri iletilmiştir. Özellikle Kandıra’nın turistik açıdan gelişebilmesi için çaba gösterildiği belirtilmiş ancak beklenilen manevi alaka bulunamadığından gazete yayın hayatını sonlandırmak zorunda kalmıştır.
Gazete toplam 12 sayı yayımlanmıştır.
KAYNAKÇA
Gazete K.
Meryem ORAKÇI