Milli Güreşçi
Ahmet Gazanfer Bilge 1923 yılında Karamürsel’de İsmail ile Nazife Bilge çiftinin altı çocuğundan beşincisi olarak dünyaya gelmiştir. Babası Karamürsel belediye başkanlığı yapmıştır. İlkokul yıllarında babasını kaybetmiştir. Futbol ve yüzme branşlarında çeşitli madalyalar kazanmış, yağlı güreşte kazancın daha yüksek olması sebebiyle güreşe başlamıştır. 17 yaşında güreşe başladıktan sonra bir hayli severek devam etmiş ve bir daha bırakmamıştır. Daha sonra vatani görevini yapmak üzere İstanbul Kasımpaşa’ya gitmiştir. Bahriye askeri olarak askerliğini yaparken Kasımpaşa spor kulübünde güreş hayatına başlamıştır. 22-25 Ekim 1946 tarihleri arasında İsveç’in başkenti Stockholm’de serbest stil 62 kiloda Avrupa şampiyonu olmuştur. Adını Türkiye’de bütün sporseverlere adeta ezberletmiş ve onun sarma oyununu filme alan İsveçliler Bilgesax adıyla güreş literatürüne bu oyunu yazmışlardır. 1947 yılında da grekoromen stilde milli takıma seçilmiş ve Avrupa şampiyonasında ülkemizi temsil etmiş, Avrupa dördüncüsü olmuştur. Gazanfer Bilge TRT’de yaptığı bir söyleşide, “1950’li yıllarda Avrupalıların güreşte büyük bir üstünlüğü vardı. Üstelik olimpiyatlarda şampiyon olmayı bırakın, Türk sporcusunun başarı elde etmesi insanlarımıza hayal gibi gelirdi. Başta olimpiyatlar olmak üzere uluslararası diğer turnuvalara hazırlanırken sık sık ‘Allah’ım eğer olimpiyatlarda başarı elde edemeyeceksem ülkemde sakatlanayım’ diye dua ederdim” demiştir. 1948’de de Londra Olimpiyatları’nda serbest stil 62 kiloda olimpiyat şampiyonu olmuştur. Önceleri 62, 67, 73 ve daha sonra da 79 kiloda güreş yapmıştır. Dünya ve olimpiyat şampiyonu güreşçi İsmet Atlı kitabında şöyle anlatıyor: “1952 Helsinki olimpiyatları için milli takım seçmeleri yapılacaktı. Seçmelere Gazanfer Bilge 79 kiloda katılıyordu. O yıllarda Gazanfer Bilge’nin milli takım arkadaşlarından Celal Atik 73, Yaşar Doğu 87, Nasuh Akar 57, Ali Yücel 52, Adil Candemir ağır sıklette güreşiyorlardı. Adını saydığım sporcuların hepsi de son güreşlerini yapıyorlardı. Gazanfer Bilge Helsinki’den bir şampiyonlukla olmasa da Kırım Kazan’dan Finlandiya’ya göç eden Türkler’den olan dünya güzeli bir kızla tanışıp istemiş ancak bu kızla evlenmesi kolay olmamış, tam iki yıl sürmüş, sonunda evlenmişler. 1953 yılında güreşi bırakan Gazanfer Bilge iş hayatına atılmış, daha sonra işlerini genişletmiş, otobüs işletmeciliğinden büyük kazançlar sağlamıştır. Doğum yeri olan Karamürsel’de bahçeler, köşkler, ilkokul, cami, üniversite kampüsü, kimsesizler yurdu, spor akademisi gibi daha birçok yatırımları olmuştur.
Gazanfer Bilge’ye yaptığı hayırlar ve hizmetlerden dolayı 2. cumhurbaşkanı İsmet İnönü, 6. cumhurbaşkanı Fahri Korutürk, 9. cumhurbaşkanı Süleyman Demirel ve TBMM başkanı olduğu dönemde Bülent Arınç tarafından Üstün Hizmet Madalyası verilmiştir. Bilge, son olarak Olimpiyat Komitesince ‘Dünya Fair Play şeref ödülüne layık görülen ilk Türk olmuştur. Gazanfer Bilge, Muzaffer adında bir evlat sahibidir. 20 Nisan 2008 tarihinde (85 yaşında) İstanbul Kadıköy’de vefat etmiştir. Kabri Karamürsel Dereköy bMahallesi’ndeki mezarlıktadır.
KAYNAKÇA
Ali Gümüş, Şampiyonlar Geçiyor, Ankara 2017; İsmet Atlı, Dünya Güreşine Oyun Getiren Ustalar, İstanbul t.y.; Ahmet Seven, Yaşar Doğu, Samsun 2020; gesi-gazanfer-bilge-nin-dilinden-yasar-dogu-9394h.htm.
Alparslan ARSLAN